BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πόλεμος θα γίνει για τα καλά και ποιοτικά οινοστάφυλα

Με τις δεξαµενές των οινοποιών άδειες αναµένεται να γίνει µάχη για τα ποιοτικά σταφύλια, κυρίως των ποικιλιών ΠΟΠ και ΠΓΕ. Οι ποικιλίες µε υπεραξία θα κρατηθούν ψηλά στις τιµές σε αντίθεση µε τις κοινές που δεν θα αποδώσουν τα αναµενόµενα, δεδοµένου ότι τα τερτίπια του καιρού αύξησαν φέτος αρκετά το κόστος παραγωγής.

Πόλεμος θα γίνει για τα καλά και ποιοτικά οινοστάφυλα

2
0
Στα 2,80 µε 3 ευρώ το κιλό άνοιξε η σεζόν για το Ασύρτικο της Σαντορίνης, που ξεκίνησε να συγκοµίζεται στις 9 Αυγούστου, έναντι 2,40 της περσινής περιόδου. Ωστόσο, δεδοµένης  της χαµηλής παραγωγής φέτος όσο περνούν οι µέρες η τιµή θα κινείται ανοδικά, σύµφωνα µε όσα προβλέπει ο οινολόγος Ηλίας Ρουσσάκης. Την τιµή θα ενισχύσουν επιπλέον τα ελάχιστα αποθέµατα, µε τους περισσότερους οινοποιούς να είναι ελλειµµατικοί, ενώ παράλληλα πρέπει να καλύψουν την µεγάλη ποσότητα που πάει φασόν στη Lidl. Στο Αθήρι, που επίσης έχει µπει στον τρύγο, η τιµή διαµορφώνεται στα 2,70 το κιλό.

Αν και οι αµπελουργοί της Σαντορίνης ανέµεναν µία ποσοτικά παραγωγική χρονιά, ο καύσωνας του Ιουλίου ανέτρεψε τα σχέδια τους. «Ο τελευταίος καύσωνας οδήγησε σε µεγάλη απώλεια καρπού στο σύνολο του νησιού, που κατά µέσο όρο βρίσκεται στο 30%. Παράλληλα η έντονη επίδραση και στο φύλλωµα και στη συνολικότερη φυσιολογική λειτουργία του φυτού δε µας επιτρέπει να περιµένουµε µεγάλη χρονιά ποιοτικά, κυρίως λόγω χαµηλότερων από το µέσο όρο οξυτήτων», ανέφερε στην Agrenda ο κ. Ρουσσάκης. Υπενθυµίζουµε ότι και η περσινή παραγωγή ήταν κατά 25% µειωµένη λόγω της ανοµβρίας

Πριν από µερικές ηµέρες, η Ένωση Ηρακλείου ενηµέρωσε τους αµπελουργούς για την έναρξη της παραλαβής οινοστάφυλων στις 23 Αυγούστου αλλά και για τις τιµές. Ενισχυµένες εµφανίζονται φέτος οι ποικιλίες θραψαθήρι, αθήρι, δαφνί, πλυτό στα 40 λεπτά το κιλό, έναντι των 30 λεπτών το 2016. Όσον αφορά τα ποικιλιακά οινοστάφυλα (Μαλβαζία, Βιδιανό κλπ), η τιµή τους αναµένεται να φτάσει µέχρι και τα 60 λεπτά το κιλό, σύµφωνα µε την ΕΑΣ. Θα παραλαµβάνονται µετά από επιτόπιο ποιοτικό έλεγχο και επί τόπου θα καθορίζεται η τιµή τους

 «Αν οι τιμές του οινοποιού έχουν βρει το δρόµο δεν συµβαίνει το ίδιο µε τις τιµές του αµπελουργού. Φέτος ήταν µία δύσκολη χρονιά λόγω των καιρικών συνθηκών», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. «Το υψηλό κόστος παραγωγής καθώς και οι πολύ χαµηλές τιµές παραγωγού έχουν οδηγήσει σε σοβαρή µείωση του οινικού πληθυσµού» συνεχίζει ο ίδιος. «Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αποθεµατικά οινάµπελων στη ∆ΑΟΚ έχουν φτάσει τα 70.000 στρέµµατα».

Στις 20-23 Αυγούστου αναµένεται να µπουν στον τρύγο οι πρώιµες ποικιλίες, Μαλαγουζιά, Μαλβάζια και Merlot στη Νεµέα. Το Αγιωργήτικό ξεκινά κανονικά στις 10 Σεπτεµβρίου. Ποσοτικά, θα είναι µία πιο συγκρατηµένη χρονιά για τη Νεµέα, καθώς η χαλαζόπτωση αλλά και ο καύσωνας του Ιουλίου σε ορισµένους αµπελώνες προκάλεσαν απώλειες τις τάξεως του 10-30%. Στη Μαντίνεια η ζηµιά  στο Μοσχοφίλερο θα φτάσει χονδρικά µέχρι και το 60%.

Στη Νάουσα αναµένεται µία πρώιµη χρονιά για το ξινόµαυρο που πολύ πιθανόν να ξεκινήσει πριν τις 20 Σεπτέµβρη. Όπως ανέφερε στην Agrenda η γεωπόνος-οινοποιός  Χαρούλα Σπινθηροπούλου η ζήτηση θα είναι ιδιαίτερα αυξηµένη καθώς τα οινοποιεία είναι «στεγνά». Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «Θα γίνει πόλεµος για τα καλά σταφύλια». Η ίδια υπολογίζει ότι οι λευκές ποικιλίες που χρειάζονται περισσότερο οι οινοποιοί ενδεχοµένως να πιάσουν και 70 λεπτά το κιλό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία