BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πτωτικό σερί τριμήνου για το δείκτη του FAO

Υπό το βάρος των υψηλών αποθεμάτων των δημητριακών, ο δείκτης τιμών τροφίμων του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) για τον μήνα Απρίλιο κινήθηκε καθοδικά, σημειώνοντας πτώση 1,8% σε σχέση με τον Μάρτιο. Με την εξαίρεση του κρέατος, όλα τα αγροτικά εμπορεύματα που περιλαμβάνει στη λίστα του ο Οργανισμός εμφάνισαν μείωση. Ουσιαστικά πρόκειται για τον τρίτο συνεχή μήνα που ο δείκτης κινείται πτωτικά.

Αστάθεια στις τιμές των τροφίμων και ψυχανθή στο επίκεντρο του FAO

1
0
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO κατά μέσο όρο άγγιξε τις 168 μονάδες τον Απρίλιο, σημειώνοντας πτώση κατά 3,1 μονάδες ή κατά 1,8% από τον Μάρτιο. Ωστόσο, παραμένει 15,2 μονάδες ή 10% πιο πάνω από το επίπεδο του Απριλίου 2016

  • Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO κατά μέσο όρο έφτασε τις 146 μονάδες τον Απρίλιο (-1,2% από το Μάρτιο). Με βάση τους αναλυτές του FAO, ο ισχυρός εξαγωγικός ανταγωνισμός και οι εκτιμήσεις για αυξημένη διαθεσιμότητα αποθεμάτων στα δημητριακά και τη σεζόν 2017/2018 συνεχίζει να βαραίνει τις διεθνείς τιμές για τα περισσότερα δημητριακά και ειδικά για το σιτάρι. Από την άλλη οι διεθνείς τιμές του ρυζιού λίγο ανέβηκαν χάρη στην αναβάθμιση των πωλήσεων ειδικά από τους αγοραστές της Εγγύς Ανατολής.
  • Σημαντική ήταν η πτώση του δείκτη τιμών των φυτικών ελαίων του FAO, ο οποίος κινήθηκε κατά μέσο όρο στις 161,1 μονάδες τον Απρίλιο (-3,9% από το Μάρτιο). Η πτώση κυρίως αντικατοπτρίζει τις χαμηλότερες τιμές για το φοινικέλαιο και το σογιέλαιο.
  • Πτώση για 2ο συνεχή μήνα σημείωσε ο δείκτης τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων. Έφτασε τις 183,6 μονάδες (-3,3% από το Μάρτιο). Η αφθονία γάλακτος, καθώς η παραγωγή στο βόρειο ημισφαίριο εισέρχεται στην εποχική της άνοδο, ενέτειναν τις προσδοκίες για αυξημένη παραγωγή σκόνης γάλακτος και τυριού. Σε αντίθεση με τ’ άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι τιμές του βουτύρου σταθεροποιήθηκαν, καθώς η αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική μείωσε τις διαθέσιμες εξαγωγές.
  • Μικρότερη, της τάξης του -1,7% από το Μάρτιο ήταν τον Απρίλιο η μείωση του δείκτη τιμών των τροφίμων για τα κρέατα, φτάνοντας τις 166,6 μονάδες. Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, ο δείκτης αυτός αυξήθηκε κατά σχεδόν 5%. Οι τιμές των βοοειδών και του χοιρινού κρέατος σταθεροποιήθηκαν, ενώ οι τιμές των βοοειδών και των πουλερικών ήταν σχεδόν αμετάβλητες. Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση στην ΕΕ, σε συνδυασμό με τις αυξημένες πωλήσεις προς την Κίνα και τη Δημοκρατία της Κορέας, τόνωσε τις τιμές του χοιρινού κρέατος. Η εποχική ζήτηση ενίσχυσε τις τιμές των αιγοπροβάτων, ενώ οι αγορές πουλερικών και βοείου κρέατος παρέμειναν πιο ισορροπημένες.
  • Τέλος, σημαντική πτώση κατέγραψε ο δείκτης τιμών του FAO για τη ζάχαρη. Κατά μέσο όρο άγγιξε τις 233,33 μονάδες τον Απρίλιο (-9,1% από το Μάρτιο) και έφτασε σε χαμηλά 12 μηνών. Η συνεχιζόμενη υποτονική παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών και οι προοπτικές μεγαλύτερων εξαγωγικών προμηθειών από τη Βραζιλία είναι μεταξύ των κυριότερων παραγόντων πίσω από την πτώση των τιμών της ζάχαρης τον Απρίλιο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία