BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

FAO: Συν κατά 1,3 τρις δολ. οι διεθνείς εισαγωγές τροφίμων

Μεγαλύτερες σε όγκο εισαγωγές τροφίμων και αυξημένα ακτοπλοικά κόστη έχουν οδηγήσει σε αύξηση το λογαριασμό των διεθνών εισαγωγών τροφίμων που φτάνει πάνω από τα 1,3 τρισ. δολάρια τη φετινή χρονιά. Πρόκειται για αύξηση 10,6% από το 2016. Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) ο λογαριασμός εισαγωγής τροφίμων από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, από τις χώρες με χαμηλό εισόδημα και τις χώρες τις υποσακχάριας Αφρικής πρόκειται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο λόγω των αυξημένων εισαγωγών προϊόντων κρέατος, ζάχαρης, γαλακτοκομικών και ελαιούχων σπόρων.

FAO: Συν κατά 1,3 τρις δολ. οι διεθνείς εισαγωγές τροφίμων

1
0
Αύξηση των λογαριασμών εισαγωγών προβλέπεται για όλες τις κατηγορίες τροφίμων εκτός από τα ψάρια, για τα οποία η αυξανόμενη ζήτηση στην εγχώρια αγορά σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες καλύπτεται όλο και περισσότερο από την έντονη ανάπτυξη των τοπικών τομέων υδατοκαλλιέργειας

Αναλυτικά για τα βασικά εμπορεύματα οι αναλυτές του FAO προβλέπουν τα εξής
  • Σιτάρι (σκληρό και μαλακό): Η διεθνής παραγωγή σιταριού το 2017 προβλέπεται να πέσει κάτωαπό τα επίπεδα ρεκόρ του 2015/2016. Ωστόσο, τα μεγάλα διεθνή αποθέματα, δεν άφησαν τις τιμές να ξεφύγουν κατά πολύ, γεγονός που προβλέπεται ότι θα συμβεί και τη σεζόν 2017/2018. Ειδικά για το πρώτο μισό αυτής της σεζόν.
  • Δευτερεύοντα δημητριακά (καλαμπόκι, κριθάρι, κλπ): Αναμένονται παραγωγές ρεκόρ αυτή τη χρονιά, οπότε η προσφορά το 2017/2018 θα είναι άφθονη και ο ανταγωνισμός μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων θα είναι έντονος, ειδικά ενόψει και των αυξημένων σοδειών σε κορυφαίες εξαγωγικές χώρες του Νοτίου Ημισφαιρίου.
  • Ρύζι: Άφθονη θα είναι και η προσφορά ρυζιού το 2017/2018, με μια μικρή αύξηση της διεθνούς παραγωγής. Παρά τις γενικά θετικές προοπτικές, τα αποθέματα που έχουν οι μεγάλες εξαγωγικές χώρες μπορεί να πέσουν σε χαμηλά δεκαετίας, κυρίως χάρη στις προσπάθειες της Ταϊλάνδης να ρευστοποιήσει τα κυβερνητικά της αποθέματα.
  • Ελαιούχοι σπόροι: Οι τελευταίες προβλέψεις του FAO για το 2016/17 ήταν προς την κατεύθυνση της ισορρόπησης του ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης για τους ελαιούχους σπόρους. Οι διεθνείς τιμές σημείωσαν μια πτωτική τάση καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις για επαρκή προσφορά το 2017/2018 που θα πιέσει περαιτέρω τις τιμές.
  • Κρέας: Αύξηση στην παραγωγή κρέατος αναμένεται σχεδόν σ’ όλες τις χώρες και θα αντισταθμιστεί από την πτώση στην Κίνα, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε στασιμότητα η διεθνής παραγωγή για 3η συνεχή χρονιά. Το διεθνές εμπόριο κρέατος θα αυξηθεί κατά 2,5%, με ώθηση από τη ζήτηση της Κίνας και τις αυξημένες εξαγωγές κυρίως από ΗΠΑ και Βραζιλία.
  • Γαλακτοκομικά: Η διεθνής παραγωγή γάλακτος θα αυξηθεί το 2017, με ώθηση από τις προοπτικές για καλές καιρικές συνθήκες και για βελτιωμένες τιμές για το γάλα σε αρκετές χώρες. Όσον αφορά το διεθνές εμπόριο τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα καταγράψουν για 2ο έτος μια μέτρια αύξηση της τάξης του 1%.
  • Αλιεία: Η παγκόσμια παραγωγή ψαριών αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1% το 2017, με ώθηση από τις υδατοκαλλιέργειες, που συνεχίζουν να επεκτείνονται από 4%-5% το χρόνο. Η προσφορά επανακάμπτει για σημαντικά εμπορεύσιμα είδη. Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα σε πολλές αγορές καταστέλλουν την ανάπτυξη για το διεθνές εμπόριο θαλασσινών τροφίμων.
Δείκτης τροφίμων FAOΟι παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε τρεις μήνες το Μάιο, ενώ ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO έφτασε κατά μέσο όρο τις 172,6 μονάδες το μήνα αυτό, 2,2% υψηλότερος από τον Απρίλιο και περίπου 10% υψηλότερος από τον Μάιο του 2016

Σε γενικές γραμμές σε φάση ισορροπίας βρίσκονται οι αγορές εμπορευμάτων σε διεθνές επίπεδο αν και σε τοπικό επίπεδο ή ανά χώρα μπορεί να ξεφεύγουν από τη θετική αυτή προοπτική σημειώνουν οι αναλυτές του FAO στην εξαμηνιαία έκθεση του Οργανισμού.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία