BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Μικρά τα περιθώρια στο κριθάρι βύνης και για τους λίγους με καλές αποδόσεις

Με την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία να µην έχουν «πιάσει» τα συνήθη στάνταρντ απόδοσης στο χωράφι, αλλά την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη να «χτυπάνε» παραγωγές µέχρι και 700 κιλά το στρέµµα, πέφτει, σε λίγες ηµέρες -αν αφήσουν οι βροχές- η αυλαία στη φετινή συγκοµιστική σεζόν για το βυνοποιήσιµο κριθάρι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Μικρά τα περιθώρια στο κριθάρι βύνης και για τους λίγους με καλές αποδόσεις

1
0
Το διπλό αυτό πρόσωπο του φετινού αλωνιού αφήνει ανάµεικτα συναισθήµατα στους παραγωγούς, µε τον προβληµατισµό να είναι διάχυτος στις περιοχές που δεν «έπιασαν» κιλά, σε σηµείο ώστε ανά περίπτωση να τίθεται εν αµφιβόλω ακόµη και το εάν οι καλλιεργητές θα «γυρίσουν» τα λεφτά τους

Κι αυτό γιατί οι τιµές στη συµβολαιακή µπορεί να είναι εγγυηµένες και τα λεφτά να µπαίνουν σχεδόν άµεσα στο λογαριασµό του παραγωγού, παραµένουν όµως καθηλωµένες στα περσινά επίπεδα. ∆ηλαδή, στα 17,5 λεπτά το κιλό στην περίπτωση της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» και 21 λεπτά το κιλό για τη «Ζυθοποιία Μακεδονίας–Θράκης» (παραδοτέο στο χώρο της), ενώ τα κόστη παραγωγής, κυρίως τα ενοίκια της γης και τα λιπάσµατα, είναι «τσιµπηµένα» σε σχέση µε το 2016. «Είναι δύσκολη χρονιά. Οι στρεµµατικές αποδόσεις δεν είναι και τόσο καλές λόγω της παρατεταµένης ξηρασίας. Για δύο µήνες δεν έβρεξε και οι παραγωγές παίζουν από 250 έως 300 κιλά το στρέµµα, που είναι πολύ χαµηλή απόδοση για κριθάρι», λέει στην Agrenda o Γ. Γιαννακούλας, αγρότης από Μικρόκαµπο Κιλκίς

Μειωµένη παραγωγή καταγράφουν τα χωράφια και στη Γερακαρού του Λαγκαδά, επηρεασµένα από τις δυσµενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν από τον Ιανουάριο. «Πέρυσι είχαµε ένα στήσιµο στα 500 κιλά το στρέµµα. Φέτος θα είµαστε ευχαριστηµένοι αν µεσοσταθµικά πιάσουµε τα 350-400 κιλά», µας είπε ο παραγωγός Νίκος Παπαδόπουλος. Σύµφωνα µε το συνοµιλητή µας µε δεδοµένο ότι το µέσο κόστος παραγωγής στην περιοχή είναι στα 60-65 ευρώ το στρέµµα, ανάλογα µε το ενοίκιο και τη φροντίδα που κάνει ο κάθε παραγωγός, η οικονοµική απόδοση είναι περίπου µία η άλλη. 



«Με τα 17,5 λεπτά, εάν έχουµε ένα στήσιµο στα 400 κιλά το στρέµµα, η απόδοση φτάνει στα 70 ευρώ. Μιλάµε για 5 – 10 ευρώ στο στρέµµα καθαρό κέρδος, που είναι χαµηλή επίδοση» ανέφερε ο έµπειρος παραγωγός, διευκρινίζοντας ότι στο κριθάρι για σποροπαραγωγή, το λεγόµενο Ρ1, η τιµή είναι καλύτερη, καθώς διαµορφώνεται στα 21 λεπτά το κιλό

Οι βροχές έπεσαν λάθος εποχή, λένε οι παραγωγοί στην Χαλκιδική Χαµηλότερες των προσδοκιών είναι φέτος οι στρεµµατικές αποδόσεις και για τον Γιώργο ∆ολµά, ο οποίος τονίζει πως οι βροχές έπεσαν λάθος εποχή. Κατά τον ίδιο «φέτος τα λεφτά µας θα αλλάξουµε, διότι δεν είναι µόνο η σπορά και µετά να ξαναπάς στο αλώνι. Έχει πολύ δουλειά για να πάρεις παραγωγή κι οι απαιτούµενες προεργασίες είναι πολυδάπανες. Για αυτό µια υψηλότερη τιµή θα ήταν ό,τι καλύτερο, για να µπορέσουµε να ανταπεξέλθουµε στα έξοδα»
Ακόµη πιο δύσκολα φέτος για τους καλλιεργητές της κριθής στη Χαλκιδική. Όπως µας είπε ο Άγγελος Τσαρτσαφλής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Γαλάτιστας, «η χρονιά είναι χάλια. Αν εξαιρέσει κανείς τα ποτιστικά χωράφια που καλύπτουν µόλις το 10% της περιοχής µας, η απόδοση ξεκινά από 100 κιλά το στρέµµα και µπορεί να φτάσει τα 180-200 κιλά ανά στρέµµα. Ούτε τα έξοδα για την αγορά του σπόρου και για το αλώνι δεν βγάζουν κάποια χωράφια»

Άλλη εικόνα στην ΞάνθηΕκ διαµέτρου αντίθετη είναι η εικόνα στη Ξάνθη, όπου οι παραγωγοί µιλούν για µια πολύ καλή χρονιά στην οποία τα πολλά κιλά ανεβάζουν το εισόδηµα. «Φέτος έχουµε καταπληκτικές αποδόσεις. Τα χειρότερα χωράφια αλωνίζουν 450 κιλά το στρέµµα και κάποια απέδωσαν ακόµη και πάνω από 900 κιλά το στρέµµα», είπε στην Agrenda ο Γιάννης Γιαννέλης, που καλλιεργεί 320 στρέµµατα κριθαριού στη Γενισσέα της Ξάνθης. Ιδιοκτήτης και αλωνιστικής µηχανής, που του επιτρέπει να έχει εικόνα κι από τα υπόλοιπα χωράφια της περιοχής, ο κ. Γιαννέλης σηµείωσε ότι η µέση στρεµµατική απόδοση πλησιάζει τα 680–700 κιλά το στρέµµα και «µε τέτοια παραγωγή, κάτι θα µείνει φέτος στον παραγωγό».
Πολύ καλές αποδόσεις παρουσίασαν τα χωράφια και στο Πετεινό της Ξάνθης, µε τον παραγωγό Θέµη Γεωργακόπουλο να λέει πως καλλιέργησε φέτος 400 στρέµµατα και πολλά χωράφια του έπιασαν πάνω από 700 κιλά το στρέµµα. «Το κοστολόγιο είναι γύρω στα 80 ευρώ το στρέµµα. Με αυτά τα κιλά και µε την τιµή να είναι στα 18 λεπτά το κιλό στην περιοχή µας κάτι θα πάρει ο παραγωγός» τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος µας διευκρίνισε ότι στην πλειονότητά τους οι αγρότες του νοµού συνεργάζονται µε την Αθηναϊκή Ζυθοποιία κι «οι ποικιλίες που µας δίνουν είναι πολύ δυνατές»
Στη Ροδόπη και τον Έβρο, όπου η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (σ. σ. Βεργίνα) αναπτύσσει κυρίως τη συµβολαιακή της, οι αποδόσεις είναι επίσης υψηλές. «Τα χωράφια κυµαίνονται από 400 έως 600 κιλά το στρέµµα. Είναι µια καλή χρονιά», ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής και συµπλήρωσε πως η συµβολαιακή στην περιοχή αποδίδει 20 λεπτά το κιλό και υπάρχει µια αµφίδροµη σχέση στήριξης µεταξύ εταιρείας και καλλιεργητών


Ο Βασίλης Κωτούλας, υπεύθυνος προγράµµατος συµβολαιακής καλλιέργειας στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία.
Μειωμένες αποδόσεις ως και 25% στα ξηρικά που δεν έβρεξε στάλαΤην εικόνα της µειωµένης παραγωγής στην επαρχία Λαγκαδά επιβεβαιώνει και ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Λιούπης. Τοπικός συνεργάτης της Αθηναϊκή Ζυθοποιία ο κ. Λιούπης αναφέρει πως «σε σχέση µε πέρυσι είµαστε φέτος γύρω στο 20%-25% χαµηλότερα, λόγω του γεγονότος ότι δεν έβρεξε στάλα από τις 15 Μαρτίου ως 15 Μαΐου, µε συνέπεια να επηρεαστούν οι αποδόσεις»
Περίπου 200 στρέµµατα κριθής, συµβολαιοποιηµένα µε την Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει και ο Γιάννης Ξανθόπουλος, ο οποίος µας εξήγησε πως «τα προσεγµένα χωράφια, τα ποτισµένα, είναι γύρω στα 450– 500 κιλά το στρέµµα, όµως στα ξερικά οι αποδόσεις πέφτουν στα 250-300 κιλά το στρέµµα. Η σύµβαση που έχουµε είναι στα 0,17 ευρώ το κιλό. Πολύ δύσκολα να βγεις, γιατί τα έξοδα είναι πάρα πολλά και επηρεάζονται από τα λιπάσµατα, τα πετρέλαια και τα ενοίκια, τα οποία στην περιοχή είναι στα 40-50 ευρώ το στρέµµα για ποτιστικά και στα 20-25 ευρώ το στρέµµα για ξερικά χωράφια. Το θετικό είναι ότι µε τη συµβολαιακή ξέρεις ότι δεν θα χάσεις τα λεφτά σου και ότι θα πληρωθείς µια δόση στα µέσα Ιουλίου και µια δεύτερη, για εξόφληση, προς το τέλος Αυγούστου»
Ο Κέλαρος Παναγιώτης από την περιοχή κοντά στα Λαγκαδίκια, παραγωγός µε 2.500 στρέµµατα καλλιεργειών, εκ των οποίων τα 600 κριθάρι βυνοποίησης και σποροπαραγωγής (σ.σ. τα 250 στρέµµατα) είναι σε καλύτερη µοίρα, καθώς τα χωράφια του είναι ποτιστικά, οπότε δεν επηρεάστηκε από την ανοµβρία. «Οι στρεµµατικές αποδόσεις είναι κοντά στα 500 κιλά το στρέµµα, αλλά στα ξερικά υπάρχει µια σηµαντική απώλεια, ενώ και το ειδικό τους βάρος είναι µικρότερο» είπε ο κ. Κέλαρος
Πάνω από 2.300 παραγωγοί στη συµβολαιακή της «Αθηναϊκή Ζυθοποιία»Από την πλευρά της η κ. Μαρία Ηλιοπούλου, από το τµήµα επικοινωνίας της Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία µετείχε στις «γιορτές θερισµού» που οργάνωσε η εταιρεία την περασµένη εβδοµάδα στη Γερακαρού, τη Γαλάτιστα και τη Ξάνθη, υπενθύµισε πως στο πρόγραµµα συµβολαιακής συµµετέχουν πάνω από 2.200 παραγωγοί σε 19 νοµούς της χώρας και πως η κριθή που παράγεται αρκεί για να καλύψει το σύνολο των εγχώριων αναγκών της Αθηναϊκής για παραγωγή µπίρας. Ανέφερε ακόµη πως από το 2008, όταν και πρωτοεφαρµόστηκε το πρόγραµµα συµβολαιακής, έως και σήµερα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει δηµιουργήσει στον αγροτικό τοµέα και σε συνεργαζόµενους κλάδους, προστιθέµενη αξία ύψους 60 εκατ. ευρώ και έχει συµβάλλει στη δηµιουργία 830 θέσεων εργασίας
Όσον αφορά στη «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης», η Agrenda επικοινώνησε µε στέλεχός της για να αναζητήσει στοιχεία για το πρόγραµµα συµβολαιακής που εφαρµόζει, πλην όµως δεν κατέστη δυνατό.Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι οι εκτάσεις που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή από 500 συνεργαζόµενους παραγωγούς είναι γύρω στις 30.000 στρέµµατα και η παραγωγή τους βυνοποιείται στο ιδιόκτητο βυνοποιείο πριν να χρησιµοποιηθεί για την παραγωγή της µπίρας «Βεργίνα»

∆ύο νέες ποικιλίες από την Αθηναϊκή ΖυθοποιίαΕίναι µια δύσκολη αλωνιστική περίοδος, λόγω των συνεχόµενων βροχοπτώσεων, αλλά και γενικότερα µια δύσκολη χρονιά, παραδέχεται και ο Βασίλης Κωτούλας υπεύθυνος προγράµµατος συµβολαιακής καλλιέργειας στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία φέτος δοκίµασε µια νέα ποικιλία (σ. σ. τη Zhana) και έχει άλλες δύο νέες σε επίπεδο σποροπαραγωγής, τις οποίες θα διαθέσει στους παραγωγούς την επόµενη διετία. «Περιµένουµε να πάρουµε περί τους 45.000 - 50.000 τόνους βυνοποιήσιµου κριθαριού. Τα πρώτα δείγµατα από τις ποιοτικές αναλύσεις, δεδοµένου του δύσκολου χαρακτήρα της χρονιάς, είναι ικανοποιητικά, ενώ ποσοτικά η ψαλίδα είναι µεγάλη και µπορεί να έχουµε χωράφια µε 250 κιλά το στρέµµα, αλλά και µε 700 κιλά το στρέµµα» είπε ο ίδιος. Όσον αφορά στις ποικιλίες της εταιρείας, ο κ. Κωτούλας ανέφερε πως οι βασικές είναι τέσσερις και συγκεκριµένα οι Traveler, Grace, Charles και Zhana. Μάλιστα η τελευταία καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά φέτος κι έχει πολύ καλή συµπεριφορά κάτι που παραδέχονται και οι παραγωγοί που τη χρησιµοποίησαν. Για τη σεζόν 2017–18 ο κ. Κωτούλας είπε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν το Σεπτέµβριο, αλλά, πάνω κάτω, θα καλλιεργηθούν ανάλογες εκτάσεις µε φέτος

Με μια καντίνα κοντά στους παραγωγούς κριθαριού η Amstel Με αφορµή την περίοδο θερισµού του κριθαριού και µε όχηµα για δεύτερη χρονιά µία κινούµενη καντίνα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ξεκίνησε και φέτος το ταξίδι της για να βρεθεί δίπλα στους παραγωγούς που συµµετέχουν στο πρόγραµµα συµβολαιακής της εταιρείας.  Το ταξίδι της κινούµενης καντίνας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ξεκίνησε από την Αθήνα και πραγµατοποίησε τρεις στάσεις στους σταθµούς συλλογής κριθαριού σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Ξάνθη.  Φέτος, είναι η ένατη χρονιά για το Πρόγραµµα Συµβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, µέσω του οποίου η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προµηθεύεται αποκλειστικά ελληνικό κριθάρι ως πρώτη ύλη για τα προϊόντα της. Η εταιρεία συνεργάζεται µε 2.200 παραγωγούς σε 19 νοµούς σε όλη την Ελλάδα και απορροφά το σύνολο της ετήσιας παραγωγής τους, περίπου 40.000 τόνους βυνοποιήσιµου κριθαριού, σε εγγυηµένη τιµή. Από το 2008 έως σήµερα, το πρόγραµµα έχει δηµιουργήσει προστιθέµενη αξία για τον αγροτικό τοµέα και τους συνεργαζόµενους κλάδους που ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται πως έχει συµβάλει στη δηµιουργία 830 νέων θέσεων εργασίας. Να σηµειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράµµατος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία διοργανώνει κάθε χρόνο, σε συνεργασία µε την Αµερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, εκπαιδευτικά σεµινάρια για τους συµµετέχοντες στο πρόγραµµα παραγωγού για την παροχή τεχνογνωσίας και τη βέλτιστη αξιοποίηση ποικιλιών κριθαριού κατάλληλων για βυνοποίηση και σποροπαραγωγή. Παράλληλα, σε συνεργασία µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, λειτουργεί πέντε πειραµατικούς αγρούς στους οποίους δοκιµάζονται και αναπτύσσονται νέες, αποδοτικότερες ποικιλίες κριθαριού που προσαρµόζονται καλύτερα στο ελληνικό κλίµα, προσφέροντας µεγαλύτερη στρεµµατική απόδοση, αλλά και καλύτερη συµπεριφορά κατά τη διαδικασία της βυνοποίησης και της ζυθοποίησης
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία