BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Mε αφετηρία τα 50 λεπτά ξεκίνησε φέτος το μανταρίνι

Ενθαρρυντικά για τον παραγωγό εξελίσσεται η φετινή χρονιά στο µανταρίνι µε την ποιότητα να είναι υψηλή και τις τιµές να διαµορφώνονται σε καλύτερα από πέρυσι επίπεδα.

Mε αφετηρία τα 50 λεπτά ξεκίνησε φέτος το μανταρίνι

3
0
Ξεκινώντας ακόµη και από τα 50 λεπτά στο Άργος οι τιµές κινήθηκαν καθοδικά, όπως άλλωστε ήταν αναµενόµενο, καθώς αυξάνονταν οι διαθέσιµες στο εµπόριο ποσότητες. Μοναδική εξαίρεση το Μεσολόγγι που ξεκίνησε µουδιασµένα για να βρει τα πατήµατά του αργότερα.

Η Λακωνία έχει µπει εδώ και 15 ηµέρες περίπου στην εµπορία µε καλύτερες τιµές για την Κληµεντίνη, που όµως δείχνει να χάνει έδαφος προς όφελος της ποικιλίας Νόβα. «Ποσοτικά βλέπουµε µία αύξηση κατά 15-20%, ενώ είναι καλύτερη και η ποιότητά µας, µε µεγαλύτερο µέγεθος και πιο σφικτό φρούτο» ανέφερε ο Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος του ΑΣ Εσπεριδοειδών Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας, ο οποίος συµπλήρωσε: «Οι τιµές διαµορφώνονται για τον παραγωγό στα 25-30 λεπτά το κιλό, ενώ πέρσι κυµάνθηκαν από 23-28 λεπτά. Σε µία εβδοµάδα περίπου αναµένουµε να µπούµε και στα Νόβα η τιµή των οποίων αναµένεται 1-2 λεπτά υψηλότερη. Μιλώντας γενικά θα λέγαµε ότι στη Λακωνία υπάρχει µία τάση εγκατάλειψης της Κληµεντίνης για χάρη των Νόβα, καθώς αυτά παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα ενώ παράλληλα ελαχιστοποιούν τη φθορά».

Αντίθετα, πιστή στην Κληµεντίνη παραµένει η Αργολίδα, όπως ξεκαθαρίζει ο Θωµάς Φάκλαρης, πρόεδρος του ΑΣ Σκαφιδακίου: «Υπάρχει ενδιαφέρον για την Κληµεντίνη. Είναι µία δυναµική καλλιέργεια που τη σηκώνει ο τόπος µας. Οι τιµές διαµορφώθηκαν καλύτερα φέτος λόγω της µείωσης της παραγωγής κατά 25-30% λόγω των χαµηλών θερµοκρασιών που επικράτησαν την άνοιξη αλλά και της παρατεταµένης ξηρασίας. Η τιµή ξεκίνησε από τα 45-50 λεπτά για να κατέβει µετά στα 35-40 λεπτά το κιλό, ενώ πέρσι ξεκίνησε από τα 45 λεπτά για να κατεβεί στα 30-35».
Οι Θεσπρωτοί έχουν συγκοµίσει ήδη το 50% της Κληµεντίνης µε την τιµή όµως να σηµειώνει πτώση την τελευταία εβδοµάδα ανέφερε ο γεωπόνος του Α.Σ. της περιοχής, Γιάννης Γκουργκούλης: «Η τιµή ξεκίνησε από τα 40 λεπτά στα τέλη Οκτωβρίου για να πέσει στα 30-32 λεπτά καθώς µπήκαν και οι υπόλοιποι παραγωγοί στην εµπορία. Αυτή την εβδοµάδα η τιµή έπεσε κι άλλο στα 25-27 λεπτά το κιλό εξαιτίας της πίεσης τον εξαγωγέων. Ποσοτικά ήταν µία κανονική χρονιά φέτος και ποιοτικά είναι πολύ καλά αν και υπάρχει ένα µικρό ποσοστό µικροκαρπίας».

Αντίθετη φορά στο Μεσολόγγι


Ενώ η γενική τάση δείχνει ότι οι τιµές στο µανταρίνι πέφτουν όσο προχωρά η συγκοµιδή, στο Μεσολόγγι παρατηρήθηκε φέτος µία αντίστροφη πορεία. Μουδιασµένα και µε µειωµένες τιµές εν συγκρίσει µε άλλες περιοχές της χώρας ξεκίνησαν οι εµπορικές πράξεις στο µανταρίνι, στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, όπου υπάρχουν αρκετές εκµεταλλεύσεις µε εσπεριδοειδή. Ωστόσο όσο περνούν οι ηµέρες, το ενδιαφέρον των εµπόρων αυξάνει, λόγω της ζήτησης, µε αποτέλεσµα οι τιµές ν’ ανέρχονται. Όπως εξηγεί µιλώντας στην Agrenda ο παραγωγός Χρήστος Μυτάκης από την περιοχή Λεσινίου, που έδωσε προϊόν στο ξεκίνηµα της συγκοµιδής, προ εικοσαηµέρου δηλαδή, «οι τιµές ξεκίνησαν από χαµηλά, µεταξύ 15-20 λεπτών το κιλό, ωστόσο σήµερα γίνονται πράξεις από αγρότες της περιοχής µας, µε τιµές που φτάνουν και τα 30 λεπτά το κιλό»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία