BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Βραχύβιο το ράλι στη σόγια, λόγω ξηρασίας Αργεντινής

Ανησυχία έχει προκαλέσει η ξηρασία στην Αργεντινή, η οποία θεωρείται η χειρότερη των τελευταίων 30ετών, και αυτό γιατί η χώρα είναι ο µεγαλύτερος παραγωγός σόγιας και σογιέλαιου στον κόσµο που προορίζεται για ζωοτροφές.

Βραχύβιο το ράλι στη σόγια, λόγω ξηρασίας Αργεντινής

1
0

Η πρόβλεψη για την παραγωγή έχει πέσει κατακόρυφα και οι τιµές βρέθηκαν το προηγούµενο διάστηµα σε υψηλό 20 µηνών. Μάλιστα, η ξηρασία πλήττει και το καλαµπόκι, το οποίο επωφελήθηκε από την άνοδο των τιµών µε τους αναλυτές να µιλούν για βραχύβιο ράλι.

Τα hedge funds έχουν σπεύσει να εκµεταλλευτούν την κατάσταση στοιχηµατίζοντας υπέρ της περαιτέρω ανόδου των τιµών στη σόγια αλλά και σε αγροτικά εµπορεύµατα. Μάλιστα, Αµερικανοί γεωργοί ετοιµάζονται να αυξήσουν την παραγωγή τους, για να εκµεταλλευτούν τα νέα δεδοµένα. Ωστόσο αυτό αυξάνει το ρίσκο πτώσης των τιµών στο µέλλον. Η χειρότερη ξηρασία στην Αργεντινή εδώ και δεκαετίες, επιβραδύνει τις πωλήσεις σόγιας, διογκώνοντας τις τιµές σε καλαµπόκι και σιτηρά και αναγκάζει τη Bunge Ltd και άλλους σηµαντικούς µεταποιητές να επεξεργαστούν λιγότερους ελαιούχους σπόρους για ζωοτροφές.

Η ξηρασία στην Αργεντινή, τον τρίτο εξαγωγέα στον κόσµο καλαµποκιού και σόγιας, δεν έχει περιορίσει τα παγκόσµια υψηλά αποθέµατα που έχουν αποµείνει από χρονιές υψηλών συγκοµιδών λόγω καλού καιρού και γενετικά τροποποιηµένων καλλιεργειών. Η Αργεντινή, η οποία αντιπροσώπευε περίπου το 48% των συνολικών παγκόσµιων εξαγωγών σόγιας το περασµένο έτος, αναµένεται να εισαγάγει τώρα περισσότερες ποσότητες από την Παραγουάη για να αντισταθµίσει τις απώλειες. «Βέβαια, ένα µεγάλο µέρος του ρυθµιστικού αποθέµατος βρώσιµης σόγιας που είχε ο κόσµος έχει χαθεί», λένε από την Cargill.

Η ζημιά αφήνει τις αγορές σιτηρών πιο επιρρεπείς σε διακυµάνσεις που προκαλούνται από απειλές κατά την καλοκαιρινή καλλιεργητική περίοδο των ΗΠΑ, σύµφωνα µε τους εµπόρους. Πάντως, τα παγκόσµια αποθέµατα σόγιας εξακολουθούν να καταγράφονται στους 98 εκατ. µετρικούς τόνους, αυξηµένα κατά 87%  σε σχέση µε µία 10ετία πριν σύµφωνα µε το USDA. Το ράλι των τιµών θα µπορούσε να είναι βραχύβιο και τελικά να επιδεινώσει τον εφοδιασµό, καθώς οι αγρότες στις ΗΠΑ αναµένεται να φυτέψουν περισσότερη σόγια αυτή την άνοιξη.

Βιομηχανίες κρέατος στις ΗΠΑ, όπως Sanderson Farms Inc και Pride Corp της Pilgrim και Τyson Foods Inc. εξακολουθούν να αντιµετωπίζουν δυνητικά υψηλότερο κόστος ζωοτροφών, αφού επωφελούνται από χαµηλές τιµές σιτηρών. Μάλιστα, σύµφωνα µε τον επικεφαλής της Sanderson (3ος µεγαλύτερος παραγωγός κοτόπουλου στις ΗΠΑ) κ. Τζο Σάντερσον, το οικονοµικό έτος 2018 θα ήταν υψηλότερο κατά 50 εκατοµµύρια δολάρια σε σχέση µε το προηγούµενο έτος, αν η εταιρεία είχε τιµολογήσει όλα όσα χρειάζονταν να αγοράσει τον περασµένο µήνα.

Το USDA, το Φεβρουάριο µείωσε τις εκτιµήσεις του για τη σόγια στην Αργεντινή σε 54 εκατ. µετρικούς τόνους από 56 εκατ. τον Ιανουάριο. Οι τοπικές εκτιµήσεις είναι ακόµη χαµηλότερες, µε το χρηµατιστήριο σιτηρών του Μπουένος Άιρες να προβλέπει 50 εκατ. ενώ η συµβουλευτική εταιρεία AgriPac 47,2 εκατ. Πάντως, η ξηρασία έχει αυξήσει στο 19% τα προθεσµιακά συµβόλαια σόγιας. Αυτό είναι το µεγαλύτερο κέρδος µεταξύ των 22 πρώτων υλών του δείκτη Bloomberg Commodity Index.

Η προοπτική σιταριού βελτιώνεται καθώς η ξηρασία «ψήνει» στην Αργεντινή σόγια και καλαµπόκι. Οι βροχοπτώσεις που αναµένονται τέλη Μαρτίου στην Αργεντινή θα επιτρέψουν στους αγρότες να αρχίσουν να καλλιεργούν σιτηρά υπό κανονικές συνθήκες. Οι αναλυτές αναµένουν ότι η καλλιέργεια σίτου 2018/2019 θα ξεπεράσει κατά 5% τα 5,45 εκατ. εκτάρια του 2017/2018. Σύµφωνα µε το µετεωρολόγο Εντουάρντο Σιέρα, ακόµα και µε τις βροχές, το έδαφος θα βελτιωθεί τον Απρίλιο.

 

VERTICAL GROUP

Ζητούμενο η αντίδραση Κίνας στις εμπορικές πρακτικές των ΗΠΑ

Οι σπόροι σόγιας είναι στο χείλος µιας διόρθωσης και ενός εποχιακού υψηλού, λένε κάποιοι αναλυτές των αγροτικών εµπορευµάτων, οι οποίοι µετατοπίζουν το βασικό ερώτηµα στο κατά πόσον η Κίνα θα αρχίσει να αγοράζει πιο επιθετικά ή αν θα κρατηθεί µακριά για να δείξει δυσαρέσκεια µε τις εµπορικές πολιτικές των ΗΠΑ.

Μάλιστα, χρηµατιστηριακά η αναλογία σόγιας προς καλαµπόκι υποχώρησε την περασµένη εβδοµάδα, αλλά εξακολουθεί να διαπραγµατεύεται σε επίπεδο που ιστορικά ευνόησε τη σόγια. Κερδοσκοπικές τοποθετήσεις έγιναν την περασµένη εβδοµάδα στη σόγια, αν και όχι τόσο επιθετικά όπως στο καλαµπόκι. Η κινεζική ζήτηση παραµένει το µεγάλο ζητούµενο, για της ΗΠΑ, αφού οι εξαγωγές της µειώθηκαν κατά 20% από το προηγούµενο έτος. Η όρεξη της Κίνας για σόγια έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ο πληθυσµός της που αυξάνεται και αναπτύσσεται εισοδηµατικά, προσθέτει περισσότερο κρέας στη διατροφή του. Η ισχυρή κατανάλωση της χώρας βοηθάει να µεγιστοποιηθούν οι απώλειες της καλλιέργειας, ακόµη και σε µια εποχή άφθονων αποθεµάτων σιτηρών, σύµφωνα µε τον Matt Connelly, αναλυτή της έκθεσης Hightower στο Σικάγο.

Πάντως, οι καλλιεργητές στην Αργεντινή έχουν περιορίσει τις πωλήσεις εν µέσω προσδοκιών για χαµηλότερους φόρους επί των εξαγωγών και για µείωση του πέσο ανέφερε η Heather Jones, αναλυτής της Vertical Group. Η πτώση του τοπικού νοµίσµατος ευνοεί τις αποστολές εµπορευµάτων που διατιµώνται σε δολάρια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία