BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σε χαμηλό 5ετίας τα αποθέματα σιτηρών, λέει το IGC

Η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών για το 2017-2018 θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία, ωστόσο η μικρή μείωση στην προσφορά και η ισχυρή ζήτηση θα μειώσουν τα παγκόσμια αποθέματα (κυρίως καλαμποκιού) για πρώτη φορά στη διάρκεια της πενταετίας, ενισχύοντας παράλληλα τις τιμές.

Στροφή των παραγωγών στο σιτάρι βλέπει η IGC

3
0

Ειδικότερα, το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών IGC αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2017-2018, με την καλλιέργεια να αναμένεται να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία.

Όπως αναφέρει στη μηνιαία έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, η συνολική παραγωγή σιτηρών θα ανέλθει στους 2.069 δισεκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 19 εκατομμυρίων τόνων από τις προηγούμενες προβλέψεις του, ωστόσο χαμηλότερη από τα 2,133 δις την περσινή περίοδο.

Αντίστοιχα, η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού θα ανέλθει σε 1.029 δισεκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 12 εκατομμυρίων τόνων από τις προηγούμενες προβλέψεις του IGC, αλλά ακόμα κάτω από το ρεκόρ των 1.079 δισεκατομμυρίων.

Σύμφωνα με το IGC, ότι οι βελτιωμένες προοπτικές αντανακλούσαν κυρίως τις ανοδικές αναθεωρήσεις για την Αργεντινή και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η πρόβλεψη της παραγωγής σιταριού το 2017-2018 αυξήθηκε κατά έξι εκατομμύρια τόνους στα 748 εκατομμύρια, ενισχυμένη από υψηλότερες προβλέψεις για τη Ρωσία, τον Καναδά, την Ινδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μετά από μια τεράστια συγκομιδή και με περιορισμούς (δασμούς) που ενδέχεται να περιορίσουν τις εξαγωγές, τα αποθέματα σιταριού της Ρωσίας θα μπορούσαν να είναι τα μεγαλύτερα σε ένα τέταρτο του αιώνα», ανέφερε το IGC.

Η εκτίμηση για την παγκόσμια καλλιέργεια σιταριού παρέμεινε κάτω από τα 754 εκατομμύρια τόνους της προηγούμενης περιόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατανάλωση δημητριακών το 2017-2018 σημείωσε άνοδο 2.096 δισεκατομμυρίων τόνων, σε σχέση με τα 2.088 δισεκατομμύρια τόνους της προηγούμενης περιόδου, ενώ τα τρόφιμα, οι ζωοτροφές και οι βιομηχανικές χρήσεις είναι πιθανότατα σε νέα υψηλά επίπεδα.

«Αυτό θα οδηγήσει πιθανώς σε κάποια εξάντληση των παγκόσμιων αποθεμάτων στα τέλη του 2017-2018, η πρώτη πτώση σε πέντε χρόνια, με τον αραβόσιτο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της ανάληψης», ανέφερε το IGC.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία