BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Νεκρή περίοδος ο Μάιος για την αγορά ελαιολάδου

Η Ιταλία, στην οποία έχουν εναποθέσει τώρα τις ελπίδες τους ορισµένοι παραγωγοί, έχει κλείσει για την ώρα την πόρτα στο ελληνικό ελαιόλαδο, γεγονός που πιέζει την τιµή, η οποία βρίσκεται ήδη κάτω από τα 3 ευρώ στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σηµαντικό πρόβληµα προκαλεί η κατάσταση αυτή στον Νοµό Λακωνίας, αφού η συγκεκριµένη χώρα απορροφά το 95% της παραγωγής της περιοχής.

Νεκρή περίοδος ο Μάιος για την αγορά ελαιολάδου

0
0

Όπως ανέφερε στην Agrenda ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισµού Μολάων-Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, η εµπορική δραστηριότητα της φετινής χρονιάς ήταν η χαµηλότερη των τελευταίων ετών, ενώ αποδίδει το γεγονός αυτό στις αυξηµένες εισαγωγές της ΕΕ από την Τυνησία. Σηµειωτέον, η παραγωγή της Τυνησίας άγγιξε τους 280.000 τόνους για την περίοδο 2017/18 ενώ από αυτούς, περίπου 56.700 έφτασαν στην ΕΕ το 2018, σύµφωνα µε στοιχεία της Κοµισιόν.

Άλλοι παράγοντες που σπρώχνουν τις τιµές προς τα κάτω αφορούν στην αυξηµένη παραγωγή αλλά και τις λάθος εκτιµήσεις µερικών παραγωγών. Συγκεκριµένα, η φετινή παραγωγή ήταν µεγαλύτερη από το αναµενόµενο, 64,1% πάνω σε σχέση µε πέρυσι για την Ελλάδα, ενώ µερικές πρόχειρες εκτιµήσεις για την επόµενη χρονιά δείχνουν πως η παραγωγή θα κινηθεί στα ίδια, αν όχι παραπάνω, επίπεδα.

Αυτό ισχύει ειδικά για την Ισπανία, η οποία βέβαια φέτος γνώρισε µια µείωση της τάξης του 1%, όµως αρκετοί µιλούν για µια πολύ καλή παραγωγή την επόµενη χρονιά, στηριζόµενοι στις µέχρι τώρα ενδείξεις. Το τοπίο εκεί θα ξεκαθαρίσει µέχρι τον Αύγουστο, όταν οι εκτιµήσεις για την παραγωγή στην Ιβηρική χερσόνησο γίνουν πιο συγκεκριµένες.

Μέχρι τότε το ελαιόλαδο του νοµού Ηλείας, που αυτήν την στιγµή κινείται γύρω στα 2,80 ευρώ το κιλό, ενδέχεται να παραµείνει στα ελαιοτριβεία και τις αποθήκες, σύµφωνα µε τον Γεράσιµο Καλλιµώρο, πρόεδρο της ΕΑΣ Ηλείας – Ολυµπίας.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, «ο Μάιος είναι πάντα ένας νεκρός µήνας», βέβαια τις περισσότερες χρονιές οι αγρότες έχουν ήδη πουλήσει µέχρι τώρα το µεγαλύτερο κοµµάτι της παραγωγής τους, και εδώ έγκειται το στοιχείο των λάθος εκτιµήσεων από πλευράς τους, κάτι που τους υποχρεώνει να περιµένουν. Παρόµοια είναι η κατάσταση και στην Κρήτη, όπου η τιµή κυµαίνεται στα 2,90 ευρώ, µε το βλέµµα στραµµένο σε Ιταλία και Ισπανία.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία