BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ο καιρός στη Νέα Ζηλανδία ανεβάζει τις τιμές γάλακτος

Οι διεθνείς τιμές γάλακτος τιμές αυξήθηκαν νωρίτερα μέσα σε 15 μήνες, αφού ο γαλακτοκομικός γίγαντας Fonterra μείωσε και πάλι τους όγκους πωλήσεων μέσω της δημοπρασίας λόγω του άστατου καιρού στη Νέα Ζηλανδία, την κορυφαία χώρα εξαγωγής γάλακτος.

Ο καιρός στη Νέα Ζηλανδία ανεβάζει τις τιμές γάλακτος

1
0

Ο δείκτης GlobalDairyTrade κέρδισε 5,9% στην δημοπρασία της Τρίτης, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Νοέμβριο του 2016, σημειώνοντας κέρδη το 2018 έως 13,5%.

Η τελευταία αύξηση, καθοδηγείται από τη Fonterra που εδρεύει στο Ώκλαντ, η οποία διεξάγει τη δημοπρασία και επεξεργάζεται τη μεγάλη πλειοψηφία της παραγωγής γάλακτος της Νέας Ζηλανδίας και μείωσε περαιτέρω τον όγκο του προϊόντος που πωλείται μέσω του GlobalDairyTrade (GDT), εξαιτίας του καιρού που επηρεάζει τις ροές του γάλακτος.

Συγκεκριμένα, ο συνεταιρισμός μείωσε κατά 2.750 τόνους την ποσότητα σκόνης αποβουτυρωμένου γάλακτος που προσέφερε μέσω του πλειστηριασμού και κατά 1.000 τόνους την ποσότητα βουτύρου, αν και αύξησε κατά 3.450 τόνους πωλήσεις άνυδρου λίπους γάλακτος ως απάντηση στην «ισχυρή ζήτηση της αγοράς». Η τιμή του άνυδρου λίπους γάλακτος αυξήθηκε μόνο κατά 0,5% κατά την εκδήλωση της Τρίτης, σε σύγκριση με την άνοδο 7,2% στις τιμές του αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη και 7,6% στις τιμές του βουτύρου, οι οποίες έχουν ανακάμψει μέχρι τώρα 17,9%


Οι βροχοπτώσεις επιστρέφουν

Η Fonterra πρόσθεσε στη δήλωσή της πριν από τη δημοπρασία ότι «θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών στις συλλογές γάλακτος».

Στην πραγματικότητα, ορισμένα τμήματα της Νέας Ζηλανδίας είδαν έντονες βροχές, με τον Tobin Gorey στην Κοινοπολιτεία Τράπεζας της Αυστραλίας να αναφέρει τη Δευτέρα ότι ορισμένες περιοχές παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων «έχουν περίπου 3-4 ίντσες βροχής σε λιγότερο από εβδομάδα. "Οι βροχοπτώσεις θα ενισχύσουν την υγρασία του εδάφους, ιδιαίτερα στην πρώην ξηρή νότια περιοχή, αν και "κάποιο γάλα χάθηκε λόγω των καταιγίδων".».

Τα συμβόλαια NZX αντέδρασαν ελάχιστα στη θύελλα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πλήρες γάλα σε σκόνη τον Μάρτιο ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα στις 3.230 δολάρια ανά τόνο, σημειώνοντας αύξηση 0,2%. Στη δημοπρασία της Τρίτης, οι τιμές GDT κέρδισαν 7,6% για να φθάσουν σε μια μέση τιμή 3.226 δολάρια ανά τόνο, καταγράφοντας υψηλό 8μηνου.

Η παραγωγή γάλακτος στην Αυστραλία φαίνεται επίσης να περιορίζεται από τις ξηρές καιρικές συνθήκες, με τον κ. Gorey να λέει ότι «τα καιρικά μοντέλα εξακολουθούν να μην προβάλλουν σημαντικές βροχοπτώσεις στη γαλακτοκομική περιοχή της δυτικής Βικτώριας».


Μηχανισμός παρέμβασης στην ΕΕ

Στο μεταξύ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι τιμές του γάλακτος βρίσκονται σε «διάλειμμα», απαιτούνται περιορισμοί από συνεταιρισμούς, όπως η Ολλανδική FrieslandCampina και η NFU του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη γεωργία, Φιλ Χόγκαν, να ενεργοποιεί τον μηχανισμό παρέμβασης στην αγορά αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη (ΑΓΣ).

Λόγω της δύσκολης κατάστασης στις αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων, τα αποθέματα δημόσιας παρέμβασης αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη (ΑΓΣ) στην ΕΕ ανήλθαν σε σχεδόν 400 000 τόνους το 2017, δημιουργώντας εξ αυτού κίνδυνο σοβαρής πίεσης στην αγορά, με αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Προκειμένου να αποφευχθεί η πτώση των τιμών και η συνακόλουθη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των γεωργών, η Επιτροπή πρότεινε και το Συμβούλιο αποφάσισε να αποφύγει την αυτόματη αγορά ΑΓΣ σε ένα περιβάλλον όπου τα αποθέματα είναι ήδη πολύ υψηλά. Με τον καθορισμό του ποσοτικού ορίου σε μηδενικό επίπεδο για το 2018, δεν θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως η αγορά σε καθορισμένη τιμή. Ωστόσο, ο μηχανισμός ασφάλειας θα εξακολουθεί να λειτουργεί, καθώς η ΕΕ θα εξακολουθήσει να είναι σε θέση να αγοράζει το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη μέσω διαδικασίας υποβολής προσφορών και να αποφασίζει κατά περίπτωση την ποσότητα αγοράς και το επίπεδο της τιμής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία