BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αύξηση τιμών σίτου το 2018 περιμένει η Rabobank

Τα καιρικά φαινόμενα, οι αύξηση τιμών των εισροών και των μεταφορών αλλά και οι διακυμάνσεις των νομισματικών συναλλαγών, είναι οι 3 παράγοντες που σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της ολλανδικής τράπεζας Rabobank που θα αναταράξουν τη σταθερότητα των τιμών το 2018 σε παγκόσμιο επίπεδο και θα οδηγήσουν στην άνοδό τους. Εξετάζοντας κάθε εμπόρευμα ξεχωριστά η ολλανδική τράπεζα αναμένει σημαντική αύξηση των τιμών και στο σιτάρι.

Αύξηση τιμών σίτου το 2018 περιμένει η Rabobank

1
0
Πιο αναλυτικά, το καιρικό φαινόμενο La Niña υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσει ζημιές σε περιοχές κλειδιά για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, προκαλώντας αύξηση στις τιμές των τροφίμων. Υπάρχουν φόβοι ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ξηρασία στις περιοχές των ΗΠΑ όπου καλλιεργούνται δημητριακά καθώς και πλημμύρες στις φυτείες φοινικέλαιου της Ασίας.

Περαιτέρω, οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος μεταφορών και εισροών και τις διακυμάνσεις στις νομισματικές ισοτιμίες. Το παγκόσμιο κόστος μεταφοράς - με τη μορφή του ο δείκτης ξηρού φορτίου Baltic Dry Index - και η αύξηση των τιμών πετρελαίου δημιουργούν επίσης αυξητικές τάσεις για τις τιμές αλλά και μία κατάσταση αβεβαιότητας για τη σύναψη μελλοντικών εμπορικών συμφωνιών.

Ο Stefan Vogel, επικεφαλής των αγορών αγροτικών προϊόντων της Rabobank δήλωσε: «Από ιστορική άποψη, τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων είναι υψηλά, γεγονός που διατηρεί σήμερα το περιβάλλον τιμών σχετικά ευνοϊκό. Υπάρχουν όμως σύννεφα αβεβαιότητας στον ορίζοντα και τα αποθέματα δεν αρκούν για να διατηρηθούν οι τιμές σταθερές»
 
Μεταξύ των επιμέρους εμπορευμάτων, η Rabobank αναμένει ότι οι προοπτικές για το σιτάρι είναι καλές σε σχέση με τις σημερινές τιμές, λόγω του αναμενόμενου παγκόσμιου ελλείμματος 7,5 εκατομμυρίων τόνων (εξαιρουμένης της Κίνας), οδηγώντας μια τάση προς την επανεξισορρόπηση μετά από ρεκόρ χαμηλών καλλιεργούμενων στρεμμάτων στις ΗΠΑ φέτος
  Πηγή: rabobank.com
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία