BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Από Ιούνιο αύξηση στην τιμή του γάλακτος στην ΕΕ

Το USDA προβλέπει αύξηση της τάξης του 1% στις πωλήσεις προς τις βιομηχανίες της Ευρώπης.

2
0

Άνοδος αναμένεται στην τιμή παραγωγού για το αγελαδινό γάλα από τον Ιούνιο του 2018 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως λόγω της αύξησης της ζήτησης τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η μέση τιμή πώλησης γάλακτος στις βιομηχανίες της Ε.Ε. κυμαινόταν στα 34 λεπτά το κιλό, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα συγκριτικά με την ίδια περίοδο για το 2017.

Εν συνεχεία ακολούθησε μια πτώση της τιμής κατά τη διάρκεια της άνοιξης, τάση όμως που αναμένεται να αντιστραφεί με την έλευση του καλοκαιριού.  Η προαναφερθείσα αύξηση της ζήτησης μάλιστα, αναμένεται να σταθεροποιήσει τις τιμές σε αυτά τα επίπεδα για ολόκληρο το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Επιπλέον, οι προβλέψεις τις οποίες έκανε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για το 2018 κάνουν λόγο για αύξηση 1% στις πωλήσεις προς τις βιομηχανίες της Ε.Ε. Παράλληλα, το USDA εκτιμά ότι θα σημειωθεί αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής γάλακτος, η οποία θα οδηγήσει στην αύξηση παραγωγής όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η μεγαλύτερη αύξηση αφορά την παραγωγή τυριού, χάρη στην επικράτηση υψηλών τιμών στην παγκόσμια αγορά και της αύξησης της ζήτησης από αγορές τρίτων χωρών. Αντίθετα, μείωση αναμένεται στην παραγωγή βουτύρου, αποβουτυρωμένης σκόνης γάλακτος αλλά και του γάλακτος που διατίθεται νωπό στην αγορά.

Όσον αφορά την κατανάλωση νωπού γάλακτος στην Ευρώπη, αναμένεται να σημειωθεί μείωση για το 2018, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό συμβαίνει επειδή αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών στην ΕΕ, οι οποίοι έχουν αρχίσει να προτιμούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε σχέση με το γάλα. Αντίθετα, η κατανάλωση τυριού το 2018 θα συνεχίσει να αυξάνεται λόγω της υψηλότερης παραγωγής και της αυξανόμενης ζήτησης για μοτσαρέλα και επεξεργασμένα τυριά, ενώ η κατανάλωση βουτύρου το 2018 θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Στον τομέα των εξαγωγών η ίδια έρευνα του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ προβλέπει πως οι εξαγωγές τυριού θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της υψηλότερης παραγωγής και της αυξανόμενης ζήτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Κορέα. Ελαφριά αύξηση θα σημειωθεί και στις εξαγωγές νωπού γάλακτος καθώς η μείωση της ζήτησης του συγκεκριμένου προϊόντος από την Κίνα θα αντισταθμιστεί από την αύξηση της ζήτησης στην Αφρική.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία