BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ανώμαλη προσγείωση στις τιμές της ντομάτας πριν βγει η υπαίθρια

Με τους καλύτερους οιωνούς είχε ξεκινήσει φέτος η ντοµάτα θερµοκηπίου σε Πρέβεζα, Μεσσηνία και Κρήτη, όπως είχε γράψει πρώτη η Agrenda και το περιοδικό Fresher, µιας και µέσα στον Απρίλιο η τιµή παραγωγού κυµαίνονταν από 1 έως 1,20 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι δεν ξεπερνούσε τα 70-80 λεπτά το κιλό. Όµως, καθώς προχωρά η σεζόν και µε την αύξηση της προσφοράς ενόψει και της έναρξης της συγκοµιδής για τις υπαίθριες, τώρα το εύρος είναι µεταξύ των 40-60 λεπτών το κιλό αναλόγως περιοχή και ποιότητα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Ανώμαλη προσγείωση στις τιμές της ντομάτας πριν βγει η υπαίθρια

4
0
Μάλιστα, σύµφωνα µε τον ∆. Καββαδά, πρόεδρο του Κηπευτικού Συνεταιρισµού Πρέβεζας όπου καλλιεργούνται σταθερά 1.500 στρέµµατα, οι τιµές µόλις που καλύπτουν το κόστος παραγωγής. «Με τιµές από 40-60 λεπτά το κιλό είµαστε στο κόστος. Θα έπρεπε να ήταν συν 50 λεπτά για να καλύπτουµε άνετα το κόστος παραγωγής, το οποίο ειδικά στα θερµοκήπια είναι αυξηµένο», αναφέρει ο ίδιος στην Agrenda και προσθέτει: «περιµένουµε να δούµε τι θα γίνει µε το νέο Αναπτυξιακό και τα Σχέδια Βελτίωσης για να εξοπλιστούν πλήρως οι υφιστάµενες µονάδες και να γίνουν και νέες»

Πληθαίνουν οι εξωτερικές πιέσειςΓια την πτώση των τιµών στη ντοµάτα παίζει ρόλο και το εµπάργκο από τη Ρωσία στην Τουρκία και οι αυξηµένες εισαγωγές από την Αλβανία. «Λόγω του εµπάργκο θα κατακλύσουν την ευρωπαϊκή αγορά και τα Βαλκάνια οι τούρκικες ντοµάτες», τονίζουν οι παραγωγοί. «Φέτος, λόγω του έντονου κρύου µετά τα Χριστούγεννα είχαµε µειωµένη προσφορά αλλά αργότερα µες τη σεζόν οι τιµές έπεσαν στα 40-50 λεπτά το κιλό», σύµφωνα µε τον Β. Κόλλια, παραγωγό από τη Βοιωτία

Πιο ψηλά στη λαχαναγοράΑπό την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Γ. Αλεξανδρόπουλος, αναφέρει ότι για τις υπό κάλυψη ντοµάτες µέχρι και τις αρχές Μαΐου οι τιµές ήταν ψηλά όµως µετά έπεσαν. «Σαν Ο.Π. πουλάµε 50-55 λεπτά το κιλό, δηλαδή ο παραγωγός παίρνει 42-43 λεπτά το κιλό. Όµως, στη λαχαναγορά υπάρχουν εντελώς άλλες τιµές, δηλαδή 60-70 λεπτά το κιλό ή 1-1,20 ευρώ το κιλό. Υπάρχει µεγάλη διαφορά στην τιµή στο χονδρεµπόριο και στην τιµή παραγωγού.  
Αυτό το διάστηµα στην Κρήτη, σύµφωνα µε το δελτίο τιµών από τον Αγροτοβιοµηχανικό συνεταιρισµό Τυµπακίου, οι τιµές για την Α’ ποιότητα κυµαίνονται από 20 (κατώτερη τιµή) - 43 (ανώτερη τιµή) λεπτά το κιλό. Στον Α.Σ. Ιεράπετρας η τιµή για την ντοµάτα υδροπονίας Α’ ποιότητας βρίσκεται κατά µέσο όρο στα 20 λεπτά το κιλό και για την υδροπονίας ψιλή στα 10 λεπτά το κιλό


Νέες ποικιλίες στο χωράφιΤα υβρίδια τα οποία είχαν µεγαλύτερη ζήτηση είναι αυτά των µεγαλόκαρπων υβριδίων καθώς η διακίνηση τους µέσω της λαχαναγοράς προσφερει περιθώρια υπο-τιµολόγησης, σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς. Αντίθετα τα σούπερ µάρκετ δίνουν µεγαλύτερη έµφαση σε υβρίδια µε καλή διατηρησιµότητα και καλή εµφάνιση για τον καταναλωτή. Όσον αφορά τα νέα υβρίδια που είναι διαθέσιµα στην εγχώρια αγορά αναφέρονται ενδεικτικά τα εξής:
  Grumina F1 από τη Syngenta: Υβρίδιο αναρριχώµενης τοµάτας µε κοντά µεσογονάτια, σταθερό και υψηλό δέσιµο και µεγάλη παραγωγή. Το φυτό είναι εύρωστο, υγιές και σκουροπράσινο και δίνει σταυρούς µε 4-5 καρπούς των 250-290γρ.Οι καρποί έχουν ιδανικό κόκκινο χρώµα, υφή µεγαλόκαρπης (beef) τοµάτας, υψηλή οµοιοµορφία και καλή γεύση.Προτείνεται για χρήση την άνοιξη εµβολιασµένη ή αυτόριζη. Ανοχές στις ασθένειες (Μωσαικό τηs τοµάτας, Φουζάριο radicis, Βερτιτσίλιο, Κλαδοσπόριο και Νηµατώδεις).
  Kalloni F1 και Nissos F1 της Hazera: Ο καρπός της έχει στρογγυλό σχήµα, έντονο κόκκινο χρώµα, συνεκτικός, µε µεγάλη µετασυλλεκτική διατηρησιµότητα. Φυτό εύρωστο και ζωηρό, µεσαία µεσογονάτια διαστήµατα, υψηλό δυναµικό παραγωγής. Με ανθεκτικότητα στο TYLCV. Η Nissos έχει ελαφρώς πεπλατυσµένο σχήµα, µε έντονο κόκκινο χρώµα και έχει µεγάλη µετασυλλεκτική διατηρησιµότητα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία