BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πιέζονται οι Ιταλοί έµποροι, μετρηµένες οι πράξεις στο σκληρό

Η περιορισµένη διάθεση για εξαγωγές, µε µικρές µόνο πράξεις και τιµές υπό πίεση, που οφείλονται στις µειώσεις από την πλευρά των Ιταλών αγοραστών, χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά σκληρού σίτου τις τελευταίες ηµέρες.

Πιέζονται οι Ιταλοί έµποροι, μετρηµένες οι πράξεις στο σκληρό

2
0

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, ευχάριστα είναι τα µηνύµατα για τα µαλακά σιτάρια, τα οποία συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία εδώ και δύο εβδοµάδες, η οποία στο Σικάγο τροφοδοτείται από την έλλειψη νερού και τις κερδοσκοπικές αγορές και στη Γαλλία «βοηθάει» και η πτώση του ευρώ. Οι αναλυτές περιµένουν να δουν πότε και πόσο αυτή η άνοδος θα «ακουµπήσει» στο σκληρό σιτάρι.   

Σε αυτή τη φάση, πάντως, στη χώρα µας αυτό που ανησυχεί παραγωγούς και εµπόρους είναι η στάση που θα κρατήσουν από δω και στο εξής οι µεγάλοι Ιταλοί έµποροι, καθώς ακούγεται ότι χρειάζονται χαµηλότερες τιµές ώστε να καταφέρουν να φορτώσουν µε τη σοδειά τους στις πωλήσεις εξαγωγών που έχουν ήδη κάνει. 

Πάντως, γεγονός είναι ότι στην ελληνική αγορά οι εξαγωγές φέτος παραµένουν σε χαµηλά επίπεδα, καθώς δεν ξεπερνούν τους 100.000 τόνους, ενώ οι τιµές που προσφέρουν οι αγοραστές εξακολουθούν να είναι χαµηλές. Παράλληλα, τα φετινά αποθέµατα εκτιµώνται από παράγοντες του κλάδου περί τους 250.000 και 300.000 τόνους, δηλαδή αρκετά για την εποχή, καθώς όπως διαπιστώνεται οι εξαγωγές είναι πολύ δύσκολες φέτος, ενώ οι µεγάλοι µύλοι είναι ήδη φορτωµένοι µε υψηλά στοκ.

Τελευταία πράξη µέσα στην εβδοµάδα ο διαγωνισµός της Τυνησίας, ο οποίος καλύφθηκε µε ελληνικό σκληρό σιτάρι και έπιασε τιµή  288 δολάρια ο τόνος παραδοτέα σε λιµάνι τους (CIF Tunisia), επίπεδα που αν αφαιρεθούν το µεταφορικό κόστος και η ασφάλιση, µεταφράζονται σε 235 ευρώ ο τόνος, µε τη σηµερινή ισοτιµία ευρώ-δολαρίου. Είναι σαφές ότι η τιµή αυτή δεν είναι η αναµενόµενη, µε µόνη «ελπίδα», όταν γίνει η φόρτωση το δολάριο να έχει ενισχυθεί σηµαντικά.

Μείωση παγκόσµιας παραγωγής στο µαλακό σιτάρι

Μείωση της τάξης του 2%, κατά 6 εκατ. τόνους, από τη σεζόν 2016-2017 στην παγκόσµια παραγωγή δηµητριακών, για τη νέα σεζόν 2018-2019, η οποία εκτιµάται ότι θα αγγίξει τους 2,094 δισ. τόνους περιµένει για πρώτη φορά µετά από έξι χρόνια το ∆ιεθνές Συµβούλιο ∆ηµητριακών (IGC).

Ειδικότερα, η µείωση της παραγωγής οφείλεται στο γεγονός ότι σπάρθηκαν λιγότερες εκτάσεις µε µαλακό σιτάρι. Οι αναλυτές του IGC κάνουν λόγο για µείωση κατά 600.000 εκτάρια (6 εκατ. στρέµµατα), οπότε σπάρθηκαν περί τα 217,9 εκατ. εκτάρια παγκοσµίως. «Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο των φυτεύσεων οδήγησαν σε µείωση των εκτάσεων µε µαλακό σιτάρι σε Ινδία, Ρωσία, Μαρόκο και κάποιες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Την ίδια ώρα, αναµένεται αύξηση κατά 2,2% στα 15,5 εκατ. εκτάρια (155 εκατ. στρέµµατα) στις ΗΠΑ και συν 2,4% στα 9,2 εκατ. εκτάρια (92 εκατ. στρέµµατα) για τα καναδικά σιτάρι.

Η µικρότερη έκταση σιταριού θα οδηγήσει κατ’ επέκταση, σύµφωνα µε το IGC, σε µείωση της παραγωγής κατά 16 εκατ. τόνους από πέρυσι, φτάνοντας τελικά τους 741 εκατ. τόνους. Πρόκειται για την πρώτη µείωση στη διεθνή σοδειά σιταριού από τη σεζόν 2012-2013, τονίζουν οι αναλυτές του ΙGC, για να συµπληρώσουν ότι αναµένεται και πτώση των διεθνών αποθεµάτων κατά 5 εκατ. τόνους στους 250 εκατ. τόνους. «Μπορεί να καταγράφεται µικρότερη παραγωγή και πτώση των αποθεµάτων, ωστόσο δεν πρέπει να λησµονηθεί το γεγονός ότι σηµειώνονται τα δεύτερα µεγαλύτερα ιστορικά στοκ», επισηµαίνουν οι αναλυτές του IGC.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία