BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Κομισιόν: Υπό πίεση η αγροτική παραγωγή της ΕΕ ως το 2030

Η ευρωπαϊκή παραγωγή ζάχαρης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 12% έως το 2030, την ώρα που η παραγωγή σιτηρών θα καταγράφει σταθερή αύξηση κατά 40 εκατ. τόνους, προκειμένου να ανέλθει στους 341 εκατ. τόνους κατά το ίδιο διάστημα. Αυτές είναι μόνο δύο από τις προβλέψεις της έκθεσης για τις γεωργικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2017 από την Κομισιόν, που δείχνουν ότι ο ευρωπαϊκός τομέας θα υποστεί μία γενικότερη πίεση.

Κομισιόν: Υπό πίεση η αγροτική παραγωγή της ΕΕ ως το 2030

0
0

Η έκθεση παρουσιάζει προβλέψεις για τις ευρωπαϊκές γεωργικές αγορές για το 2017 έως 2030 για ένα ευρύ φάσμα γεωργικών προϊόντων διατροφής από κρέας και προϊόντα με βάση το κρέας μέχρι αροτραίες καλλιέργειες ή γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα σε φρούτα και λαχανικά. Η εξέλιξη του γεωργικού εισοδήματος και οι περιβαλλοντικές πτυχές της γεωργίας της ΕΕ καλύπτονται επίσης.

Βρείτε εδώ (στα αγγλικά) ολόκληρη την Έκθεση για τις γεωργικές προοπτικές της ΕΕ.pdf

Αροτραία: Για την αγορά αροτραίων καλλιεργειών, η έκθεση προβλέπει μείωση της χρησιμοποιούμενης καλλιεργήσιμης έκτασης στην ΕΕ, από 107 εκατ. εκτάρια το 2017 σε 104 εκατ. εκτάρια το 2030, περιορίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής.

Βιοκαύσιμα: Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται για τα βιοκαύσιμα, έναν τομέα ο οποίος είναι πιθανό να έχει μεγάλη σημασία κατά την περίοδο έως το 2030, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και να επιτύχει τους στόχους της για τη μείωση των εκπομπών. Ωστόσο, με τη συζήτηση που διεξάγεται σχετικά με την αποτελεσματικότητα των βιοκαυσίμων για την επίτευξη αυτών των στόχων, η έκθεση προβλέπει ότι η χρήση βιοκαυσίμων στο συνολικό ενεργειακό μείγμα των μεταφορών θα παραμείνει σταθερή στο 5,7% το 2030 (έναντι 5,6% το 2017) .

Ζάχαρη: Όσον αφορά τον τομέα της ζάχαρης, το 2017 σήμανε το τέλος των ποσοστώσεων παραγωγής της ΕΕ, αναμορφώνοντας ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά ζάχαρης. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 12% έως το 2030, αν και οι τιμές προβλέπεται να μειωθούν, με αποτέλεσμα τη μείωση του χάσματος μεταξύ των τιμών της ΕΕ και των παγκόσμιων τιμών σε περίπου 40 ευρώ ανά τόνο. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση κατά το ήμισυ των εισαγωγών και διπλασιασμό των εξαγωγών, σύμφωνα με την έκθεση.

Σιτηρά: H έκθεση προβλέπει επίσης ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή σιτηρών θα συνεχίσει την ανάπτυξή της, ανεβαίνοντας σε 341 εκατ. τόνους μέχρι το 2030 από το σημερινό επίπεδο των περίπου 301 εκατομμυρίων τόνων. Η αύξηση αυτή είναι πιθανό να οφείλεται κυρίως στη ζήτηση ζωοτροφών, στις καλές εξαγωγικές ευκαιρίες και στην αύξηση των βιομηχανικών χρήσεων των σιτηρών. Ωστόσο, θα περιορίζεται από την περιορισμένη δυνατότητα επέκτασης περιοχής και βραδύτερης αύξησης των αποδόσεων στην Ευρώπη σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου.

Γαλακτοκομικά: Όσον αφορά την ευρωπαϊκή αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, αν και τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα, η αυξανόμενη παγκόσμια και ευρωπαϊκή ζήτηση αναμένεται να στηρίξει μακροπρόθεσμα τις παγκόσμιες αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων. Ωστόσο, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η διακύμανση των τιμών στην παγκόσμια αγορά θα παραμείνει όπως και οι ανισορροπίες της αγοράς.

Κρέας: Η ζήτηση για κρέας πρέπει να παραμείνει σταθερή στην ΕΕ και παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ η παραγωγή κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει τα 47,5 εκατ. τόνους μέχρι το 2030, σε σύγκριση με 47,3 εκατ. τόνους το 2017. Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί ότι οι κτηνοτρόφοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν χαμηλότερες τιμές κατά τα επόμενα λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού αλλά και των σχετικά χαμηλών τιμών των ζωοτροφών, ακόμη και αν οι τιμές αναμένεται στη συνέχεια να σταθεροποιηθούν αργότερα κατά την περίοδο των προβλέψεων λόγω της άφθονης προσφοράς που καλύπτει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση.

 

Χόγκαν: Αύξηση της συνεισφοράς των κρατών-μελών στην ΚΑΠ

Στο μεταξύ, για το χρηματοδοτικό κενό που θα αφήσει η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ μίλησε ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα γεωργίας, Φιλ Χόγκαν στην  έναρξη του συνεδρίου Agri Outlook 2017, προτρέποντας τα κράτη-μέλη να  προετοιμαστούν για την αύξηση της οικονομικής συμβολής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προκειμένου, μεταξύ άλλων, να διατηρηθεί ο προϋπολογισμός για τη γεωργία, τα κράτη μέλη πρέπει να είναι διατεθειμένα να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση από 1% σε 1,1% ή 1,2% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο, η ευρωπαϊκή γεωργική πολιτική χρειάζεται μεγάλο προϋπολογισμό για να επιτύχει όλους τους στόχους «όχι μόνο για τους αγρότες αλλά και για την κοινωνία εν γένει».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία