BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Απειλή για ζάχαρη το ντηλ με Mercosur λένε 4 οργανώσεις

CIBE, Copa Cogeca, EFFAT και CEFS προειδοποιούν ότι η Κομισιόν θα θέσει σε κίνδυνο το εισόδημά τους.

Απειλή για ζάχαρη το ντηλ με Mercosur λένε 4 οργανώσεις

2
0
Ως κίνδυνος για τους ευρωπαίους παραγωγούς ζάχαρης και περισσότερες από  100.000 αγροτικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά συλλογικά όργανα των αγροτών τη νέα εμπορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Λατινική Αμερική.

Η Κομισιόν πρότεινε να επιτραπεί μεγαλύτερη πρόσβαση των χωρών του εμπορικού μπλοκ της Mercosur - Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη και Βενεζουέλα  - στις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης αυτής της ζάχαρης.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν εκ νέου στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ τέσσερις ευρωπαϊκοί οργανισμοί αγροτών, η CIBE, οι  Copa Cogeca, η EFFAT και η CEFS, εξέφρασαν την οργή τους για την ένταξή τους, προειδοποιώντας ότι η Κομισιόν  θα θέσει σε κίνδυνο το εισόδημά τους. 

Σε κοινή δήλωση τους, οι 4 οργανώσεις τόνισαν ότι το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ζάχαρης της ΕΕ θα «θέσει σε κίνδυνο 140.000 αγρότες, 30.000 εργαζόμενους και εκατοντάδες αγροτικές κοινότητες των οποίων η ζωή εξαρτάται από τον τομέα»

Επιπλέον, οι οργανώσεις εξέδωσαν την παρακάτω προειδοποίηση προς την Επιτροπή:

 “EU sugar beet growers, sugar producers and workers stand determined – we will not pay for the offensive interests of other industrial sectors or for those of the Brazilian state-supported sugar-ethanol regime,” it said
«Οι παραγωγοί ζαχαρότευτλων της ΕΕ, οι παραγωγοί ζάχαρης και οι εργαζόμενοι στον κλάδο είναι αποφασισμένοι. Δεν θα πληρώσουμε τα επιθετικά συμφέροντα άλλων βιομηχανικών κλάδων ή εκείνα του κρατικού καθεστώτος ζάχαρης-αιθανόλης της Βραζιλίας»

Ο γ.γ. των Copa Cogeca,  Pekka Pesonen, πρόσθεσε:  «Χρειαζόμαστε δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές συμφωνίες που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα έχουμε πλεόνασμα στην αγορά μας»

Οι επικεφαλής των δύο εμπλεκομένων φορέων, CEFS και EFFAT, προειδοποίησαν μία τέτοιου είδους συμφωνία θα αύξανε τον κίνδυνο κλεισίματος των εργοστασίων τεύτλων, αφήνοντας ολόκληρες κοινότητες να υποφέρουν.

Ο Πρόεδρος της CEFS, Johann Marihart, δήλωσε: «Η Επιτροπή συνεχίζει να ονειρεύεται ότι ο τομέας μας είναι σε θέση να χειριστεί περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς χωρίς συνέπειες και συνεχίζει να μη δέχεται την πραγματικότητα»

(Πηγή: fwi.co.uk)
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία