BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σταθερά υψηλές οι τιµές των γαλακτοκοµικών προϊόντων

Ταβάνι έχουν πιάσει οι τιµές γαλακτοκοµικών προϊόντων, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της ολλανδικής τράπεζας Rabobank. Οι χώρες εξαγωγής απάντησαν στις καλύτερες τιµές µε αύξηση των παραγόµενων ποσοτήτων, που όπως φαίνεται δεν πίεσαν προς τα κάτω τις τιµές. Οι τελευταίες στηρίζονται από τη σταθερή ζήτηση της Κίνας. «Πράγµατι, οι ποσότητες των παραγόµενων ποσοτήτων πρόκειται να αυξηθούν τους επόµενους µήνες» αναφέρει ο αναλυτής της Rabobank, Μάικλ Χάρβεϊ, αλλά «έχουµε να κάνουµε µε µία αγορά σε κατάσταση ισορροπίας».

Σταθερά υψηλές οι τιµές των γαλακτοκοµικών προϊόντων

0
0
Αύξηση 35% στις τιµές των Ευρωπαίων παραγωγώ

Οι τιµές των γαλακτοκοµικών προϊόντων στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 35% από τα µέσα του 2016. Πιο συγκεκριµένα, οι τιµές στο αγελαδινό γάλα από τα 25,68 ευρώ ανά 100 κιλά τον Ιούνιο του 2016, έφτασαν τον Σεπτέµβρη του 2017 τα 35,85 ευρώ. Παράλληλα, ενισχυτικά στην αύξηση της παραγωγής λειτούργησε η πτώση των τιµών στις ζωοτροφές

Πιο µετριοπαθείς οι προβλέψεις για την Ωκεανία, η παραγωγή της οποίας υποσκάφθηκε από την ξηρασία που έπληξε την Αυστραλία και τις παρατεταµένες βροχοπτώσεις στη Νέα Ζηλανδία. Ωστόσο, η κατάσταση αναµένεται να οµαλοποιηθεί την άνοιξη, οπότε προβλέπεται µία «υγιής» αύξηση της παραγωγής γάλακτος και για τις δύο χώρες, σύµφωνα µε την ολλανδική τράπεζα

Σταθερά ψηλά κρατά τις τιµές  ο κορυφαίος εισαγωγέας της Ασίας, η Κίνα. Η χώρα είχε επικεντρώσει τις προσπάθειες της στη συσσώρευση αποθεµάτων, καθώς  η πορεία  της εγχώριας παραγωγής γάλακτος ήταν απογοητευτική. Αιτία αυτού, το χαµηλό περιθώριο κέρδους για του Κινέζους γαλακτοπαραγωγούς, αλλά και οι αντίξοές καιρικές συνθήκες, λόγω των υπερβολικά υψηλών θερµοκρασιών του καλοκαιριού.

 Ως επακόλουθο, η Κίνα αναµένει µόνο 0,2% ανάπτυξη της παραγωγής γάλακτος, µε βάση στοιχεία της Rabobank, η οποία υποβάθµισε απότοµα την προηγούµενη εκτίµηση του 1,2%. Την ίδια στιγµή προβλέπει συνέχιση στην αύξηση του ποσοστού των εισαγωγών στη Κίνα, το οποίο κατά το δεύτερο εξάµηνο του 2017 αναµένεται να αυξηθεί κατά 35%.  Έτσι, η σταθερή αύξηση της ζήτησης στην Νοτιοανατολική Ασία συνεχίζει να προσφέρει «µαξιλαράκια στήριξης» στις τιµές

Αύξηση ανά προϊόνΌσον αφορά τις τιµές στα διαφορετικά προϊόντα γάλακτος, διαθέσιµα είναι τα εξής στοιχεία: οι τιµές των εξαγωγών πλήρους γάλακτος σε σκόνη της Ωκεανίας προβλέπονται κατά µέσο όρο 3.200 δολάρια ανά τόνο για την περίοδο Οκτωβρίου-∆εκεµβρίου, σηµειώνοντας αύξηση κατά 40 δολάρια ανά τρίµηνο, ενώ οι τιµές σκόνης αποβουτυρωµένου γάλακτος θα µειωθούν κατά 117 δολάρια, φτάνοντας τα 1.900 δολάρια ανά τόνο.
Οι τιµές βουτύρου θα παραµείνουν αυξηµένες, στα 6.000 δολάρια ανά τόνο κατά την περίοδο Οκτωβρίου-∆εκεµβρίου, οι οποίες όµως θα µειώνονται κατά 83 δολάρια σε τριµηνιαία βάση, αλλά σχεδόν 50% σε ετήσια βάση. Άρα, οι τιµές του βουτύρου θα µειωθούν στο µέλλον, φθάνοντας τα 5.300 δολάρια ανά τόνο την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεµβρίου του επόµενου έτους, ενώ οι τιµές του τυριού τσένταρ φαίνεται ότι υποχωρούν επίσης.
Η εποχική άνοδος της παραγωγής γάλακτος στο βόρειο ηµισφαίριο στις αρχές του 2018 είναι «πιθανό να οδηγήσει σε πίεση προς τα κάτω των τιµών στο σύµπλεγµα των βασικών γαλακτοκοµικών προϊόντων», ανέφερε τέλος ο κ. Χάρβεϊ της Rabobank.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία