BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αποθεματοποίηση ελαιολάδου άμυνα σε ξένες πιέσεις

Τις καθιερωμένες κάθε χρόνο τέτοια περίοδο πιέσεις, που το ζητούμενο είναι να αποδειχθούν παροδικές, δέχονται οι τιμές στο φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (εσοδεία 2017-2018) την τελευταία εβδομάδα, τόσο στην χώρα μας, όσο και στα υπόλοιπα ελαιοπαραγωγικά κράτη, καθώς μπαίνουν σε «φουλ παραγωγή» όλες σχεδόν οι ελαιοπαραγωγικές ζώνες της λεκάνης της Μεσογείου.

Αποθεματοποίηση ελαιολάδου άμυνα σε ξένες πιέσεις

4
0

Ως προς τούτο, αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν ότι ιδιωτικές εταιρείες της Μεσσηνίας ήταν έτοιμες στα μέσα της εβδομάδας που διανύουμε, ν’ ανακοινώσουν τιμή 3,60 ευρώ το κιλό, «πιάνοντας» το κλίμα των πιέσεων που επιβάλλουν οι μεγάλοι «παίκτες» της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Στην δε Κρήτη, όπως αποδεικνύουν στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), η τιμή «παίζει» ανάλογα με την περιοχή μεταξύ 3,30 και 3,60 ευρώ, όταν στα τέλη Οκτωβρίου καταγράφηκαν τιμές ακόμη και στα 3,85-3,90 ευρώ το κιλό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλες τυποποιητικές επιχειρήσεις της Ιταλίας, οι οποίες «ψωνίζουν», μεταξύ άλλων και από την Ελλάδα, ελαιόλαδο, για να καλύψουν τις ανάγκες  τους, αλλά και της Ισπανίας καταβάλλουν προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες, με σαφή σκοπό και στόχο να ισορροπήσουν «τις απώλειές τους» που κατέγραψαν στο κλείσιμο της περσινής σεζόν, οπότε οι τιμές παραγωγού «πέταξαν» έως και τα 4,70 ευρώ το κιλό.

Απέναντι στο κλίμα αυτό η ντόπια παραγωγική «μηχανή», κοινώς οι ελαιοπαραγωγοί και οι ομάδες τους έχουν να αντιτάξουν το επιχείρημα της μέτριας σε ποσότητα τελικά αναμενόμενης παραγωγής φέτος, λόγω ξηρασίας και εχθρών του καρπού (δάκος, ρυγχίτης). Αλλά κυρίως, την ευχέρεια που τους παρέχει η καλή χρηματοοικονομική τους βάση, λόγω των  περσινών καλών τιμών που εισέπραξαν (με αποκορύφωμα το κλείσιμο), να πουλήσουν αργότερα, μέσα στην χρονιά (π.χ. τον Φεβρουάριο), οπότε παραδοσιακά οι τιμές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ν’ ανέλθουν.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για την αγορά του ελαιολάδου στο 628o φύλλο της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στα περίπτερα όλης της χώρας. 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία