BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Στα 20 λεπτά οι πρώτες κουβέντες για τη νέα σεζόν στο σκληρό σιτάρι

Μια αγορά στα 200 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε µύλους για τις καλές ποιότητες δείχνει αυτές τις µέρες να διαµορφώνεται στις πρώτες διαπραγµατεύσεις για τη νέα σεζόν στο σκληρό σιτάρι. Κι ενώ η νέα σοδειά εξελίσσεται οµαλά, διατυπώνονται κάποιες ανησυχίες για την καλοκαιρία και την έλλειψη βροχοπτώσεων που επικρατούν αυτό το διάστηµα στην κεντρική Ελλάδα και τον θεσσαλικό κάµπο και το κατά πόσο θα επηρεάσουν τις αποδόσεις και τις ποιότητες.

Στα 20 λεπτά οι πρώτες κουβέντες για τη νέα σεζόν στο σκληρό σιτάρι

3
0

Ωστόσο, το τελευταίο report του USDA, που «βλέπει» µείωση στην παγκόσµια παραγωγή σιταριού αναµένεται να στηρίξει και τις τιµές του προϊόντος.  Βέβαια, µε µια πρώτη µατιά, οι εκτιµήσεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την παραγωγή και ζήτηση αγροτικών προϊόντων, έκρυβαν ελάχιστες εκπλήξεις για το σιτάρι. Ωστόσο εντοπίζεται  ένας απαρατήρητος παράγοντας που αφορά την αυξηµένη κατανάλωση σιταριού για ζωοτροφές, η οποία υπολογίζεται τώρα στους 146 εκατ. µετρικούς τόνους, παρουσιάζοντας µια αύξηση 7% συγκριτικά µε τον µέσο όρο της 5ετίας. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην ταχύρυθµη µείωση της προσφοράς συµβατικών ζωοτροφών δηµητριακών.

 

Αυξηµένη ζήτηση για ζωοτροφές

Με ένα 19% της παγκόσµιας παραγωγής σιταριού να χρησιµοποιείται για ζωοτροφές, η προσφορά και η ζήτηση δηµητριακών για τη συγκεκριµένη χρήση όπως διαµορφώνεται σήµερα, έχει σηµαντικές επιπτώσεις στο σιτάρι. Συµπεριλαµβανοµένου του καλαµποκιού, η παγκόσµια παραγωγή δηµητριακών για ζωοτροφές έπεσε κατά 4% ή κατά 49,9 εκατ. µετρικούς τόνους από την προηγούµενη χρονιά, κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση της κατανάλωσης, η οποία αυξήθηκε κατά 15,1 εκατ. µετρικούς τόνους. Η αυξηµένη ζήτηση και η µειωµένη προσφορά συµβατικών ζωοτροφών από δηµητριακά θα στερήσει για το 2017-2018 από τα τελικά αποθέµατα των συγκεκριµένων σιτηρών 38,8 εκατ. µετρικούς τόνους. Εξαιτίας µάλιστα της αυξηµένης ζήτησης ζωοτροφών από σιτάρι, οι παγκόσµιες τιµές του προϊόντος γνώρισαν κι αυτές µια αύξηση τη συγκεκριµένη περίοδο, της τάξης  των 9 δολαρίων/µπούσελ.

Οι αγρότες ανά τον κόσµο, λαµβάνοντας υπ όψιν τους την αύξηση των τιµών για τις συµβατικές ζωοτροφές από δηµητριακά, εκτιµάται πως θα σπείρουν περισσότερο  καλαµπόκι, κριθάρι και σόργο κατά το 2018-2019.  Μάλιστα προβλέπεται πως η παγκόσµια παραγωγή σιταριού θα µειωθεί για την περίοδο 2018-2019 κατά 17 εκατ. µπούσελ φτάνοντας τους 741 εκατ. Μπούσελ.

 

Στα 290 δολάρια παραδοτέο αγόρασε η Αλγερία

Στην παγκόσμια αγορά, η Αλγερία αγόρασε μέσω διαγωνισμού 70.000 τόνους μεξικάνικα, 100.000 καναδικά και 35.000 αμερικανικά σιτάρια στα επίπεδα των 290 δολαρίων ο τόνος παραδοτέα σε λιμάνι τους με φορτώσεις Ιουλίου. Σε ευρώ αυτή η τιμή αντιστοιχεί σήμερα σε 238 ευρώ ο τόνος, δηλαδή ένα κλικ καλύτερη λόγω βελτιωμένης ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.

Την ίδια ώρα, στα σκληρά στάρια, αμετάβλητες ήταν οι τιμές της Φότζια. Συγκεκριμένα για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12,5%, υαλώδη 80%) βρίσκονται στα 210-215 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αμέσως επόμενη ποιότητα (ειδικό βάρος 79 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 75%) στα 200-205 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού.

Στα μαλακά στάρια στο Σικάγο σημειώθηκε ανάκαμψη λόγω της έλλειψης νερού, ενώ στη Γαλλία απλά σταθεροποίηση καθώς ισχυροποιήθηκε το ευρώ.  Πιο συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Σικάγο είχαμε ανάκαμψη λόγω των καιρικών ανησυχιών που επικρατούν στις ΗΠΑ. Οι βροχές που προσμένονταν ακόμα δεν έχουν έρθει, ενώ παράλληλα ακούγονται καθυστερήσεις  στις σπορές εαρινών ποικιλιών. Αντίθετα, στη Γαλλία οι τιμές δεν βελτιώθηκαν αλλά έμεινα σταθερές λόγω της ισχυροποίησης του ευρώ. Οι τιμές Μαΐου κυμαίνονται στα 163 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιμάνι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία