BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Με 7,5 ευρώ πληρώνονται οι λιγοστές φυρανιές

Τα «πάνω» της πήρε η τιµή παραγωγού στο αµύγδαλο, έστω και καθυστερηµένα. Κερδισµένοι και την φετινή χρονιά «βγήκαν» όσοι διέθεταν παραγωγή, την οποία αποθήκευσαν, για να πουλήσουν κατά τη διάρκεια των χειµερινών µηνών.

Ψηλά η ζήτηση για τα αμύγδαλα

0
0

Βέβαια, βάσει της δραµατικά µειωµένης εγχώριας παραγωγής, που σε ορισµένες εκµεταλλεύσεις στην περιφέρεια Θεσσαλίας έφτασε και το 70%, τα χρήµατα που προσφέρουν οι έµποροι για να πάρουν από τις αποθήκες το ποιοτικό προϊόν, µάλλον και πάλι φαντάζουν λίγα.

Πιο συγκεκριµένα, η ποικιλία φυρανιές σε διάφορες περιοχές του νοµού Πέλλας, που καλλιεργούνται αµύγδαλα, πωλείται τη δεδοµένη χρονική περίοδο, λέει το ρεπορτάζ της Agrenda από έµπειρους αγρότες, µέχρι και 7,5 ευρώ το κιλό (προκειµένου για την ψίχα).

Στον θεσσαλικό κάµπο την ίδια ώρα, που διαθέτει αξιόλογες εκµεταλλεύσεις και συστηµατικούς παραγωγούς, η τιµή δεν διαφέρει, κυµαινόµενη στα 7,5 ευρώ το κιλό για την ψίχα, παρότι ίσως κανείς θα περίµενε ν’ ανέλθει έτι περαιτέρω, εξαιτίας της κάθετης πτώσης στην φετινή παραγωγή.

Όπως τονίζει µιλώντας στην εφηµερίδα Agrenda ο Γιώργος Νούλας, παραγωγός αµυγδάλου από την περιοχή των Τεµπών, «η τιµή που εισπράττει τώρα, όποιος αποθήκευσε είναι 7,5 ευρώ το κιλό».

Βέβαια όπως σηµειώνει ο ίδιος «και µε αυτές τις τιµές, λόγω της εξαιρετικά µεγάλης µείωσης στην παραγωγή και του γεγονότος ότι δεν πήραµε αποζηµιώσεις, βγαίνουµε ζηµιωµένοι οικονοµικά».

Υπενθυµίζεται ότι µειωµένη σε ποσοστό άνω του 40%, σε σύγκριση µε την περσινή χρονιά ήταν φέτος η παραγωγή αµύγδαλου στο θεσσαλικό κάµπο, ως αποτέλεσµα κυρίως των ακραίων θερµοκρασιών που επικράτησαν τον περασµένο χειµώνα και του ισχυρότατου παγετού που σηµειώθηκε την άνοιξη.

Μέχρι και 70% µειωµένη η παραγωγή στο νοµό Λάρισας

Μάλιστα η µείωση κατά τόπους άγγιξε και το 70%, όπως αναφέρουν λαρισαίοι αµυγδαλοπαραγωγοί. Αξίζει τέλος να σηµειωθεί, ότι για µια ακόµα σεζόν η εγχώρια παραγωγή, συνεπώς και οι τιµές που εισπράττει ο παραγωγός, δέχονται πιέσεις από τις αθρόες εισαγωγές ψίχας αµυγδάλου, η οποία όµως ως προϊόν υστερεί, κατά πολύ από το ντόπιο, από άποψη ποιότητας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία