BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Τους απογοητευµένους από το σιτάρι πήρε το 40άρι της ελαιοκράµβης

Αύξηση σε ποσοστό περί το 20%, µε τα στρέµµατα να υπολογίζονται κοντά στα 100.000 πανελλαδικά, δείχνουν τα στοιχεία για τη φθινοπωρινή σπορά του 2017 στην ελαιοκράµβη. Τα συµβόλαια διατηρούνται σταθερά στα 40 λεπτά, ενώ από τη βιοµηχανία βιοντίζελ διαµηνύεται ότι δεν τίθεται θέµα απορρόφησης της παραγωγής.

Τους απογοητευµένους από το σιτάρι πήρε το 40άρι της ελαιοκράµβης

3
0

Ωστόσο, οι πρώτες εκτιµήσεις ήθελαν ακόµα µεγαλύτερη αύξηση στα καλλιεργούµενα στρέµµατα µε ελαιοκράµβη τη σεζόν 2017-2018, µια τάση η οποία δεν βοηθήθηκε από τον καιρό κατά την περίοδο της σποράς. Την περσινή σεζόν η καλλιέργεια κυµάνθηκε περί τα 80.000 στρέµµατα, µε τις φετινές εκτάσεις να είναι περισσότερες από λίγο σε όλες τις βασικές περιοχές σποράς της ελαιοκράµβης (Σέρρες, Ξάνθη, Ορεστιάδα, δυτική Μακεδονία).

Αφορµή για τη στροφή στην ελαιοκράµβη αποτέλεσε η απογοήτευση των παραγωγών από το σκληρό σιτάρι, την έτερη φθινοπωρινή καλλιέργεια, ενώ το ενδιαφέρον φάνηκε από νωρίς στην αγορά των σπόρων. Ωστόσο, σύµφωνα µε τον Γιώργο Οικονοµίδη της Syngenta, την τάση αυτή των καλλιεργητών αναχαίτισαν οι καιρικές συνθήκες. «Η ελαιοκράµβη δεν µπορεί να σπαρθεί µετά τον Οκτώβριο, γιατί οι πολύ όψιµες σπορές είναι επίφοβες, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να παγώσουν τα φυτά», αναφέρει στην Agrenda ο κ. Οικονοµίδης, για να εξηγήσει τα εξής: «Το φυτό της ελαιοκράµβης πρέπει να έχει βγάλει 6-8 φύλλα, να έχει δηλαδή σχηµατιστεί η ροζέτα, πριν αρχίσουν τα πολλά κρύα, και να µείνει έτσι όλο τον χειµώνα. Ανάλογα µε την περιοχή, αν το φυτό δεν έχει φτιάξει τη ροζέτα από τον Νοέµβρη και µέχρι τα µέσα ∆εκεµβρίου, ενδέχεται να παγώσει µετά». Αυτό σηµαίνει ότι η φετινή σπορά της ελαιοκράµβης σταµάτησε 10 µε 15 Οκτωβρίου, λόγω και των συνεχόµενων βροχοπτώσεων, «συγκρατώντας» τις εκτάσεις κοντά στα 100.000 στρέµµατα πανελλαδικά.

Ειδικότερα, αύξηση των στρεµµάτων της ελαιοκράµβης για την καλλιεργητική περίοδο 2017-2018 καταγράφεται στην περιοχή του Λαγκαδά, ενώ στις Σέρρες οι εκτάσεις της καλλιέργειας παρόλο που υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών δεν αυξήθηκαν σηµαντικά, κυρίως λόγω της ξηρασίας του φθινοπώρου, µε αποτέλεσµα να κυµαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα.

Έγκαιρη σπορά για να µη χαθούν φυτά 

Κυριότερος παράγοντας επιτυχίας της καλλιέργειας αποτελεί το φύτρωµα που επηρεάζεται σε µεγάλο βαθµό από τις καιρικές συνθήκες την περίοδο Σεπτέµβριος-Οκτώβριος. Όταν δεν υπάρχουν αρκετές βροχές µετά τη σπορά, το φυτό δεν αντέχει την ξηρασία, όπως συµβαίνει στα σιτάρια και στα κριθάρια, µε αποτέλεσµα να χάνεται µεγάλο ποσοστό φυτών και να απαιτείται επανασπορά.

Επιπλέον, η προετοιµασία του χωραφιού πρέπει να γίνεται όσο το δυνατό νωρίτερα, από τον Αύγουστο, προκειµένου να προλάβουν οι παραγωγοί την ανάπτυξη ορισµένων ασθενειών και εντόµων, µεταξύ των οποίων ο χρυσοκέφαλος (σκαθάρι) που εµφανίζεται µετά τη σπορά και ο ανθονόµος που τρώει τα άνθη και το φυτό δεν καρπίζει.

Στα 40 λεπτά τα συµβόλαια

Η ελαιοκράµβη, ως καλλιέργεια, µπορεί να δώσει από 200 µέχρι και 400 κιλά προϊόντος ανά στρέµµα, και έχει διπλάσια τιµή και ίδια περίπου έξοδα σε σχέση µε τα σιτηρά. Η ελαιοκράµβη έχει σταθερή τιµή στα 40 λεπτά και δεν υπάρχει πρόβληµα διάθεσης του προϊόντος, καθώς υπάγεται σε πρόγραµµα συµβολαιακής γεωργίας, λένε οι παραγωγοί.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία