BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Μέχρι τα 35 λεπτά το ρύζι japonica, αργά κινούνται ακόμα οι καρολίνες

Κερδίζουν το στοίχημα οι ρυζοπαραγωγοί της χώρας, που αποφάσισαν να αποθηκεύσουν τη σοδειά τους, αντί να τη ρευστοποιήσουν αμέσως μετά το αλώνι του περσινού φθινοπώρου, καθώς στο μεσοδιάστημα οι τιμές του προϊόντος, για τη μεσόσπερμη κατηγορία τύπου Japonica, στην οποία είναι το 75% της παραγωγής, έχουν «τσιμπήσει» 30%, φτάνοντας στα 32 λεπτά.

Μέχρι τα 35 λεπτά το ρύζι japonica, αργά κινούνται ακόμα οι καρολίνες

1
0

Η τάση, μάλιστα, είναι περαιτέρω ανοδική και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν πως το «ταβάνι» έχει τουλάχιστον άλλα 4-5 λεπτά το κιλό. Η εικόνα, όμως, δεν είναι το ίδιο ελπιδοφόρα για τα μακρύσπερμα τύπου Indico και τις Καρολίνες, καθώς αμφότερες οι ποικιλίες «βολοδέρνουν», αυτή την περίοδο στα 26 λεπτά το κιλό «σπέρνοντας» απογοήτευση σε όσους τις επέλεξαν να τις καλλιεργήσουν. «Τα σημάδια από την αγορά είναι ενθαρρυντικά. Οι τιμές δείχνουν να ανεβαίνουν», τονίζει στην Agrenda ο παραγωγός Γιώργος Μπότας από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι «η αφετηρία ήταν στα 22-24 λεπτά και αυτή τη στιγμή οι τιμές κινούνται στα 31-32 λεπτά, για έμφλοιο ρύζι τύπου Ronaldo, ενώ η αγορά δείχνει ότι έχει δυναμική για περαιτέρω ανοδικές τάσεις».

Την καθοριστική συμβολή των γειτόνων στην πορεία που ακολουθεί φέτος εμπορικά το ελληνικό ρύζι, την παραδέχονται και οι πρόεδροι των συνεταιρισμών Α’ και Β’ Χαλάστρας, όπως επίσης και ο Σταύρος Μπέγκας, επικεφαλής του Συνδέσμου Ορυζοβιομηχανιών Ελλάδος, ο οποίος επεσήμανε στην Agrenda ότι «όσο θα έρχονται οι Τούρκοι να ψωνίζουν η τιμή του ρυζιού θα είναι υψηλή. Αν σταματήσουν τότε θα έχουμε πρόβλημα».

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι εξίσου ενθαρρυντικά για τα ρύζια τύπου Indico, αλλά και για την Καρολίνα. «Το μακρύσπερμο αντιμετωπίζει μεγάλη απαξίωση τα τελευταία χρόνια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην Ευρώπη από ασιατικό ρύζι, το οποίο επηρεάζει κι εμάς. Η τιμή του είναι στα 26 λεπτά», τονίζει ο κ. Μπότας και σημειώνει ότι «το εμπόριο του είναι δύσκολο και επίπονο».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία