BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Η διεθνής τάση με το αμυγδαλόγαλο ήρθε και έδεσε στην ελληνική αγορά

Ως µία από τις πλέον δυναµικές καλλιέργειες αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια το αµύγδαλο στη χώρα µας, καθώς η τάση της αγοράς είναι θετική, µιας και οι καταναλωτές αρχίζουν να ανακαλύπτουν τα πολλά ευεργετικά οφέλη που έχει το προϊόν και αυξάνουν τη ζήτησή του. Υπεραξία στο προϊόν δίδεται αφού µπορεί να αποθηκευτεί αλλά και επειδή παράγονται πολλά υποπροϊόντα (γάλα και έλαιο αμυγδάλου), που αυξάνουν τους τρόπους διάθεσής του στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Η διεθνής τάση με το αμυγδαλόγαλο ήρθε και έδεσε στην ελληνική αγορά

3
0
Το έλλειμμα αμυγδάλων φέτος, καθώς η παραγωγή είναι µειωµένη γύρω στο 40% στην καρδιά της καλλιέργειας του προϊόντος, το θεσσαλικό κάµπο , αποτελεί τη βάση για εκκίνηση των τιµών σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που έπιασε πέρυσι το προϊόν, δηλαδή 2,50-3,00 ευρώ το κιλό για τα άσπαστα και 6,50-7,50 για τη ψίχα. Μάλιστα, καθώς η συγκοµιδή οδεύει προς την ολοκλήρωσή της φάνηκε ότι ειδικά στην περιοχή του Συκουρίου αλλά και του Τυρνάβου η παραγωγή θα είναι φέτος στο µισό σε σύγκριση µε την περσινή χρονιά, λόγω του παγετού
 
Για την ώρα οι παραγωγοί επιλέγουν να αποθηκεύσουν το προϊόν τους καθώς δεν έχει ακόµη διαµορφωθεί τιµή. «Βιοµήχανοι, µονάδες επεξεργασίας αµυγδάλου και µεσίτες τηρούν σιγή ιχθύος όσον αφορά το εύρος που θα κινηθούν οι τιµές φέτος για το αµύγδαλο», αναφέρει στην Agrenda ο παραγωγός Στ. Στάµος από το Ελευθέριο. «Μεγαλύτερη ζηµιά φέτος σηµειώθηκε στην ποικιλία Φιρανιά, ενώ η όψιµη ποικιλία Τέξας δεν φαίνεται να έχει πληγεί τόσο σοβαρά», σύµφωνα µε το ∆. Σοφολόγη, καλλιεργητή αµυγδάλου και πρόεδρο Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας και ΠΟΣΓ.  

Καλύτερη είναι η εικόνα παραγωγής αµυγδάλου από την Ο.Π. Κελυφωτών του Α.Σ. Ελασσόνας. «Στην περιοχή αναµένουµε αυξηµένη παραγωγή καθώς δεν επηρεάστηκε από τον καιρό. Μεγαλύτερες ποσότητες θα προέλθουν από την Φιρανιά, ακολουθεί η Τέξας ενώ έχουν µπει και κάποια στρέµµατα µε την όψιµη ποικιλία Tuono», σηµειώνει ο γεωπόνος του συνεταιρισµού Στέλιος Νάνος. Επιπλέον, η Ο.Π. του συνεταιρισµού έχει κάνει ήδη επαφές ώστε να µπει και στο έλαιο αλλά και στο γάλα αµυγδάλου. 



Οριακή αύξηση περίπου κατά 7% στη διεθνή παραγωγή αµυγδάλου για το 2017/2018 στους 1.251.053 τόνους έναντι των 1.170.013 τόνων που ήταν πέρσι, αναµένει ο ∆ιεθνής Οργανισµός ξηρών καρπών και αποξηραµένων φρούτων (INC) σύµφωνα µε στοιχεία που παρουσίασε σε συνέδριο για τους ξηρούς καρπούς στην πόλη Τσενάι της Ινδίας (Μάιος 2017). Συνολικά, σύµφωνα µε τον INC, η διεθνής παραγωγή ξηρών καρπών θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς οι φυτεύσεις συνεχώς αυξάνονται ανά τον κόσµο.

Μαζικές φυτεύσεις δέντρων αµυγδαλιάς, µε βάση τον INC, πραγµατοποιούνται σε διεθνές επίπεδο. Κυρίως σε Καλιφόρνια και Ισπανία αλλά και στη µακρινή Αυστραλία. Μάλιστα, η Αυστραλία αναµένεται να προσθέσει 150.000 στρέµµατα µε αµυγδαλιές µέσα στο 2018 και µέχρι το 2025 έχει ως στόχο να αυξήσει κατά 60% την παραγωγή της στους 135.000 τόνους, σύµφωνα µε στοιχεία του Συµβουλίου Αµυγδάλου της Αυστραλίας (ABA)

Τέλος, οριακή αύξηση 2,8% στους 997.903 τόνους έναντι των 970.688 τόνων πέρσι αναµένεται στην παραγωγή αµυγδάλων της Καλιφόρνιας, σύµφωνα το αµερικανικό υπουργείο γεωργίας (USDA). Σηµειώνεται ότι η ανθοφορία των αµυγδαλιών στην Καλιφόρνια ξεκίνησε στα µέσα Φλεβάρη. Σηµαντικές βροχοπτώσεις πριν κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας θεωρήθηκαν ευνοϊκές για την ανάπτυξη των καρπών µετά τα  τελευταία έτη που η παραγωγή µαστίζονταν από τη ξηρασία
Με θεσσαλική πρώτη ύλη το πρώτο ελληνικό αμυγδαλόγαλα
Το πρώτο ελληνικό γάλα αµυγδάλου στην αγορά λάνσαρε η γαλακτοβιοµηχανία Όλυµπος. Το νέο αυτό ρόφηµα, παρασκευάζεται από τα καλύτερα αµύγδαλα που προέρχονται από την περιοχή της Λάρισας

«Η πρώτη ύλη συγκεντρώνεται από παραγωγούς από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Πάντα επιλέγουµε ελληνικά προϊόντα και θέλουµε να στηρίζουµε τον πρωτογενή τοµέα της χώρας µας» , σηµειώνει στην Agrenda ο Χρήστος Γεωργόπουλος, Product Manager στην εταιρεία Όλυµπος.

Επιπλέον, το καινοτόµο αυτό προϊόν σηµατοδοτεί την επέκταση της Όλυµπος στα προϊόντα φυτικής προέλευσης, τα οποία αποτελούν ήδη µεγάλη καταναλωτική τάση στην Ευρώπη και διεθνώς

Αξίζει να σηµειωθεί ότι τ’ αµύγδαλα είναι καρποί πλούσιοι σε πρωτεΐνες, σε φυτικές ίνες, σε ανόργανα άλατα και βιταµίνες, όπως είναι η βιταµίνη Α και η βιταµίνη Ε.

Τα νέα ροφήµατα αµυγδάλου της θεσσαλικής γαλακτοβιοµηχανίας, διατίθενται σε 3 κωδικούς: φυσική γεύση, χωρίς ζάχαρη και αυτήν την εβδοµάδα µόλις έφτασε στα ράφια της αλυσίδας σούπερ µάρκετ Σκλαβενίτης γάλα αµυγδάλου µε κακάο. Τα προϊόν αυτά έχουν χαµηλή περιεκτικότητα σε λίπη, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ασβέστιο & βιταµίνες (Β & Ε) και είναι κατάλληλα για χορτοφάγους και για όσους δεν µπορούν να καταναλώνουν γαλακτοκοµικά προϊόντα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία