BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ξαναβρίσκει το δρόµο της ανόδου το αγελαδινό γάλα

Εν µέσω του κλίµατος ανάκαµψης των τιµών του αγελαδινού γάλακτος τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στη διεθνή αγορά, πλέον και στην Ελλάδα οι παραγωγοί για το προϊόν λαµβάνουν 40 λεπτά το κιλό -αναλόγως βέβαια την παραδοτέα ποσότητα και τα λιπαρά- ενώ το πρώτο δίµηνο του 2017 το εύρος κυµαίνονταν λίγο πιο κάτω µεταξύ των 37-38 λεπτών το κιλό, σύµφωνα µε ρεπορτάζ της Agrenda σε παραγωγούς από τη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο.

Ξαναβρίσκει το δρόµο της ανόδου το αγελαδινό γάλα

0
0
Σηµάδια ανάκαµψης επιδεικνύει η διεθνής αγορά αγελαδινού µετά την πτώση άνω του 10% που σηµείωσαν τα προθεσµιακά συµβόλαια του προϊόντος για δύο συνεχείς συνεδριάσεις, γεγονός που οδηγεί τους αναλυτές στην εκτίµηση ότι τα κύµατα σοκ ξεπερνιούνται σταδιακά. Συγκεκριµένα, τα προθεσµιακά Απριλίου για την πλήρη σκόνη γάλακτος ανέβηκαν κατά 0,6% στις 10 Μαρτίου στα 2.600 δολάρια στο χρηµατιστήριο της Νέας Ζηλανδίας (NZX) θέτοντας τέλος στα χαµηλά 7 µηνών και στη συνολική πτώση κατά 19% που είχε σηµειώσει πριν από ένα χρόνο

«Φαίνεται ότι έχουν περάσει τα χειρότερα όσον αφορά  την πτώση των τιµών», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της DairyCo. Αυτό επιβεβαιώνεται από την άνοδο κατά 2% στις 21 Μαρτίου που σηµείωσε ο δείκτης δηµοπρασιών Global Dairy Trade (GDT) της Ν. Ζηλανδίας, φτάνοντας στις 972 µονάδες έναντι των 955 µονάδων στις 7 του µήνα. Με εξαίρεση το αποβουτυρωµένο γάλα σε σκόνη (SMP), τη λακτόζη και τσένταρ όπου σηµείωσαν πτώση 10%, 2,7% και 1% αντίστοιχα στο δείκτη GDT, ενώ σταθεροποίηση εµφανίζουν οι τιµές για το πλήρες γάλα σε σκόνη

Στην ΕΕ οι τιµές του έχουν κατά µ.ο. αυξηθεί κατά 31% από το καλοκαίρι στα 33,67 λεπτά το κιλό το Φεβρουάριο του 2017, µε βάση στοιχεία της Κοµισιόν. Στην ανάκαµψη έχει συντελέσει η εφαρµογή του συστήµατος εθελοντικής µείωσης της προσφοράς κατά 851.700 τόνους από 43.968 παραγωγούς. «Είναι αυτό µια τέλεια ανάκαµψη; Φυσικά και όχι. Όµως, είναι µια απόδειξη ότι τα πράγµατα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», σηµείωσε ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν στη Γ.Σ. της Γαλλικής Οµοσπονδίας γαλακτοπαραγωγών (FNPL)

Στην ανάκαµψη σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρεται και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Γιώργος Κεφαλάς, επισηµαίνοντας στην Agrenda ότι «έχουν ανέβει οι τιµές, αλλά όχι τόσο ώστε να καλύψουν την πτώση που είχε σηµειωθεί όλο το προηγούµενο έτος. Υπάρχει ακόµη το ρωσικό εµπάργκο και η ζήτηση από Κίνα είναι αναιµική οπότε υπάρχει µια αυτοσυγκράτηση από τους αγελαδοτρόφους όσον αφορά την παραγωγή. Όσο θα µειώνεται η προσφερόµενη ποσότητα τόσο θα βελτιώνονται οι τιµές»

Η εγχώρια και η διεθνής αγορά αγελαδινού δεν λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, σηµειώνει ο Γ. Κεφαλάς καθώς «οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι έχουν να αντιµετωπίσουν τα εξής ενδογενή προβλήµατα: συγχώνευση Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου, capital controls-έλλειψη ρευστότητας, υπερφορολόγηση και ασφαλιστικό».  Να σηµειωθεί ότι οι τιµές στην ελληνική αγορά τώρα φτάνουν στα 40 λεπτά το κιλό έναντι των 37-38 που ήταν στα τέλη του 2016.

Οι τιμές αναλόγως και την ποιότητα και την ποσότητα το α’ τρίµηνο του 2017 έφτασαν ως και τα 40 λεπτά το κιλό, όπως αναφέρει στην Agrenda o παραγωγός από την Κόνιτσα, Παναγιώτης Τζάλλας. Για τιµές γύρω από τα 40 λεπτά το κιλό για το αγελαδινό κάνει λόγο και ο Γιώργος Κούζας, παραγωγός από την Κατερίνη και µέλος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδος και τονίζει ότι: «υπάρχει αβεβαιότητα και έχουν παγώσει οι επενδύσεις στην αγελαδοτροφία κυρίως λόγω φορολογίας»

ΚΟΜΙΣΙΟΝΜείον 7% στην Ολλανδία οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής Μείωση σχεδόν 2% στα κοπάδια αγελάδων γαλακτοπαραγωγής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αναµένεται για το 2017, δηλαδή περίπου 380.000 ζώα θα σφαγιαστούν σύµφωνα µε πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, οι αποδόσεις θα παραµείνουν σε καλά επίπεδα και θα σηµειώσουν άνοδο της τάξης του 2%, οδηγώντας σε µια οριακή αύξηση των παραδόσεων γάλακτος στην ΕΕ κατά 0,6%, γεγονός που δεν θα επιφέρει εκ νέου πίεση των τιµών του προϊόντος, σύµφωνα µε τους αναλυτές.
Μεγαλύτερη µείωση του ζωικού κεφαλαίου θα σηµειωθεί στις γαλακτοκοµικές µονάδες της Ολλανδίας, καθώς η Κοµισιόν ενέκρινε το Σχέδιο Μείωσης των εκποµπών φωσφόρου από τον κτηνοτροφικό και αγροτικό κλάδο της χώρας (Phosphate Reduction Plan ZuivelNL). Συγκεκριµένα, το σχέδιο καλύπτει τους εξής κλάδους: το γαλακτοκοµικό, των ζωοτροφών και της γεωργίας και ουσιαστικά ενθαρρύνει τους Ολλανδούς να µειώσουν τα κοπάδια τους. Σαν αποτέλεσµα, αναµένεται µείωση σχεδόν κατά 7% του κοπαδιού αγελάδων στην Ολλανδία και αναλόγως των στόχων που θα πρέπει να πιάσουν στα πλαίσια του σχεδίου αυτού η ολλανδική παραγωγή γάλακτος θα µειωθεί από 6 έως 10%.  
Γενικά, ο αντίκτυπος στις τιµές του αγελαδινού αναµένεται να είναι θετικός από τη µείωση της προσφοράς στην ΕΕ, ωστόσο δεν µπορεί ακόµα να προβλεφθεί τυχόν αντίκτυπος από τα αποθέµατα αποβουτυρωµένου γάλακτος σε σκόνη (SMP) της ΕΕ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία