BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ρυθμιστής αγροτικών εμπορευμάτων η αγορά όχι το brent

Η παραγωγή, η ζήτηση και τα τελικά αποθέµατα αβαντάρουν τις τιµές στα αγροτικά προϊόντα για το 2018-2019 και όχι η απότοµη αύξηση της τιµής του πετρελαίου, λένε αναλυτές των εµπορευµάτων υποστηρίζοντας πως ένα σοκ στις αγοραπωλησίες του brent, µπορεί για παράδειγµα να αυξήσει τη µεταβλητότητα του σίτου για δύο εβδοµάδες το πολύ ένα µήνα, µε την αγορά να αναλαµβάνει στη συνέχεια ρόλο ρυθµιστή.

Ρυθμιστής αγροτικών εμπορευμάτων η αγορά όχι το brent

1
0
Η αυξητική τάση των τιµών στο αργό ενισχύεται από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις µε την τιµή να εκτοξεύεται κοντά στα 80 δολάρια για το brent, και τους «τζογαδόρους» να τρίβουν τα χέρια τους για το υψηλό τριετίας. Οι επενδυτές ελπίζουν πως θα φτάσει τα 90 δολάρια, ωστόσο σύµφωνα µε ρεπορτάζ του Reuters, η ιστορία είναι διαφορετική στις πραγµατικές αγορές, που παραδοσιακά βάζουν τα θεµέλια στην βραχυπρόθεσµη οικονοµία, αφού εξαιτίας της χαµηλής ζήτησης από διυλιστήρια της Κίνας και ανεκτέλεστων φορτίων στην Ευρώπη, οι πωλητές ζορίζονται και κάνουν µεγάλες εκπτώσεις.
Σε παλιότερη µελέτη του USDA αναφέρεται ότι ο διπλασιασµός της τιµής του πετρελαίου µπορεί να οδηγήσει σε αύξηση 20-28% του κόστους παραγωγής. Αναλυτικότερα, το κόστος οδικής µεταφοράς, που παρασύρεται από την τιµή των καυσίµων, είναι ο πιο προφανής παράγοντας που επηρεάζει την τιµή των προϊόντων. Κατά κανόνα, το κόστος µεταφοράς στην τιµή του πετρελαίου, αυξάνεται γραµµικά σε σχέση µε την απόσταση που διανύεται. Ωστόσο το ποσοστό αυτό εξαρτάται από το είδος του προϊόντος τον τρόπο µεταφοράς του, αφού η θαλάσσια µεταφορά απαιτεί, συγκριτικά µε την οδική, χαµηλότερο ενεργειακό κόστος.
Οι τιμές των αγροτικών εµπορευµάτων, όπως και του συνόλου των εµπορευµάτων, είναι «δεµένες» µε εκείνες του πετρελαίου µε αποτέλεσµα να πιέζονται όταν το τελευταίο καταγράφει απώλειες και το αντίστροφο όταν η τιµή του εκτινάζεται προς τα πάνω. Άλλοι ερευνητές ωστόσο ισχυρίζονται πως ένα σοκ στην τιµή του πετρελαίου µπορεί να αυξήσει την µεταβλητότητα στην τιµή του σίτου για δυο εβδοµάδες, το πολύ ένα µήνα, αφού στη συνέχεια η παραγωγή και η ζήτηση θα ρυθµίσουν την αγορά και όχι η τιµή του πετρελαίου.
Η Saxo Bank εκτιµά ότι οι τιµές στα σιτηρά, που έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από τον προηγούµενο Αύγουστο, είναι ενδεικτικές του πόσο σταθερές είναι την δεδοµένη στιγµή οι βάσεις αυτής της αγοράς. Ενισχυτικά σε αυτήν την τοποθέτηση, λειτουργεί η πρόσφατη έκθεση του USDA για την περίοδο 2018-2019, που βλέπει οριακή αύξηση της παραγωγής στα περισσότερα γεωργικά προϊόντα, η οποία σε συνδυασµό µε την σταθερή αυξητική τάση της κατανάλωσης ρίχνει τα τελικά αποθέµατα, στηρίζοντας τις τιµές σε σιτάρι, βαµβάκι και ρύζι.
Η Παγκόρσμια Τράπεζα εκτιµά ότι ο Δείκτης Τιµών Γεωργίας, αναµένεται να αυξηθεί κατά 2,2% µέσα στο 2018 και επιπλέον 1,3% το 2019, εξαιτίας κυρίως της µειωµένης παραγωγής καλαµποκιού την τρέχουσα περίοδο, καθώς και της µειωµένης απόδοσης σόγιας στην Λατινική Αµερική. Οι τιµές των σιτηρών αναµένεται να αυξηθούν κατά 7,5% το 2018 και επιπλέον 1,8% µέσα στο 2019. Ως εκ τούτου, προβλέπει οτι οι τιµές των τροφίµων θα αυξηθούν κατά 5,5% µέχρι το 2019.
Ο δείκτης τιμών Λιπασµάτων της Παγκόσµιας Τράπεζας αυξήθηκε οριακά κατά το πρώτο τετράµηνο, στην ουρά µιας αύξησης της τάξης του 8% το 2017. Η µέτρια ζήτηση αυτής της περιόδου διατήρησε υπέρ-πλεονασµατικά τα αποθέµατα λιπασµάτων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η δυνατότητα αποθήκευσης. Ενδεικτικά, οι τιµές στα λιπάσµατα ουρίας έπεσαν κατά 6% λόγω της χαµηλής ζήτησης εισαγωγέων. Αυτό βέβαια ακολούθησε µια σηµαντική αύξηση των τιµών στο  τέλος του 2017.

PowerShare

Iνδία και Αφρική οι οδηγοί ενός νέου σούπερ κύκλου εμπορευμάτων το 2050

Στις αρχές του έτους το ∆ΝΤ µιλούσε για την ευρύτερα συγχρονισµένη ραγδαία αύξηση της παγκόσµιας ανάπτυξης. Τότε οι τιµές του χαλκού βρίσκονταν στα υψηλότερά τους από το 2013 και το πετρέλαιο είχε σηµειώσει αύξηση στην τιµή του 20% σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά, ενώ υπήρχαν αρκετές «κερδοσκοπικές» βλέψεις για τα δυο προϊόντα που θα µπορούσαν να σπρώξουν και άλλο προς τα πάνω τις τιµές. Όσον αφορά στο πετρέλαιο, οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν πως πραγµατώνουν τις βλέψεις αυτές και αρκετοί πλέον συζητούν για το ξεκίνηµα ενός νέου ανοδικού σούπερ κύκλου των εµπορευµάτων. Άλλωστε το τέλος της περιόδου ποσοτικής χαλάρωσης σε συνδυασµό µε την χαλάρωση των µέτρων δηµοσιονοµικής εξυγίανσης, λειτουργούν θετικά στις τιµές των προϊόντων.

Υπάρχουν ωστόσο και οι συγκρατηµένοι, οι οποίοι θεωρούν πως κάτι τέτοιο αργεί. Ο Πολ Τζάκσον, αναλυτής της PowerShare, υποστηρίζει πως δεν βρισκόµαστε σε περίοδο ευδαιµονίας. Σηµαντικότεροι παράγοντες ευθύνονται για ένα τέτοιο γεγονός, όπως είναι η αύξηση του πληθυσµού που στις µέρες µας δεν υφίσταταιστην ∆ύση. «Η παγκόσµια ανάπτυξη µπορεί να προσφέρει νέα εργαλεία όµως αργότερα. Σε δυο, τρεις δεκαετίες η ανάπτυξη της Ινδίας µπορεί να τροφοδοτήσει έναν τέτοιο κύκλο, µαζί µε την Αφρική, µε µεγαλύτερη επιτυχία από ότι τώρα η Κίνα. Η Αφρική όπου βρίσκεται τώρα το 13% των εργατών παγκοσµίως, θα γίνει το καλάθι τροφίµων και το εργαστήριο της ανθρωπότητας όταν το 2100 το ποσοστό αυτό φτάσει στο 41%», είπε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία