BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πριμ ποιότητας στη ντομάτα από Νομικό τα 83 ευρώ στα 5 brix

Μαγκωμένοι προσέρχονται αυτές τις μέρες οι ντοματοπαραγωγοί για τις προθέσεις της φετινής σποράς, σε μια καλλιέργεια -όπως οι ίδιοι λένε-σε φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια.

Πριμ ποιότητας στη ντομάτα από Νομικό τα 83 ευρώ στα 5 brix

0
0

Το κόστος παραγωγής που βαίνει ολοένα και αυξανόμενο, οι καιρικές συνθήκες που δεν είναι ελεγχόμενες και φέρνουν σημαντικές απώλειες παραγωγής που ενδεχομένως και να μην αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ και τα ζητήματα στην αποπληρωμή της πρώτης ύλης από τους μεταποιητές, φαίνεται πως αποθαρρύνουν τους παραγωγούς. Μάλιστα, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μείωση πάνω από 20% στα φετινά στρέμματα με βιομηχανική ντομάτα στο θεσσαλικό κάμπο, ενώ όποιες προοπτικές στην καλλιέργεια εστιάζονται στη χάραξη κοινής πολιτικής μεταποιητών, συνεταιριστών, παραγωγών και εμπόρων.

Χαρακτηριστική είναι και η καθυστέρηση που σημειώνεται στην πληρωμή των παραγωγών, με τη Ντάμαβαντ να οφείλει ακόμα το 60% της περσινής σεζόν, κάτι στο οποίο δείχνει να δίνει μεγάλη σημασία η ΑΒΕΚ Νομικός, που πιστώνει τα χρήματα τον επόμενο μήνα από την παράδοση, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τη μεγαλύτερη μερίδα των καλλιεργητών της Θεσσαλίας. Τοις μετρητοίς επιλέγει να πληρώσει και ο Λεβεντάκης, όπως και πέρυσι, ανακοινώνοντας προφορικά σε συνεταιριστές και παραγωγούς για φέτος τιμή κατά μέσο περί τα 82 ευρώ ο τόνος, ενδεχομένως και λίγο υψηλότερη.  

Εν τω μεταξύ, μια σημαντική διαφοροποίηση, σε ευθυγράμμιση με τον τρόπο που λειτουργούν τα εργοστάσια ντομάτας της Ευρώπης κομίζει φέτος η νέα τιμολογιακή πολιτική του Νομικού, που καταργεί τις τρεις κατηγορίες brix (από 4 έως 4,69 που πέρυσι έδωσαν τιμή 70 ευρώ, από 4,70 έως 5,39 με τιμή 80 ευρώ και από 5,40 και άνω με τιμή 90 ευρώ) και καθιερώνει νέο σύστημα υπολογισμού, με σημείο αναφοράς τα 83 ευρώ ο τόνος για τα 5 brix.

Επί τοις ουσίας, όπως αναφέρει στην Agrenda ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης, εισάγεται μια μπριξομονάδα με τιμή 16,6 ευρώ, η οποία θα πολλαπλασιάζεται κάθε φορά με τον αριθμό των brix, ώστε να δίνει την τελική τιμή στον παραγωγό για την ποσότητα και την ποιότητα της πρώτης ύλης που παραδίδει.

Καθιερώνεται μια ενιαία αποτύπωση, ωστόσο, από την ομάδα των Θεσσαλών ντοματοπαραγωγών εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς σε πρώτη ανάγνωση εκτιμάται ότι κερδισμένοι θα βγουν αυτοί με τα υψηλότερα brix, ενώ αντίθετα εκείνοι με τη χαμηλή ποιότητα θα είναι οι χαμένοι. Πιο συγκεκριμένα, για τον παραγωγό που θα παραδώσει ντομάτα με χαμηλά brix (4- 4,2), η τιμή που έχει να λάβει θα είναι χαμηλότερη από πέρυσι και μη βιώσιμη. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, να σημειωθεί ότι στα 5 brix o καλλιεργητής βγαίνει κερδισμένος κατά 3 ευρώ ο τόνος, ενώ στα 6 brix το κέρδος ανέρχεται στα 10 ευρώ ο τόνος.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος των μεταφορικών, συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, σημειώνοντας ότι αν από τα 83 ευρώ ο τόνος αφαιρεθούν τα 14 ευρώ ο τόνος που είναι τα μεταφορικά για το εργοστάσιο του Νομικού στο Δομοκό μένουν 72 ευρώ ο τόνος, δηλαδή 3 ευρώ πάνω από την αντίστοιχη περσινή τιμή, που όμως με καλλιεργητικό κόστος 600 ευρώ το στρέμμα, αφήνει πολύ λίγα στο χέρι του παραγωγού.

Σε αυτή τη βάση, από τον ΘΕΣΤΟ, που βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους από το Νομικό, ζητούν να υπάρχει ένα μαξιλάρι για τα 4 brix και από ‘κει και πάνω να αυξάνεται η τιμή σταδιακά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία