BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πραγματικότητα τα 8,5 ευρώ το Δεκέμβριο για το κελυφωτό φιστίκι

Εξαιρετικά κυλάει η σεζόν 2017-2018 στο κελυφωτό φιστίκι, καθώς η τιµή παραγωγού των 8,5 ευρώ το κιλό για τα «ανοιχτά» είναι πραγµατικότητα. Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται περαιτέρω αύξηση, όσο προχωρά η χρονιά και οι τελευταίες ποσότητες διατίθενται στην αγορά, όπως άλλωστε συµβαίνει παραδοσιακά µε το συγκεκριµένο προϊόν.

Πραγματικότητα τα 8,5 ευρώ το Δεκέμβριο για το κελυφωτό φιστίκι

2
0

Όπως εξηγεί µιλώντας στην Agrenda ο Μιχάλης Μπέης, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού από την περιοχή των Μεγάρων  «και φέτος παρατηρούνται τρεις κατηγορίες αγροτών όσον αφορά στο φιστίκι: Εκείνων που πούλησαν ταυτόχρονα ή λίγο µετά την συγκοµιδή, από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέµβριο, εκείνων που ετοιµάζονται να δώσουν το προϊόν περί τις 15 Ιανουαρίου, για να καρπωθούν υψηλότερη τιµή, δεδοµένου ότι µέρος της σοδειάς έχει απορροφηθεί και τέλος εκείνων που το κρατούν στην αποθήκη, έχοντας τον απαραίτητο εξοπλισµό (ψυγεία, αποθήκη κ.λπ.), προκειµένου να πουλήσουν την άνοιξη».

Η καλή προοπτική της τιµής στο κελυφωτό φιστίκι είχε φανεί νωρίς, καθώς από το καλοκαίρι, αναφέρουν πληροφορίες της Agrenda, παραγωγοί από την περιοχή της Φθιώτιδας κατάφεραν να εξασφαλίσουν τιµή ακόµη και 8,30 ευρώ το κιλό, εκµεταλλευόµενοι το ζωηρό ενδιαφέρον Ιταλών εµπόρων, οι οποίοι και φέτος «σάρωσαν» την αγορά.

Στους 500 τόνους η παραγωγή στην Αίγινα

Περί τους 500 τόνους ήταν η εφετινή παραγωγή κελυφωτού φιστικιού στην Αίγινα, εκτιµά την ίδια ώρα, µιλώντας στην Agrenda, ο Νίκος Κουνάδης, προϊστάµενος εργασιών του Αγροτικού Συνεταιρισµού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, ο οποίος απορρόφησε ένα µέρος αυτής. Υπενθυµίζεται ότι ο Συνεταιρισµός πλήρωσε φέτος τον παραγωγό 7 ευρώ το κιλό για τα «ανοιχτά» και 4,5 ευρώ το κιλό για τα «κλειστά».

Σηµειώνεται ότι από τους 500 τόνους της εφετινής παραγωγής στην Αίγινα, περίπου οι µισοί εκτιµάται ότι αγοράστηκαν από εµπόρους και µεσίτες «τοις µετρητοίς» εκτός νησιού και µάλιστα σε πολλές περιπτώσεις χωρίς παραστατικά, στην προσπάθεια των παραγωγών να γλιτώσουν φόρους και εισφορές ΕΦΚΑ.

Την ίδια ώρα, η φετινή σοδειά ήταν σηµαντικά µειωµένη σε γενικές γραµµές εν συγκρίσει µε πέρσι, από άποψη ποσότητας λόγω ασθενειών που ευνόησαν οι βροχοπτώσεις, ο παγετός που σηµειώθηκε την άνοιξη και ο καύσωνα στις αρχές του καλοκαιριού. Η ζήτηση πάντως από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ιταλίας παραµένει σε υψηλά επίπεδα, δεδοµένου ότι το συγκεκριµένο προϊόν χρησιµοποιείται πολύ στη ζαχαροπλαστική, ενώ µειώσεις στην παραγωγή «έγραψαν» και οι βασικοί ανταγωνιστές µας, δηλαδή Τουρκία και ΗΠΑ.

Στο Ιράν µάλιστα αν και προβλέπεται ότι θα έχει µια παραγωγική χρονιά, το προϊόν του θα αργήσει να φτάσει στην Ευρώπη, καθώς εντοπίζονται ποιοτικά θέµατα.

Μείωση 13% σε διεθνές επίπεδο

Συνολικά, πάντως, αναµένεται πτώση κατά 13% στη διεθνή παραγωγή φιστικιού στους 613.235 τόνους έναντι των 703.700 τόνων που ήταν πέρσι, σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσίασε ο ∆ιεθνής Οργανισµός ξηρών καρπών και αποξηραµένων φρούτων (INC) στο συνέδριο που πραγµατοποιήθηκε στην πόλη Τσενάι της Ινδίας το διάστηµα από 19-21 Μαΐου 2017.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία