BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Μέχρι να ξεστοκάρουν, χάνει την αγορά του Πάσχα η ντοµάτα

Να ξεχάσουν όσα ήξεραν καλούνται οι παραγωγοί θερµοκηπιακής ντοµάτας στην Κρήτη που παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια ανέµεναν να… ρεφάρουν οικονοµικά την περίοδο των ηµερών του Πάσχα. Φέτος, όπως αναφέρουν στην Agrenda οι ίδιοι οι παραγωγοί οι τιµές δεν αναµένεται να καταγράψουν άνοδο νωρίτερα από τις 10 Απριλίου, δηλαδή την εβδοµάδα µετά το Πάσχα.

Μέχρι να ξεστοκάρουν, χάνει την αγορά του Πάσχα η ντοµάτα

5
0

Αυτό αποδίδεται, όπως λένε, στο γεγονός ότι µέχρι την περίοδο εκείνη θα έχει «ξεστοκάρει» ένα σηµαντικό ποσοστό της παραγωγής ενώ τότε εκτιµάται ότι θα ξεκινήσει να αυξάνεται και η κατανάλωση. Εν τω µεταξύ στα τέλη του µήνα εκτός της Κρήτης αναµένονται στην αγορά τα θερµαινόµενα θερµοκήπια της Τριφυλίας και η παραγωγή της Πρέβεζας.

Ο «κακός» Φλεβάρης

Για την εµπορική πορεία του προϊόντος µίλησε στην εφηµερίδα Agrenda ο Γιώργος Χατζάκης, παραγωγός από την Ιεράπετρα, σηµειώνοντας ότι τις προηγούµενες ηµέρες η τιµή της ντοµάτας στην περιοχή δεν ξεπερνούσε τα 25 λεπτά το κιλό. «Ξεκινήσαµε να κόβουµε στα τέλη του Οκτωβρίου. Το Νοέµβριο και τον ∆εκέµβριο ο µέσος όρος της τιµής ήταν 75 λεπτά. Μετά τις 10 Ιανουαρίου ξεκίνησε η κατρακύλα», όπως εξηγεί. Ο ίδιος, µάλιστα προσθέτει ότι «ο χειρότερος µήνας ήταν ο Φεβρουάριος. Εµείς ολοκληρώνουµε τη συγκοµιδή τον Ιούνιο και πάντα σε συνάρτηση µε την τιµή. Αν για παράδειγµα µε αυτές τις τιµές είµαστε στον Ιούνιο θα είχαµε σταµατήσει να κόβουµε».

Κόβουν συντηρητικά

Εκτός της µειωµένης ζήτησης εντός συνόρων, παραγωγοί και έµποροι αποδίδουν τις χαµηλές τιµές και στην πολυήµερη κακοκαιρία (εξαιρετικά χαµηλές θερµοκρασίες και σφοδρές χιονοπτώσεις) που πλήττει το τελευταίο διάστηµα τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό, σύµφωνα µε τον Γ. Χατζάκη είχε σαν αποτέλεσµα «οι παραγωγοί να κόβουν πολύ συντηρητικά τα προϊόντα τους. Με απλά λόγια κόβουµε µόνο τις πολύ κόκκινες ντοµάτες, µε αποτέλεσµα να υπάρχει συσσωρεµένη παραγωγή στα περιβόλια, ενώ την ίδια στιγµή οι έµποροι έχουν µεγάλες ποσότητες προϊόντος στα µαγαζιά.

Ωστόσο το… κράτηµα της παραγωγής δεν µπορεί να γίνει σε όλες της ποικιλίας ντοµάτας. Τη δυνατότητα αυτή έχουν µόνο στις ποικιλίες ∆άφνη και Torry, οι οποίες µπορούν να µείνουν στο θερµοκήπιο ακόµα και 15 ηµέρες µετά την ωρίµανση τους αν κάποιος υπολογίζει ότι στο διάστηµα αυτό θα επιτύχει καλύτερες τιµές. Αυτή κατάσταση όπως διαµορφώνεται σήµερα, χρειάζεται ένα µεγάλο χρονικό διάστηµα έως ότου οµαλοποιηθεί. Το µόνο σίγουρο πάντως είναι ότι οι ντοµάτες δεν θα απορροφηθούν µε υψηλές τιµές». Παρόλα αυτά, όπως µας δηλώνει ο παραγωγός από την Ιεράπετρα, η Ελλάδα «δεν παίζει µόνη της στα βαλκάνια», αφού ως γνωστό και η γειτονική Τουρκία αποτελεί σηµαντικό παίκτη που καθορίζει την αγορά».

Το κόστος καλλιέργειας

Στην Κρήτη, η περιοχή µε τις σηµαντικότερες καλλιέργειας θερµοκηπιακής ντοµάτας είναι  αδιαµφισβήτητα η Ιεράπετρα (6.500 – 7.000 στρ.) αλλά σύµφωνα µε όσα µας δήλωσε ο Γ. Χατζάκης δεν είναι αµελητέες οι ποσότητες που παράγονται και σε άλλες περιοχές του νησιού όπως το Τυµπάκι, η Κουντούρα και ο Πλάτανος. Τέλος σύµφωνα µε τον ίδιο µια καλή τιµή για τον παραγωγό κυµαίνεται περίπου «στα  50 λεπτά/κιλό αφού το κόστος καλλιέργειας  κυµαίνεται 35 – 40 λεπτά και  υπολογίζεται πάντα σε συνάρτηση µε την παραγόµενη ποσότητα».

Η Κρήτη θα δώσει το τέµπο και για την παραγωγή της Τριφυλίας

Την εκτίµηση ότι η παραγωγή της Κρήτης θα επηρεάσει το βηµατισµό της θερµοκηπιακής ντοµάτας και στην Πελοπόννησο κάνει µιλώντας στην Agrenda, ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Φιλιατρών «Τριφυλία». Το γεγονός ότι η περιοχή φέτος θα χάσει την αγορά του Πάσχα δεν προβληµατίζει τους παραγωγούς αφού όπως µας τονίζει «τα τρία τελευταία χρόνια η αγοραστική δύναµη των καταναλωτών είναι µειωµένη». Παράλληλα ο Γ. Αλεξανδρόπουλος επαναφέρει το θέµα της µεγάλης διαφοράς µεταξύ των τιµών παραγωγού – καταναλωτή που συνεχίζει να υφίσταται, τονίζοντάς ότι  «δεν µπορεί ο καταναλωτής να αγοράζει την ντοµάτα 1,50 ευρώ το κιλό όταν ο παραγωγός στην Κρήτη δεν πληρώνεται ούτε 25 λεπτά». Να σηµειωθεί ότι πέρσι στην έναρξη της συγκοµιδής (20 Απριλίου) η τιµή της ντοµάτας στην Τριφυλία ήταν στα 1,20 ευρώ/κιλό. «Καθοριστικό ρόλο και φέτος στην εµπορική µας πορεία θα παίξει η Κρήτη αφού οι παραγόµενες ποσότητες στο νησί θα επηρεάσουν και τις δικές µας τιµές» καταλήγει.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία