BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αντίσταση Αγίου Μάμα για την τιμή της ελιάς Χαλκιδικής

«Παγωμένοι» είναι οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής με τις τιμές που άρχισαν να ανακοινώνουν, σιγά – σιγά κάποιοι μεταποιητές, καθώς ναι μεν η πρώτη κατηγορία των 110 τεμαχίων, από τα έως τώρα δεδομένα, φτάνει σε μια περίπτωση στα 95 λεπτά το κιλό, από 80 - 85 λεπτά πέρσι, όμως, στην αμέσως επόμενη πέφτει στα 80 λεπτά το κιλό, δίδοντας στη σκάλα μια διαφορά 15 λεπτών, ανά κιλό.

Αντίσταση Αγίου Μάμα για την τιμή της ελιάς Χαλκιδικής

8
4

Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτή η έντονη δυσαρέσκεια στις τάξεις των παραγωγών, όπως εξηγήθηκε στο Agronews, είναι γιατί φέτος οι ελιές δεν έχουν βάρος και όγκο, με αποτέλεσμα στην πρώτη κατηγορία η παραγωγή δεν θα υπερβεί το 10%-15% του συνόλου των περίπου 120.000 τόνων της αναμενόμενης σοδειάς, που σημαίνει ότι το όφελος από την αύξηση των 15 λεπτών στα 110 τεμάχια θα είναι επουσιώδες.

Η διαφορά, όπως, λένε, θα μπορούσε να γίνει στις μεσαίες κατηγορίες, γύρω από τα 150 τεμάχια στο κιλό, που φέτος θα καλύψουν σχεδόν το 55%-60% της παραγωγής, αλλά εκεί τα επιπλέον 10 λεπτά, που έχουν δοθεί, δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς.

Μάλιστα, μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων τιμών κάποιοι παραγωγοί -λίγοι είναι η αλήθεια- σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής σταμάτησαν να μαζεύουν ελιές σε μια απόπειρα να ασκήσουν πίεση, ενώ στον Άγιο Μάμα ανάρτησαν και πανό διαμαρτυρίας, στο οποίο έγραφαν «Ο Άγιος Μάμας αντιστέκεται. Αξιοπρεπή τιμή 1,10 ευρώ. Τιμή υποδούλωσης 0,90 λεπτά. Τα άλλα χωριά αυτοκτονούν, δικαίωμά τους, εμείς όχι».


Τον τιμοκατάλογο με 90 λεπτά το κιλό στα 110 τεμάχια τον ανάρτησε η βιομηχανία «Ιωαννίδης», ενώ αργά το απόγευμα της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου τις τιμές της, που είναι κατά τι υψηλότερες, παρουσίασε κι η Intercomm Foods. Σε επικοινωνία μας με τον κ. Στέργιο Τσαγκλούλη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης μεταποιητικής βιομηχανίας στην πράσινη ελιά Χαλκιδικής, μας ανέφερε πως «έκανα τη διαφοροποίηση που είχα υποσχεθεί στους παραγωγούς κι έδωσα πέντε λεπτά παραπάνω, ανά κιλό, για την πρώτη κατηγορία, από τις τιμές των ανταγωνιστών μας», ενώ στην παρατήρησή μας ότι οι ελαιοπαραγωγοί παρόλα αυτά δηλώνουν μη ικανοποιημένοι, ανέφερε πως «θα έπρεπε να είναι, διότι οι τιμές είναι σημαντικά αυξημένες από πέρυσι».

Μετά την πρώτη κρυάδα, ο κόσμος, όπως σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΑΣ Σημάντρων Βαγγέλη Μισαηλίδη, αναμένει να δει τί θα δώσουν οι υπόλοιποι μεταποιητές, οι οποίοι αναμένεται από ώρα σε ώρα να ανακοινώσουν και εκείνοι τις τιμές με τις οποίες θα αγοράσουν το προϊόν.


Αναλυτικό ρεπορτάζ για την ελιά Χαλκιδικής στην φημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

02-10-2017 20:04Κωστας

Οι παραγωγοι που παραδιδουν ελιες χωρις τιμη εγκληματουν, κατα του εαυτου τους της οικογενειας τους και παιρνουν στο λαιμο τους τους παραγωγους ολοι της Ελλαδας , οι δε εμποροι που εφαρμοζουν τετοιες μεθοδους θα πρεπει οι σωστοι παραγωγοι να μην τους δινουν ελιες .αν δεν δωσουν σωστες και λογικες τιμες να μην δωσουε ουτε κουκουτσι ολοι για λαδι .

Απάντηση

27-09-2017 17:44κωστας

Λενε οι εμποροι οτι δεν εχουμε μεγαλες ποσοτητες πρωτο νουμερο ,με αυτες της τιμες εχουμε ξεζουμισθει και δεν εχουμε να ριξουμε τα καταλληλα λιπασματα για να βγαλουμε ποιοτητα μονο αμμωνιες ριχνουμε τι να σου κανουν , και τα δενδρα ζωντανοι οργανισμοι ειναι .

Απάντηση

27-09-2017 13:57κωστας

Τη βγαζουμε λαδι και θα δουμε ποιοι θα χασουν οι εμποροι η οι παραγωγοι

Απάντηση

22-09-2017 13:41ΑΝΕΣΤΗΣ

ΠΕΡΣΙ ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 70 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ 55 ΜΕ 20% ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ 20% ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΛΕΚΤΙΚΑ ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΜΕΝΟΙ ΦΕΤΟΣ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία