BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πιο ψηλά η τιμή παραγωγού στα καπνά Κατερίνη

Με διάθεση να βάλουν το χέρι λίγο πια βαθιά στην τσέπη και να δώσουν κίνητρο στον παραγωγό να παραµείνει στην καλλιέργεια, εµφανίζονται οι µεταποιητικές βιοµηχανίες, ενόψει της εσοδείας του 2017, που ξεκίνησε να φυτεύεται εδώ και λίγες ηµέρες στα καπνοπαραγωγικά κέντρα της χώρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda. Τα νέα συµβόλαια, είναι ενδεικτικά της αλλαγής κλίµατος, που παρατηρείται σε σχέση µε τη στάση της µεταποίησης και πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η ποικιλία Κατερίνη που σηµειώνει ανοδικό σερί δύο ετών.

Πιο ψηλά η τιμή παραγωγού στα καπνά Κατερίνη

4
0
Στα συµβόλαια του 2017 και για καπνά της ποικιλίας Κατερίνη, προσφέρουν αντίστοιχα 6,70 ευρώ το κιλό για την ποιοτική κατηγορία (από 6,55 ευρώ το κιλό πέρσι), 3,60 ευρώ το κιλό για τη 2η κατηγορία (από 3,50 πέρσι), 2,50 ευρώ το κιλό για την 3η (από 2,40 πέρσι) και 1,20 ευρώ το κιλό για την 4η (από 1,15 ευρώ το 2016), Όπως ανέφερε στην Agrenda ο Γιώργος Νάτσιος, πρόεδρος του ΣΠΕΚΟ Βροντούς Πιερίας. Είναι η 2η συνεχόµενη χρονιά που η τιµή για την ποικιλία Κατερίνη αυξάνει, καθώς και στην εσοδεία 2016, µεσοσταθµικά ο καπνός πληρώθηκε στα 4,23 ευρώ το κιλό

Στη Θράκη η διαπραγµάτευση µεταποιητών και καλλιεργητών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόµη, αλλά κι εδώ η ποιότητα του Μπασµά σε συνδυασµό µε την αυξηµένη ζήτηση, υποχρεώνει την αγορά να κινηθεί ανοδικά. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Συλλόγου Παραγωγών Καπνού Ροδόπης Εσάτ Χουσεΐν έγινε την περασµένη εβδοµάδα συνάντηση των δύο πλευρών στην Κοµοτηνή, όπου «δώσαµε τις προτάσεις µας για φέτος και περιµένουµε απάντηση». Η πρόταση προβλέπει 8,50 ευρώ για την α’ ποιότητα (από 8 ευρώ πέρυσι), 5,50 ευρώ για τη β’ (από 5 ευρώ), 4,5 ευρώ για τη γ’ (από 4 ευρώ) και 3 ευρώ για τη δ’ (από 2 ευρώ πέρυσι).

Και στην εσοδεία του 2016, ο Μπασµάς πληρώθηκε πιο ακριβά στον παραγωγό, µε τη µέση τιµή να διαµορφώνεται στα 5,05 ευρώ το κιλό, από 4,56 ευρώ το κιλό για τα καπνά της αµέσως προηγούµενης χρονιάς. «∆είχνουν µια προθυµία να πάνε σε µια µικρή αύξηση και πρέπει να πούµε πως σε αυτά τα επίπεδα κινούνται όλοι οι µεταποιητές.

Όµως, δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι όσα αναγράφονται στα συµβόλαια είναι απολύτως ενδεικτικά, διότι συχνά οι βιοµηχανίες τα συµβόλαια τα κάνουν λάστιχο, ανάλογα µε το τί τους βολεύει» διευκρινίζει ο κ. Νάτσιος.
Και να τηρηθούν τα συµφωνηθέντα από την πλευρά των µεταποιητικών βιοµηχανιών, «όταν το κόστος παραγωγής είναι στα 3,30 ευρώ το κιλό, µε µέση τιµή 4,30 ευρώ ή λίγο παραπάνω στο κιλό, δεν µένει κάτι σηµαντικό στον παραγωγό», τονίζει ο κ. Νάτσιος. Έτσι, παρότι η µεταποίηση, κατά τον κ. Νάτσιο, «ζήτησε φέτος µια παραγωγή 9,5 εκατ. κιλά ποικιλίας Κατερίνη, δεν πιστεύω να πιάσουµε πάνω από 6 εκατ. κιλά, διότι βλέπω ότι µόνο στο συνεταιρισµό µας, από τα 6.000 στρέµµατα που είχαµε πάµε φέτος για λίγο πάνω από 4.000 στρέµµατα.

Ο κόσµος δεν βγαίνει µε αυτές τις επιβαρύνσεις στο κόστος παραγωγής, αλλά και µε τις αυξήσεις στο φόρο και την ασφάλιση και πηγαίνει σε δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως σταφύλια, ρόδια, ακτινίδια και άλλα περιβόλια, διότι ο καπνός είναι ασύµφορος». Παράπονα για το κόστος παραγωγής διατυπώνουν και οι καπονοκαλλιεργητές της Θράκης, τονίζοντας πως η έλλειψη προσφοράς εργασίας στην περιοχή είναι κυρίως που κρατά τον κόσµο στον καπνό

Tην εικονα της καπνοκαλλιέργειας στην ερύτερη περιοχή της Θράκης καταγράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Καπνού Ροδόπης Εσάτ Χουσεΐν, τονίζοντας πως «φέτος υπολογίζουµε να ασχοληθούν µε την καλλιέργεια σχεδόν 6.200 παραγωγοί, να καλλιεργήσουν 65.000 στρέµµατα και να παράξουµε γύρω στους 7.000 τόνους καπνό». Μάλιστα, ο ίδιος προσθέτει ότι ήδη έχει φυτευτεί το 5% των εκτάσεων και µέχρι τις αρχές του Ιουνίου η σπορά θα έχει ολοκληρωθεί

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
Νέες προοπτικές ανοίγει το σύστημα καπνίσματος IQOS   Η νέα µεγάλη επένδυση της Philip Morris, 300 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο, για την παραγωγή tobacco sticks, που θα χρησιµοποιούνται στα συστήµατα καπνίσµατος IQOS, δηµιουργεί προσδοκίες για καλύτερες µέρες στην ελληνική καπνοκαλλιέργεια, παρά τα προβλήµατα που υπάρχουν. «Σίγουρα θα παίξει θετικό ρόλο. Όταν µια τόσο µεγάλη εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα, δείχνει ότι στηρίζει την τοπική παραγωγή και από τη στιγµή που βγάζει ένα καινούριο προϊόν για το οποίο υπάρχει ζήτηση, θα αναµένει κανείς αυτό να οδηγήσει σε αύξηση της καλλιέργειας, αλλά και των τιµών καπνού», λέει ο Βασίλης Μελενεκλής, πρόεδρος της ∆ιεπαγγελµατικής Καπνού. Αυτή τη στιγµή οι µονάδα της Παπαστράτος παράγει περί τα 12 δισ. τσιγάρα τον χρόνο, ενώ µε την προσθήκη των καινούριων γραµµών (τέλος του 2017) θα παράγει 20 δισ. συστήµατα IQOS, για εγχώρια αγορά και εξαγωγές.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και κρούσµατα όπως η υπόθεση της Καπνικής Μιχαηλίδη, που λειτουργούν αποτρεπτικά στην καλλιέργεια. «Πάνω από 1.000 οικογένειες παρέδωσαν τη σοδειά τους και δεν έχουν πληρωθεί ακόµη», αναφέρει ο κ. Μελενεκλής και προσθέτει: «Από µέρα σε µέρα περιµένουµε µια δικαστική απόφαση, που θα απελευθερώσει την εσοδεία του 2016 από τις όποιες απαιτήσεις έχουν πάνω της οι πιστωτές της Καπνικής και θα καταστεί δυνατό να πουληθούν τα καπνά (περίπου 1.400 τόνοι), ώστε να πάρουν οι παραγωγοί τα χρήµατά τους. Μιλάµε, πριν τις προκαταβολές, για οφειλή στα 7 εκατ. ευρώ».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία