BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Με αντοχές η τιµή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Αξιοσηµείωτη αντοχή επιδεικνύουν οι τιµές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στις κύριες παραγωγικές ζώνες της χώρας. Το γεγονός αποδίδεται εν πολλοίς στη µειωµένη προσφορά εκ µέρους των ελαιοπαραγωγών που κρατούν γι’ αργότερα το εναποµείναν και σαφώς λιγότερο σε σχέση µε πέρσι προϊόν, µε την προσµονή να εξασφαλίσουν, ει δυνατόν υψηλότερες τιµές αργότερα, ώστε να καλύψουν τους αυξηµένους φόρους και τις εισφορές που καλούνται να πληρώσουν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Με αντοχές η τιµή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

3
0
Από την άλλη, δεν λείπουν ιδιώτες τυποποιητές, που κρούουν «καµπανάκι» κινδύνου, προειδοποιώντας ότι «αν διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα οι τιµές, ενδέχεται να παρουσιαστούν φαινόµενα αντικατάστασης του ελαιολάδου από ράφια του εξωτερικού, µε έλαια σαφώς υποδεέστερα ποιοτικά και φθηνότερα, όπως το ηλιέλαιο, το βαµβακέλαιο»

Πιο συγκεκριµένα, τώρα, σε περιοχές της Λακωνίας, το ανώτερο ποιοτικά έξτρα παρθένο «χτυπάει» τιµές ακόµη και σήµερα της τάξης των 4,35 ευρώ το κιλό, εν µέσω της παρατηρούµενης «παγωµάρας» στις εξαγωγές, που «δίνει» το ρεπορτάζ από τους βασικούς «παίκτες», αλλά και τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσµου Εξαγωγέων (-42,8% τον Ιανουάριο)



Το αγοραστικό ενδιαφέρον, κυρίως εκ µέρους της Ιταλίας, που «τράβηξε» πολλές ποσότητες στην αρχή της φετινής εµπορικής περιόδου, είναι κολληµένο την συγκεκριµένη χρονική περίοδο, µε τους ελαιοπαραγωγούς, να ελπίζουν σε «σύντοµη αποκατάσταση» της ροής, όταν οι Ιταλοί «έχουν και πάλι ανάγκη»

«Οι τιµές παίζουν από 4,10 έως 4,25 ευρώ το κιλό αυτή την περίοδο», εξηγεί µιλώντας στην Agrenda, ο Παναγιώτης Μπατσάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγίων Αποστόλων, µιας συνεταιριστικής οργάνωσης που έκλεισε νωρίς συµφωνίες (κάποιες από τις οποίες υλοποιεί διώχνοντας τα τελευταία βυτία µε ελαιόλαδο Αθηνοελιάς και Κορωνέικο), στις πιο επωφελείς -για τους αγρότες- τιµές της αγοράς

Σαφώς φθηνότερο είναι το ελαιόλαδο στην Κρήτη, µε τις τιµές παραγωγού να σταθεροποιούνται γύρω στα 3,50 µε 3,60 ευρώ το κιλό, στην οξύτητα των τριών γραµµών την περασµένη εβδοµάδα, αν και σε δηµοπρασίες από συνεταιριστικές οργανώσεις, όπως του ΑΣ Ζάκρου, υπήρξε τιµή 3,95 ευρώ το κιλό.

Σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς ελαιολάδου στην Κρήτη «το ενδιαφέρον εκ µέρους των Ιταλών εµπόρων έχει για την ώρα τουλάχιστον ατονήσει σε µεγάλο βαθµό και οι όποιες πράξεις, αφορούν ντόπιους ιδιώτες, τυποποιητές»

Μέχρι 3,70 ευρώ στη Μεσσηνί

Στα επίπεδα των 3,70 ευρώ για ελαιόλαδα µέχρι πέντε γραµµές, κυµαίνεται η τιµή παραγωγού αυτή την περίοδο, στο νοµό Μεσσηνίας, µε το ΠΟΠ προϊόν να «πριµοδοτείται» µε 10 λεπτά στην τιµή αυτή, επιπλέον. Στην προκειµένη περίπτωση, οι αγρότες κρατούν τις σαφώς µειωµένες (λόγω δάκου) ποσότητες που διαθέτουν, ώστε να πουλήσουν αργότερα, υψηλότερα, έχοντας στραµµένο το βλέµµα στα δέντρα, όπως και οι υπόλοιποι ελαιοπαραγωγοί της χώρας, ενόψει της επικείµενης ανθοφορίας, τον Απρίλιο

Παραµένουν ψηλά οι τιµες σε ισπανική και ιταλική αγοράΣε σταθερά υψηλά επίπεδα συνεχίζουν να βρίσκονται οι τιµές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε Ιταλία και Ισπανία.
Συγκεκριµένα, αυτό το διάστηµα η µέση τιµή για το ιταλικό έξτρα παρθένο ήταν στα 5,99 ευρώ το κιλό, σύµφωνα µε το Ismea. Στην Ισπανία, σύµφωνα µε το έγκυρο PoolRed, η µέση τιµή βρίσκεται στα 3,83 ευρώ το κιλό. Αξίζει να σηµειωθεί ότι εδώ και πάνω από ένα µήνα η µέση τιµή για το ισπανικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κινείται γύρω από τα 3,80 ευρώ το κιλό. Σηµειώνεται, τέλος, ότι για πρώτη φορά η Κοµισιόν συµπεριέλαβε στις βραχυπρόθεσµες προβλέψεις της το ελαιόλαδο. Το 2016/2017 η παραγωγή ελαιολάδου ήταν µειωµένη κατά 13% από το µ.ο. της ΕΕ. Επιπλέον, οι τιµές ήταν αυξηµένες κατά 30% από το µ.ο. της τελευταίας 5ετίας και, µάλιστα, η Κοµισιόν αναµένει ότι θα διατηρηθούν στα επίπεδα αυτά ή και θα κινηθούν υψηλότερα, το επόµενο διάστηµα. Φανή Γιαννακοπούλου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία