BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Λιγότερο σκληρό στη νέα σπορά, ενίσχυση τιµών

Μείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων µε σκληρό σιτάρι παγκοσµίως αυτή τη σεζόν και βελτίωση των τιµών παραγωγού, καθώς ταυτόχρονα θα περιοριστεί και ο όγκος των αποθεµάτων καταδεικνύουν τα στοιχεία.

Λιγότερο σκληρό στη νέα σπορά, ενίσχυση τιµών

1
0

Αιτία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας Agrenda, οι χαµηλές τιµές στο σκληρό σιτάρι για δεύτερη συνεχόµενη καλλιεργητική περίοδο, που αποθάρρυναν τους παραγωγούς διεθνώς να σπείρουν. Και µπορεί η µείωση αυτή ποσοστιαία να µην είναι τόσο µεγάλη, ωστόσο το ξεκίνηµα της νέας σποράς δεν είναι θετικό και προµηνύει µικρότερες παγκόσµιες ποσότητες σκληρού. Εκτός από τον περιορισµό των εκτάσεων στις ΗΠΑ, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αναλυτές περιµένουν µείωση σε Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα (µικρή µείωση), ενώ η Ιταλία µάλλον θα «κινηθεί» σχεδόν στα ίδια στρέµµατα καθώς χάνουν έδαφος τα κριθάρια.

Σηµειωτέον ότι η παγκόσµια αυτή τάση για µείωση των εκτάσεων, θα µειώνει τα αποθέµατα όσο βαδίζουµε στο νέο έτος, ενώ θα στηρίζει τις τιµές, µε το βλέµµα πλέον των εµπόρων σε χρηµατιστηριακό επίπεδο αλλά και στη φυσική αγορά και των παραγωγών να στρέφεται στις αποδόσεις και τις παραγωγές της νέας σεζόν.

Σε επίπεδο εξαγωγών, η αγορά αυτό το διάστηµα κινείται µε φορτώσεις παλαιότερων συµβολαίων σκληρού σίτου και οι εξαγωγείς εµφανίζουν µεγάλη αντίσταση σε επίπεδα κάτω των 220 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας. Την ίδια ώρα οι Ιταλοί έµποροι δεν µπορούν να ανεβάσουν τις προσφορές τους σε επίπεδα ελκυστικά για τους τοπικούς προµηθευτές και ως αποτέλεσµα δεν ακούγονται νέες πωλήσεις.

Αύξηση τιµών το 2018 περιµένει η Rabobank

Τα καιρικά φαινόµενα, η αύξηση τιµών των εισροών και των µεταφορών αλλά και οι διακυµάνσεις των νοµισµατικών συναλλαγών, είναι οι 3 παράγοντες που σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα έρευνας της ολλανδικής τράπεζας Rabobank που θα αναταράξουν τη σταθερότητα των τιµών το 2018 σε παγκόσµιο επίπεδο και θα οδηγήσουν στην άνοδό τους. Εξετάζοντας κάθε εµπόρευµα ξεχωριστά η ολλανδική τράπεζα αναµένει ότι οι προοπτικές για το σιτάρι είναι καλές σε σχέση µε τις σηµερινές τιµές, λόγω του αναµενόµενου παγκόσµιου ελλείµµατος 7,5 εκατ. τόνων (εξαιρουµένης της Κίνας), οδηγώντας µια τάση προς την επανεξισορρόπηση µετά από ρεκόρ χαµηλών καλλιεργούµενων στρεµµάτων στις ΗΠΑ.

Ο Stefan Vogel, επικεφαλής των αγορών αγροτικών προϊόντων της Rabobank δήλωσε: «Από ιστορική άποψη, τα παγκόσµια αποθέµατα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων είναι υψηλά, γεγονός που διατηρεί σήµερα το περιβάλλον τιµών σχετικά ευνοϊκό.  Υπάρχουν όµως σύννεφα αβεβαιότητας στον ορίζοντα και τα αποθέµατα δεν αρκούν για να διατηρηθούν οι τιµές σταθερές».

 

Χαµηλό ρεκόρ σπορών στις ΗΠΑ

Μειωµένες κατά 9% υπολογίζει το USDA τις εκτάσεις µε σκληρό σιτάρι στις ΗΠΑ την περίοδο 2017-2018, κάνοντας λόγο για χαµηλό ρεκόρ, µε τη βάση για τη νέα σεζόν να αναµένεται ακόµα χαµηλότερη, σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις.

Σύµφωνα µε το Reuters, οι Αµερικανοί αγρότες αναµένεται να επεκτείνουν τις καλλιέργειες καλαµποκιού και σόγιας ενώ θα µειώσουν τις σπoρές σιταριού στα 45 εκατ. στρέµµατα το 2018-2019, από το χαµηλό ρεκόρ των 46 εκατ. στρεµµάτων για το 2017-2018. Ο επικεφαλής οικονοµολόγος για τα προϊόντα INTL FCStone Arlan Suderman αναµένει ότι οι παραγωγοί σιταριού των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να φυτεύουν λιγότερο, λόγω της πίεσης των τιµών από τα παγκόσµια αποθέµατα σιταριού.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία