BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Έκοψε παραλαβές η Fonterra, κέρδισε 13,5% ο δείκτης γάλακτος

Οι διεθνείς τιµές γάλακτος τιµές αυξήθηκαν µέσα σε 15 µήνες, αφού ο γαλακτοκοµικός γίγαντας Fonterra µείωσε και πάλι τους όγκους πωλήσεων µέσω της δηµοπρασίας λόγω του άστατου καιρού στη Νέα Ζηλανδία, την κορυφαία χώρα εξαγωγής γάλακτος.

Έκοψε παραλαβές η Fonterra, κέρδισε 13,5% ο δείκτης γάλακτος

1
0

Ο δείκτης GlobalDairyTrade κέρδισε 5,9% στη δηµοπρασία της περασµένης Τρίτης, καταγράφοντας τη µεγαλύτερη άνοδο από το Νοέµβριο του 2016, σηµειώνοντας κέρδη το 2018 έως 13,5%.

Η τελευταία αύξηση καθοδηγείται από τη Fonterra, η οποία διεξάγει τη δηµοπρασία και επεξεργάζεται τη µεγάλη πλειοψηφία της παραγωγής γάλακτος της Νέας Ζηλανδίας και µείωσε περαιτέρω τον όγκο του προϊόντος που πωλείται µέσω του GlobalDairyTrade (GDT), εξαιτίας του καιρού που επηρεάζει τις ροές του γάλακτος.

Συγκεκριµένα, ο συνεταιρισµός µείωσε κατά 2.750 τόνους την ποσότητα σκόνης αποβουτυρωµένου γάλακτος που προσέφερε µέσω του πλειστηριασµού και κατά 1.000 τόνους την ποσότητα βουτύρου, αν και αύξησε κατά 3.450 τόνους πωλήσεις άνυδρου λίπους γάλακτος ως απάντηση στην «ισχυρή ζήτηση της αγοράς». Η τιµή του άνυδρου λίπους γάλακτος αυξήθηκε µόνο κατά 0,5% µέσα σε µία µέρα, σε σύγκριση µε την άνοδο 7,2% στις τιµές του αποβουτυρωµένου γάλακτος σε σκόνη, που έχουν ανακάµψει µέχρι τώρα 17,9%.

Οι βροχοπτώσεις επιστρέφουν

Η Fonterra πρόσθεσε στη δήλωσή της πριν από τη δηµοπρασία ότι «θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών στις συλλογές γάλακτος». Ορισµένα τµήµατα της Νέας Ζηλανδίας είδαν έντονες βροχές, µε τον Tobin Gorey στην Κοινοπολιτεία Τράπεζας της Αυστραλίας να αναφέρει ότι «οι βροχές θα ενισχύσουν την υγρασία του εδάφους, ιδιαίτερα στην πρώην ξηρή νότια περιοχή, αν και κάποιο γάλα χάθηκε λόγω των καταιγίδων».

Τα συµβόλαια NZX αντέδρασαν ελάχιστα στη θύελλα, ενώ τα συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης για το πλήρες γάλα σε σκόνη τον Μάρτιο ολοκληρώθηκαν στις αρχές της εβδοµάδας στις 3.230 δολάρια ανά τόνο, σηµειώνοντας αύξηση 0,2%. Στη δηµοπρασία της 6ης Φεβρουαρίου, οι τιµές GDT κέρδισαν 7,6% για να φθάσουν σε µέση τιµή 3.226 δολάρια ανά τόνο, καταγράφοντας υψηλό 8µηνου.

Μηχανισµός παρέµβασης ΕΕ

Στο µεταξύ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι τιµές του γάλακτος βρίσκονται σε «διάλειµµα», απαιτούνται περιορισµοί από συνεταιρισµούς, όπως η Ολλανδική FrieslandCampina και η NFU του Ηνωµένου Βασιλείου, µε τον αρµόδιο Επίτροπο για τη γεωργία Φιλ Χόγκαν να ενεργοποιεί τον µηχανισµό παρέµβασης στην αγορά αποκορυφωµένου γάλακτος σε σκόνη.

Λόγω της δύσκολης κατάστασης στις αγορές γαλακτοκοµικών προϊόντων, τα αποθέµατα δηµόσιας παρέµβασης αποκορυφωµένου γάλακτος σε σκόνη στην ΕΕ ανήλθαν σε σχεδόν 400.000 τόνους το 2017, δηµιουργώντας εξ αυτού κίνδυνο σοβαρής πίεσης στην αγορά, µε αρνητικές επιπτώσεις στις τιµές των γαλακτοκοµικών. Για να αποφευχθεί η πτώση των τιµών και η συνακόλουθη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των γεωργών, το Συµβούλιο αποφάσισε ότι µε τον καθορισµό του ποσοτικού ορίου σε µηδενικό επίπεδο για το 2018, δεν θα ενεργοποιηθεί αυτοµάτως η αγορά σε καθορισµένη τιµή.

Ωστόσο, ο µηχανισµός ασφάλειας θα εξακολουθεί να λειτουργεί, καθώς η ΕΕ θα εξακολουθήσει να είναι σε θέση να αγοράζει το αποκορυφωµένο γάλα σε σκόνη µέσω διαδικασίας υποβολής προσφορών και να αποφασίζει κατά περίπτωση την ποσότητα αγοράς και το επίπεδο της τιµής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία