BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Οι δηµοπρασίες έφεραν την ελιά Καλαµών στα 2,5 ευρώ

«Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη». Κάπως έτσι διαµορφώνεται η κατάσταση στην αγορά ελιάς Καλαµών, ως απότοκο της περσινής σεζόν, που «έκλεισε» µε τιµές παραγωγού ακόµη και στα 3,30 ευρώ και µάλιστα για όλες τις κατηγορίες τεµαχισµού ελιάς (σκούπα).

Οι δηµοπρασίες έφεραν την ελιά Καλαµών στα 2,5 ευρώ

4
0

Στασιμότητα επικρατεί τις τελευταίες ηµέρες στην εγχώρια αγορά ελιάς Καλαµών. Από την µια, οι παραγωγοί δεν βιάζονται, κρατώντας στις κάδες το προϊόν, για να πουλήσουν αργότερα κι από την άλλη έµποροι, µεσίτες και µεταποιητές δεν φέρονται διατεθειµένοι ν’ αυξήσουν περαιτέρω τις προσφερόµενες τιµές. Κι αυτό γιατί, όπως ισχυρίζονται, το ύψος των περσινών τιµών στην ελιά «έκοψε» αγορές από το εξωτερικό, µε αποτέλεσµα να χαθούν ράφια, ενώ αρκετοί εξαγωγείς προτίµησαν να εξάγουν, µε µηδαµινό ή ελάχιστο κόστος, για να µη χάσουν συνεργασίες ετών σε χώρες του εξωτερικού.

Στάση αναμονής τηρούν οι πιο πολλοί συστηµατικοί παραγωγοί σε Λακωνία, Αιτωλοακαρνανία και Φθιώτιδα. Πρόκειται κυρίως για όσους παραγωγούς γνωρίζουν καλά τα µυστικά της αποθήκευσης, έχουν δε συγκεντρωµένες και σε ασφαλείς αποθηκευτικούς χώρους, αρκετά µεγάλες ποσότητες, προσδοκώντας υψηλότερες τιµές την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Ήδη πάντως υπάρχουν περιπτώσεις µεταποιητών, οι οποίοι έχοντας υπογράψει συµβόλαια για εξαγωγές, δίνουν το «κάτι παραπάνω», ιδίως για τα πιο χοντρά µεγέθη, που λόγω ξηρασίας, είναι φέτος, σε δραµατική έλλειψη.

«Έχουμε Φεβρουάριο και απορροφήσαµε µόλις 50 τόνους προϊόν», λέει στην Agrenda ο Παναγιώτης ∆ρούσιας της Drousias Olive SA. Η εν λόγω εταιρεία εξακολουθεί να αγοράζει τις 200άρες προς 1,70 ευρώ, όταν πέρσι, σε πανελλαδική κλίµακα, το συγκεκριµένο µέγεθος, πληρώνονταν στον παραγωγό, τέτοια περίοδο, 1-1,20 ευρώ το κιλό. Την ίδια ώρα, στους 90.000 τόνους εκτιµά, µιλώντας στην εφηµερίδα Agrenda τις αποθηκευµένες ποσότητες Καλαµών, ο πρόεδρος της ∆ιεπαγγελµατικής Επιτραπέζιας Ελιάς Γιώργος Ντουτσιας.

Παρόμοιες µε τη Λακωνία είναι οι τιµές που λαµβάνει ο παραγωγός στην πρωτοπόρο από άποψη όγκου παραγωγής Αιτωλοακαρνανία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παραδόσεις καρπού νέας εσοδείας αυξήθηκαν παροδικά στις αρχές του Ιανουαρίου σε εµπόρους, µεσίτες και τις αγροτικές οργανώσεις της περιοχής που συγκεντρώνουν προϊόν. Η δε τιµή που απολαµβάνει ο παραγωγός κυµαίνεται την συγκεκριµένη χρονική περίοδο µεταξύ 1,40 και 1,70 ευρώ, όσον αφορά τη βασική κατηγορία τεµαχισµού.

Αυξημένες, καταγράφηκαν οι τιµές, την ίδια ώρα, σε δηµοπρασία που πραγµατοποίησε στις 2 Φεβρουαρίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Πετρίνας Λακωνίας. Συγκεκριµένα, πούλησε 20 τόνους Καλαµών σε διάφορους τεµαχισµούς, στην El Mar από την Φωκίδα, µε τιµές ως 2,5 ευρώ το κιλό. Η συγκεκριµένη τιµή αφορά τον τεµαχισµό των 140 κοµµατιών (ανά κιλό), δηλαδή τις πιο χοντρές ελιές. Η βασική κατηγορία των 200 κοµµατιών «έπιασε» 1,95 ευρώ ανά κιλό.

Προσφορά σαφώς κατώτερη, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, έκανε προς τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Πετρίνας, που θα αποδώσει στους παραγωγούς ατόφια τα ποσά που εισέπραξε από την δηµοπρασία, η εταιρεία «Αγγελόπουλος», από τις Αιγίες Λακωνίας, αποδεικνύοντας το ιδιαίτερα ζωηρό ενδιαφέρον των εµπόρων για το προϊόν, που κατακτά συνεχώς νέα ράφια στο εξωτερικό, ενώ επεκτείνει την χρήση του και στην ντόπια αγορά.

Χαλκιδική: Πιο ευέλικτοι με τον τεμαχισμό της πράσινης ελιάς οι έμποροι

Σαφώς πιο ελαστικοί όσον αφορά τους τεµαχισµούς εµφανίστηκαν οι έµποροι πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, σύµφωνα µε όσα αναφέρει µιλώντας στην Agrenda, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Σηµάντρων Βαγγέλης Μισαηλίδης. Αυτή την χρονική περίοδο οι αγρότες έχουν ολοκληρώσει το µάζεµα, αλλά και τις παραδόσεις.

Η τιµή παραγωγού έφτασε φέτος το 1 ευρώ το κιλό, όσον αφορά στην κατηγορία τεµαχισµού των 110 «κοµµατιών», στο πιο χοντρό προϊόν δηλαδή, ενώ αξίζει να σηµειωθεί ότι µια µεγάλη ποσότητα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής κατέληξε στο ελαιοτριβείο. Σηµαντική την ίδια ώρα αύξηση γνωρίζει η κατανάλωση της επιτραπέζιας ελιάς σε παγκόσµιο επίπεδο.

Για την περίοδο 2017-18 το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιοκοµίας (IOC) προβλέπει αύξηση κατά 4% στην παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς, αγγίζοντας έτσι τους 2.953.000 τόνους.

Σύµφωνα µε συγκεκριµένη έκθεση, στην Ελλάδα αναµένεται αύξηση της παραγωγής κατά 31%, ενώ στην Ιταλία κατά 20%. Αντίθετα, ο βασικός ανταγωνιστής της Ελλάδας, η Ισπανία, αναµένεται να δει µείωση κατά 12%, σε σχέση µε τον προηγούµενο χρόνο. Σύµφωνα µε τα στοιχεία, παραγωγή ρεκόρ αναµένουν ακόµη η Αίγυπτος και η Τουρκία µε 650.000 και 455.000 τόνους αντίστοιχα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία