BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Όλα τα θεμελιώδη δείχνουν πτώση στις τιμές ζάχαρης

Ο Διεθνής Οργανισμός Ζάχαρης υποβάθμισε τις ελπίδες για ράλι στις τιμές της ζάχαρης, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις του για το παγκόσμιο πλεόνασμα παραγωγής και κάνοντας λόγο για χαμηλότερη ζήτηση.

Όλα τα θεμελιώδη δείχνουν πτώση στις τιμές ζάχαρης

2
0

Την εβδομάδα που πέρασε οι τιμές της ακατέργαστης ζάχαρης στη Νέα Υόρκη βρέθηκαν σε χαμηλά οκτώ μηνών, πτώση που πυροδοτήθηκε και από το γεγονός ότι ο ISO αύξησε την εκτίμησή του για τις παγκόσμιες προμήθειες γλυκαντικών, στο κλείσιμο αυτής της περιόδου, πάνω από 90 εκατ. τόνους.

Ο οργανισμός μείωσε κατά 560.000 τόνους σε 2.54 εκατομμύρια τόνους την εκτίμησή του για το παγκόσμιο έλλειμμα παραγωγής την περασμένη σεζόν, ενώ αύξησε τις προβλέψεις του για το πλεόνασμα παραγωγής το 2017-18 κατά 120.000 τόνους σε 5.15 εκατομμύρια τόνους.

«Η πρόσφατη αναθεώρηση των παγκόσμιων θεμελιωδών μεγεθών δείχνει ότι το μέγεθος του παγκόσμιου πλεονάσματος μπορεί να είναι ελαφρώς υψηλότερο από αυτό που είχε εκτιμηθεί», ανέφερε το ISO.

Μάλιστα, ο Οργανισμός προβλέπει ένα επιπλέον πλεόνασμα παραγωγής το 2018-19, σε μια βάση από τον Οκτώβριο μέχρι το Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι «οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή η φάση του πλεονάσματος να διαρκέσει άλλη μία εμπορική σεζόν». «Πιστεύουμε ακόμα ότι η σημερινή θεμελιώδης εικόνα δεν φαίνεται πολλά υποσχόμενη, από την άποψη της τιμής», τόνισε στέλεχος του ISO.

Τα σχόλια ακολουθούν τις προβλέψεις ορισμένων σχολιαστών ότι η τυχόν καθίζηση της βραζιλιάνικης παραγωγής, τον Απρίλιο, θα μπορούσε να προκαλέσει μια αναζωπύρωση των τιμών της ζάχαρης, για το κομμάτι που θα μετατραπεί σε αιθανόλη και όχι σε γλυκαντικά.

Ο ISO επιβεβαίωσε τα σχόλια που έγιναν τον Νοέμβριο ότι «ακόμη και η αύξηση του μεριδίου της αιθανόλης στο μείγμα παραγωγής στη Βραζιλία θα μπορούσε απλώς να μειώσει το πλεόνασμα της παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης το 2018-19 παρά να φέρει την παγκόσμια οικονομία ζάχαρης σε φάση ελλείμματος πριν από τα μέσα -2019.

Αύξηση της παραγωγής

Ο  ISO, σχολιάζοντας τις αναθεωρήσεις του στον ισολογισμό του 2017-18, τόνισε «τα μεγάλα κέρδη στην παραγωγή προβλέπονται για την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ινδία, καθώς και την παραγωγή ρεκόρ στην Ταϊλάνδη,  οι οποίες αύξησαν την παραγωγή στο ρεκόρ 178,7 εκατομμυρίων τόνων.

Εντούτοις, άφησε αμετάβλητες τις προβλέψεις για την φετινή παραγωγή από αυτές τις χώρες, ανεβάζοντας ωστόσο την εκτίμηση για υψηλά αποθέματα που αντικατοπτρίζουν επί της ουσίας  τις ασθενέστερες προσδοκίες για αύξηση της κατανάλωσης.

Η εκτίμηση για την ινδική κατανάλωση αυτή τη χρονική περίοδο μειώθηκε κατά 500.000 τόνους σε 25.0 εκατομμύρια τόνους, διπλασιάζοντας σε 1.0 εκατομμύρια τόνους το πλεόνασμα παραγωγής της χώρας, με πολλούς αναλυτές να μιλούν για πολύ μεγαλύτερο απόθεμα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία