BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Εντός των ημερών το τελευταίο καράβι µε σκληρό

Στα επίπεδα των 20 λεπτών το κιλό στον παραγωγό και στα 22 λεπτά το κιλό παραδοτέα σε µύλους φαίνεται να έχει «καθίσει» η εγχώρια αγορά για τα αποθέµατα, τα οποία συνεταιρισµοί, έµποροι και µύλοι εκτιµούν ότι παραµένουν ανεβασµένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Εντός των ημερών το τελευταίο καράβι µε σκληρό

0
0
Με αυτό το βάρος αλλά µε σαφώς λιγότερες εκτάσεις σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά θα «τρέξει» η νέα σεζόν αφήνοντας ένα περιθώριο για λίγο καλύτερο ξεκίνηµα σε σχέση µε τα χαµηλά περσινά επίπεδα. Ακόµα ένα χαρακτηριστικό της νέας χρονιάς είναι ότι οι παραγωγοί επιλέγουν να αντισταθµίσουν τη µεταβλητότητα της αγοράς συνάπτοντας συµβόλαια µε µεγάλες εταιρείες ζυµαρικών και µύλους

Αξίζει, ακόµα να σηµειωθεί ότι το τελευταίο καράβι µε καλά σιτάρια για φόρτωση µετά το Πάσχα είναι σε αναµονή στη Θεσσαλονίκη και έχει: 7.500 τόνους από ∆ηµητριακή και 1.000 από τους Μύλους Σόγιας. Ωστόσο, µετά από αυτό δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση, σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς και αυτό γιατί και οι µύλοι είναι φορτωµένοι, ενώ µεγάλα αποθέµατα έχουν Σέρρες, Θεσσαλία (εκεί βρίσκονται τα περισσότερα), Λιβαδειά.   



Αντώνης Ρετζιάς, πρόεδρος του Α. Σ. Νίκαιας «Ο Προµηθέας

«Έχουµε ήδη κάνει συµβόλαια µε τη Μέλισσα Κίκιζας και η ελάχιστη εγγυηµένη τιµή είναι στα 20 λεπτά το κιλό για 13% πρωτεΐνη. Φαίνεται ότι διανύουµε µια χρονιά χωρίς προβλήµατα, περιµένουµε κάποιες βροχές που θα ευνοήσουν την καλλιέργεια. Ωστόσο, τα αποθέµατα παραµένουν ψηλά. Αν τελικά έχουν ποιοτικά προβλήµατα τα αποθέµατα του Καναδά και της Ιταλίας  αυτό θα ωφελήσει τα δικά µας. Το µόνο σίγουρο είναι η µείωση των εκτάσεων και η µεγάλη στροφή στα όσπρια και στο βίκο για σποροπαραγωγή.

Δηµήτρης Ζάχος, γεωπόνο

«∆εν προδιαγράφεται καλή η πορεία του σκληρού σιταριού όσον αφορά τις τιµές, επειδή υπάρχουν τα αποθέµατα. Όλα θα εξαρτηθούν ωστόσο από τις ποιότητες και πώς θα είναι και τη νέα σεζόν. Αυτή τη στιγµή οι τιµές για πρωτεΐνη πάνω από 13% είναι στα 20 λεπτά το κιλό στον παραγωγό και στα 22 λεπτά το κιλό παράδοση σε µύλο. Προχωράνε τα συµβόλαια της εταιρείας Μέλισα Κίκιζας, γίνονται αξιολογήσεις και µέχρι τις 30 Νοεµβρίου οι τιµές είναι ανοικτές µε ελάχιστη εγγυηµένη τιµή τα 20 λεπτά και θα κινηθούν και αναλόγως την αγορά και την ποιότητα»

Συµβόλαια BARILLA: Κοµβικής σηµασίας η ποιότητα
Το γεγονός ότι οι τιµές του σκληρού σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν σταθερά πτωτική τάση σηµειώνει ο Κώστας Θεοχαρίδης, υπεύθυνος Αγοράς Πρώτων Υλών της Barilla Ελλάς. «Η πρώτη εκτίµηση είναι ότι η αγορά θα παραµείνει στα χαµηλά της καθώς παρόλο που υπάρχει µείωση εκτάσεων σε Ελλάδα (-15%), Ιταλία (-15%), Γαλλία (-2%), Ισπανία (-10%), ΗΠΑ (-12%) και Καναδά (-17%), υπάρχει το αντίβαρο των αποθεµάτων. Βέβαια, ο κύκλος των εκτιµήσεων κλείνει όταν έχουµε εικόνα και των ποιοτήτων.» Επιπλέον, ο ίδιος τονίζει ότι: «επειδή πέρσι σαν εταιρεία δεν µας ικανοποίησαν ούτε οι τιµές ούτε οι ποιότητες  έτσι ανακοινώσαµε έγκαιρα συµβόλαια µε ελάχιστη τιµή στα 20 λεπτά το κιλό για 13,5% πρωτεΐνη και 21 λεπτά το κιλό για 14% πρωτεΐνη.» «Αν κινηθούν πιο πάνω οι τιµές ακολουθούµε την τρέχουσα τιµή αγοράς και ισχύει και το πριµ ποιότητας», καταλήγει ο ίδιος

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία