BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Χωρίς δασμούς ουκρανικά σιτηρά από Ιανουάριο 2018

Απελευθερώνονται σταδιακά οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς καταβολή τελωνειακών δασμών, όπως ανακοινώνει η Κομισιόν.

Χωρίς δασμούς ουκρανικά σιτηρά από Ιανουάριο 2018

3
0

Ειδικότερα, από την 1η Οκτωβρίου απαλλάχτηκαν από δασμούς οι εξαγωγές προς την Ε.Ε. ορισμένων γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων και σε δεύτερο στάδιο από την 1η Ιανουαρίου του 2018 θα αυξηθούν οι ποσότητες κριθαριού, σιταριού και καλαμποκιού, που μπορούν να εξαχθούν αδασμολόγητες.

Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί πριν λίγους μήνες η συμφωνία για εξαγωγές συγκεκριμένων ποσοτήτων λαχανικών χωρίς δασμούς στην ΕΕ.

Με αυτές τις συμφωνίες ανοίγουν ουσιαστικά τα σύνορα της Ευρώπης για τα αγροτικά προϊόντα της Ουκρανίας, που σημειωτέον έχουν χαμηλότερο κόστος, διεκδικώντας μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς, ωστόσο εις βάρος των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι επιπτώσεις από τη συμφωνία αυτή θα φανούν τα επόμενα χρόνια στις τιμές παραγωγού της χώρας μας.

Βρείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση για το Άνοιγμα του εμπορίου για την Ουκρανία.pdf

Σε κοινή δήλωσή τους, στις 29 Σεπτεμβρίου, η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρουμ και η εκπρόσωπος εμπορίου της Ουκρανίας - υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου Nataliya Mykolska χαιρετίζουν την έναρξη ισχύος των αυτόνομων εμπορικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία, την 1η Οκτωβρίου και αναφέρουν τα εξής:

«Αυτό είναι καλό νέο για τους Ουκρανούς εξαγωγείς. Αρκετά σημαντικά γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα θα έχουν τώρα καλύτερη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ, καθώς θα μπορούν να εξαχθούν χωρίς δασμούς.

Αποτελεί σημαντική ένδειξη της συνεχιζόμενης, απτής οικονομικής και πολιτικής στήριξης της ΕΕ στον ουκρανικό λαό, στη χώρα και στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες.

Ο κανονισμός της ΕΕ για τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα θα συμπληρώσει τις ποσότητες γεωργικών προϊόντων που μπορεί να εξάγει η Ουκρανία προς την ΕΕ βάσει της συμφωνίας σύνδεσης χωρίς καταβολή τελωνειακών δασμών. Επίσης, θα επιταχύνει την κατάργηση των δασμών εισαγωγής της ΕΕ για ορισμένα βιομηχανικά προϊόντα, όπως προβλέπεται στη συμφωνία σύνδεσης.

Σε ό,τι αφορά τα γεωργικά προϊόντα, η Ουκρανία θα έχει τη δυνατότητα να εξάγει μεγαλύτερες ποσότητες σιταριού, καλαμποκιού, κριθαριού, βρώμης, καθώς και πλιγουριών και συσσωματωμάτων με μορφή σβόλων κριθαριού προς την ΕΕ χωρίς τελωνειακούς δασμούς. Η πρόταση δημιουργεί ευκαιρίες εξαγωγής μεγαλύτερων ποσοτήτων μεταποιημένων ντοματών, φυσικού μελιού και χυμού σταφυλιών στην ΕΕ χωρίς δασμούς. Αυτές οι εμπορικές προτιμήσεις θα ωφελήσουν επίσης τους βιομηχανικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα τους Ουκρανούς παραγωγούς υποδημάτων, λιπασμάτων, προϊόντων αλουμινίου και ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τις θετικές συνέπειες της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας - περιλαμβανομένης της σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών (DCFTA) -, που αποτελεί σχέδιο στρατηγικής για μεταρρυθμίσεις και προωθεί το εμπόριο και τις επενδύσεις. Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους - σύμφωνα με την Eurostat - το εμπόριο αγαθών μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας αυξήθηκε κατά 23 % και η ΕΕ εξακολουθεί να ενισχύει τη θέση της ως πρώτου εμπορικού εταίρου της Ουκρανίας.

Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει περίπου το 40 % των συνολικών εξαγωγών της Ουκρανίας και είμαστε πεπεισμένοι ότι το πρόσθετο αυτό το άνοιγμα του εμπορίου θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ενίσχυση ισχυρών εμπορικών δεσμών μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας και θα στηρίξει την περαιτέρω αύξηση των ουκρανικών εξαγωγών προς την ΕΕ, μετά τους εμπορικούς περιορισμούς που έχει επιβάλει η Ρωσία.

Η ΕΕ και η Ουκρανία συνεχίζουν να εργάζονται, για να εξασφαλίσουν τις ευκαιρίες και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις της ΕΕ και της Ουκρανίας στο πλαίσιο της DCFTA».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία