BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Δασµοί πελτέ και µείωση εξαγωγών «χτυπούν» τη ντοµάτα

Για µικρή άνοδο, της τάξεως του 6%, στην ελληνική παραγωγή βιοµηχανικής ντοµάτας, κάνουν λόγο οι τελευταίες εκτιµήσεις του Παγκόσµιου Οργανισµού «World Processing Tomato Council». Επιβεβαιώνοντας προηγούµενο ρεπορτάζ της Agrenda µε τίτλο «Ιταλία και Ισπανία αφήνουν χώρο στον ελληνικό πελτέ», ο WPTC αναφέρει ότι οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ντοµατοπαραγωγικές χώρες αναµένεται να καταγράψουν µείωση στην παραγωγή τους 4 και 22% αντίστοιχα, «δίνοντας αέρα» στο ελληνικό προϊόν.

Δασµοί πελτέ και µείωση εξαγωγών «χτυπούν» τη ντοµάτα

1
0

Ωστόσο, σύµφωνα µε όσα µας αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, οι διεθνείς ανακατατάξεις θα πρέπει να συνοδευτούν και από αλλαγές εντός συνόρων. Το πρώτο βήµα που πρέπει να γίνει έχει να κάνει µε την ανάγκη για επενδύσεις στην µεταποίηση. Επιπλέον, απαιτείται η σταδιακή µείωση του κόστους παραγωγής.

Οι εκτιµήσεις του WPTC

Ειδικότερα, ο WPTC εκτιµά ότι η ελληνική παραγωγή θα κυµανθεί στους 425.000 µετρικούς τόνους (από 400.000 το 2017). Την ίδια στιγµή η Ιταλική παραγωγή δεν αναµένεται να ξεπεράσει τα 5 εκατ. µετρικούς τόνους (5,2 εκατ. το 2017) ενώ χαµηλά σε σχέση µε τα προηγούµενα έτη θα κινηθεί και η Ισπανική παραγωγή που δεν θα ξεπεράσει τους 2,6 εκατ. µετρικούς τόνους (η παραγωγή το 2017 έφτασε τους 3,3 εκατ. µετρικούς τόνους). Μεγάλη µείωση της τάξεως του 21% αναµένεται να σηµειώσει και η Τουρκία µε την παραγωγή της να µην ξεπερνά τους 1,5 εκατ. µετρικούς τόνους. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριµένα στη Καλιφόρνια η παραγωγή εκτιµάται αυξηµένη κατά 15% (αναµένεται στους 10,8 εκατ. µετρικούς τόνους από τους 9,4 το 2017).

Κάτω από τα 600 ευρώ ο πελτές

Όσον φορά στη µείωση των καλλιεργειών στις ηγέτιδες ντοµατοπαραγωγικές  ευρωπαϊκές χώρες (σύµφωνα και µε τα στοιχεία του Παγκόσµιου Οργανισµού Βιοµηχανικής Τοµάτας) οι λόγοι είναι πολλοί. Στην Ισπανία η µείωση των στρεµµάτων οφείλεται αφενός  στο γεγονός ότι η χώρα έχει ξεκινήσει να επενδύει σε πιο ανταγωνιστικές καλλιέργειες κηπευτικών µε στόχο την εδραίωση της στην ευρωπαϊκή αγορά και αφετέρου στο ότι η τιµή του παραδοσιακού τοµατοπολτού διπλής συµπύκνωσης 28 - 30 brix καταγράφει κάµψη. Ειδικότερα, η τιµή του πελτέ αυτή την περίοδο έχει πέσει κάτω από τα 600 ευρώ ανά τόνο. Πέρυσι  πριν την έναρξη της σεζόν η τιµή ήταν στα 680 – 700 ευρώ/τόνο ενώ το 2016 ανερχόταν στα 820 ευρώ/τόνο. Παλιότερα έφτανε και του 900 ευρώ/τόνο.

Σε όλα τα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η φετινή παρατεταµένη ανοµβρία στην ιβηρική χερσόνησε µε αποτέλεσµα εκτός της Ισπανίας να προβλέπεται µείωση και για την παραγωγή της Πορτογαλίας (-7% σε σχέση µε πέρυσι). Το µεγάλο ερωτηµατικό – προκειµένου να συµπληρωθεί το παλζ – της φετινής εµπορικής σεζόν σχετίζεται και µε την κατανάλωση. Αν και ακόµα είναι νωρίς να γίνουν ασφαλείς εκτιµήσεις, στελέχη της αγοράς βιοµηχανικής ντοµάτας µας κάνουν γνωστό ότι τα µηνύµατα που λαµβάνουν δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

«Αναµένουµε µείωση των εξαγωγών άρα και της κατανάλωσης σε κάποιες αγορές για µια σειρά λόγων. Για παράδειγµα στον αραβικό κόσµο η πτώση των τιµών του πετρελαίου φαίνεται ότι έχει µειώσει την καταναλωτική δύναµη.  Στην Αφρική έχουν επιβληθεί δασµοί από χώρες όπως η Νιγηρία, η Αλγερία κ.α. Στην περιοχή του βόρειου Ιράκ - λόγω του πολέµου - έχουν µειωθεί οι εισαγωγές. Προβλήµατα υπάρχουν και στην αγορά της Βενεζουέλας λόγω της οικονοµικής δυσπραγίας», µας εξηγεί ο αντιπρόεδρος του WPTC, ∆ηµήτρης Νοµικός.

Τον Απρίλιο οι φυτεύσεις σε Ηλεία-Θεσσαλία µε τη Λάρισα να περιορίζει φέτος τα στρέµµατα 

Από τις 20 Μαρτίου στην Ηλεία ξεκινά δειλά – δειλά και φέτος η καλλιεργητική χρονιά στην βιοµηχανική ντοµάτα µε την Θεσσαλία να ακολουθεί από αρχές Απριλίου. Αν και οι εκτιµήσεις του Παγκόσµιου Οργανισµού Βιοµηχανικής Ντοµάτας µιλούν για αύξηση της παραγωγής, στις δύο σηµαντικότερες  παραγωγικές περιοχές της χώρας δεν «βλέπουν» αύξηση των εκτάσεων. Μάλιστα, στον κάµπο, στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισµού Θεσσαλών Τοµατοπαραγωγών (ΘΕΣΤΟ) µιλώντας στην Agrenda κάνουν λόγο για µείωση των στρεµµάτων σε ποσοστό της τάξεως του 20 – 30%. «Ο συνεταιρισµός πέρσι καλλιέργησε 17.500 στρ. και φέτος αναµένεται να καλλιεργήσουµε 12.500», µας αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, Νίκος Κυρίτσης.

Στην Ηλεία οι εκτιµήσεις κάνουν λόγο για διατήρηση των στρεµµάτων στα περσινά επίπεδα. «Τα υπέρογκα έξοδα και οι καθηλωµένες τιµές δεν µας δίνουν κίνητρο για αύξηση της καλλιέργειας», µας τονίζει πρόεδρος της Οµάδας Παραγωγών Αµαλιάδος Χρήστος Βαλλιανάτος.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία