BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Με καλή ροή και 31 λεπτά φεύγουν τα άσπρα ρύζια

Στα 29 λεπτά κλείνει η σεζόν για τα κίτρινα, που φαίνεται ότι δεν θα μείνει ούτε σπόρος φέτος σε αποθήκες και σιλό.

Με καλή ροή και 31 λεπτά φεύγουν τα άσπρα ρύζια

1
0
Με τιµές που κινούνται στα 29 λεπτά για τα µακρύσπερµα, και φτάνουν τα 31 λεπτά στα µεσόσπερµα και τα 33-35 λεπτά στις Καρολίνες, ετοιµάζεται να κλείσει ο εµπορικός κύκλος της σεζόν 2017-2018 για το ρύζι Θεσσαλονίκης παραδίδοντας τη «σκυτάλη» στη νέα καλλιεργητική περίοδο που άνοιξε µετ’ εµποδίων, εδώ και λίγες ηµέρες, λόγω των συχνών βροχών. Την ίδια στιγµή οι κρίκοι που συγκροτούν την αλυσίδα της παραγωγής, της µεταποίησης και της εµπορίας του προϊόντος τοπικά, δροµολογούν τη σύσταση εθνικής διεπαγγελµατικής οργάνωσης ρυζιού και εξετάζουν και την αναγνώρισή του ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), σε µια προσπάθεια να ισχυροποιήσουν τη θέση του προϊόντος και ταυτόχρονα να του προσδώσουν µεγαλύτερη προστιθέµενη αξία.
Σχετικά µε τις εξελίξεις στο εµπορικό κοµµάτι του κλάδου, όπως ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Α’ Χαλάστρας, Λεωνίδας Κουιµτζής, η χρονιά τείνει να ρίξει αυλαία, καθώς οι ποσότητες που δεν έχουν διατεθεί ακόµη δεν είναι πάνω από 15%-20% του συνολικού όγκου που είχε παραχθεί

«Πουλάµε σταδιακά, γιατί έτσι είναι το σωστό. Να υπάρχει προϊόν όλη την εµπορική σεζόν και να καλύπτονται οι ανάγκες των πελατών µας, όποτε το ζητήσουν», εξήγησε ο έµπειρος συνεταιριστής, προσθέτοντας ότι αυτή την περίοδο γίνονται εµπορικές συναλλαγές µε 30-31 λεπτά στα µεσόσπερµα ρύζια, τα οποία αποτελούν την πλειονότητα των στρεµµάτων, που καλλιεργήθηκαν πέρσι.
Ανάλογη εικόνα παρουσίασε και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, ο οποίος έκανε λόγο για ικανοποιητική ροή, ως προς την εµπορία των τελευταίων αποθεµάτων ρυζιού, που εγγυάται ότι δεν θα µείνει σπόρος ρυζιού στα σιλό και στις αποθήκες. «Τα άσπρα ρύζια (τα µεσόσπερµα), πωλούνται µε 31 λεπτά το κιλό, στα κίτρινα (τα µακρύσπερµα) οι τιµές παίζουν στα 28-29 λεπτά, ενώ οι Καρολίνες, που αντιπροσωπεύουν ένα πολύ µικρό ποσοστό της παραγωγής, κυµαίνονται στα 33-35 λεπτά. Αυτές οι τιµές έπρεπε να είναι κάθε χρόνο για να µένει κάτι και στον παραγωγό», επεσήµανε ο ίδιος, µιλώντας για ικανοποιητική χρονιά.
Μέσα στο καλοκαίρι πιθανώς η ίδρυση της Διεπαγγελµατικής Ρυζιού
Η ολοκλήρωση της σποράς, εν τω µεταξύ, αναµένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο και τις ενέργειες για τη σύσταση της εθνικής διεπαγγελµατικής οργάνωσης ρυζιού. Ήδη, όπως έχει αποκαλύψει η Agrenda από τον περασµένο Φεβρουάριο, παραγωγοί, συνεταιριστές, µεταποιητές και έµποροι έχουν συµφωνήσει για την αναγκαιότητα και τον τρόπο συµµετοχής στην εθνική διεπαγγελµατική.
«Αυτή την περίοδο βρισκόµαστε στη φάση της διαβούλευσης για το καταστατικό της διεπαγγελµατικής. Μένει, µετά τη σπορά του ρυζιού, να κάνουµε µια συνάντηση στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια να προχωρήσουµε στη διαδικασία για την ίδρυση και την αναγνώρισή της», µας εξήγησε ο Χρήστος Τσιχήτας, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο εγχείρηµα.
Σχέδια ΠΓΕ για το ρύζι Θεσσαλονίκης
Τις τελευταίες ηµέρες γύρω από το ρύζι της Μακεδονίας αναπτύσσεται νέα κινητικότητα από την αγροδιατροφική σύµπραξη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως πληροφορείται η Agrenda, την Πέµπτη 10 Μαΐου, µε πρωτοβουλία του επικεφαλής της, Κώστα Κιλτίδη, συγκλήθηκε συνάντηση µε φορείς του χώρου του ρυζιού και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, µε σκοπό σε πρώτη φάση να διερευνηθεί το κατά πόσο υπάρχει σύµπνοια να δροµολογηθεί η αναγνώριση του ρυζιού της Θεσσαλονίκης ως προϊόν ΠΓΕ. Η ιδέα είχε θετικό αντίκτυπο και καταρχήν υπήρξε συµφωνία να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη σύνταξη του σχετικού φακέλου, ωστόσο αναµένεται νέα συνάντηση µετά το πέρας της σποράς
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία