BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Η επιστροφή της Κίνας κρατά ψηλά τις τιμές βάμβακος

Η Κίνα ετοιμάζεται να καθιερωθεί ξανά ως ένας κορυφαίος εισαγωγέας βαμβακιού, αφού σκοπεύει να αυξήσει την εισαγόμενο όγκο από τα 10 εκατ. δεμάτια που είναι τώρα, σε 15 εκατ., δηλαδή από 2 εκατ. τόνους να αυξήσει τις εισαγωγές της στους 3 εκατ. τόνους, κάθε χρόνο από το 201-2020, είπε ο Τιμ Μπουργκόις, επικεφαλής της πλατφόρμας βάμβακος στον μεγάλο εμπορικό οίκο Louis Dreyfus Company.

Tα βρήκε σκούρα το βαμβάκι από τον καιρό και τις διεθνείς τιμές

1
0

Οι εισαγωγές αναμένεται να φτάσουν τα περίπου 5 εκατομμύρια δεμάτια μέσα στην περίοδο 2017-2018, ανέφερε την Πέμπτη σε συνέδριο βιομηχανίας στο Χάρμπιν.

Η πρόβλεψη ακολουθεί την ανακοίνωση του συνδέσμου βιομηχανίας βαμβακιού της Κίνας νωρίτερα, ότι το Πεκίνο θα αυξήσει τις αδασμολόγητες ποσότητες με στόχο την αύξηση των αγορών από το  εξωτερικό. Πέρυσι η Κίνα, αν και κορυφαίος εισαγωγέας βαμβακιού, είδε τις εισαγωγές της να συρρικνώνονται από πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους που ήταν το 2011/12 σε περίπου 1 εκατομμύρια τόνους, εξαιτίας των προσπαθειών της να μειώσει τα κρατικά της αποθέματα σε βαμβάκι.

Τώρα, έπειτα από αρκετές χρονιές δημοπρασιών που στόχο είχαν ακριβώς αυτήν την μείωση των αποθεμάτων, και με βελτιωμένη την ζήτηση, οι αγοραστές αναμένεται να επιστρέψουν στην αγορά για να καλύψουν την ανεπαρκή παραγωγή στο εσωτερικό της χώρας.

Η εσωτερική κατανάλωση βαμβακιού εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,5 εκατομμύρια δεμάτια, φτάνοντας τα 41,5 εκατομμύρια μέσα στο 2018-2019, σύμφωνα με τον Μπουργκόις.

Η ομάδα εισαγωγών ασκούσε πίεση στην Κυβέρνηση να αυξήσει το ποσοστό των ασδαμολόγητων εισαγωγών ώστε να καλύψει την ζήτηση των υφαντουργιών ανέφερε στο Reuters ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Βάμβακος Κίνας, Γκάο Φανγκ.

Η αύξηση της παραγωγής στην Κίνα είναι  σφιχτή εξαιτίας των περιορισμένων καλλιεργήσιμων εκτάσεων καθώς και του υψηλού εργατικού κόστους.

«Περεταίρω πληροφορίες για το πότε αλλά και τον όγκο που θα καλύπτουν οι αδασμολόγητες ποσοστώσεις δεν είναι ακόμα γνωστές» προσέθεσε ο Φανγκ,για να τονίσει ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε για να συναντηθεί η υψηλότερη ζήτηση κυρίως.

Παράγοντες της αγοράς ωστόσο σχολίασαν ότι το σχέδιο ενδέχεται να σχετίζεται μέχρι ένα βαθμό και με πιέσεις από τις ΗΠΑ για περισσότερες εξαγωγές σε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα. Η Κίνα έχει συμφωνήσει τα αυξήσει σημαντικά τις αγορές αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών, και το βαμβάκι είναι ένα από τα κορυφαία γεωργικά προϊόντα που εξάγουν οι ΗΠΑ.

Παράλληλα η βιομηχανία πιέζει για μεγαλύτερη προμήθεια σε βαμβάκι εν μέσω αύξησης των τιμών, κάτι που θα οδηγούσε περισσότερους κατασκευαστές σε μια στροφή στα πιο φτηνά τεχνητά υφάσματα. Η παραγωγή μη συνεχών ινών βισκόζης θα αυξηθεί περεταίρω κατά το τρέχον έτος, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές, υποστήριξε ο Ζου Μπέινα, πρόεδρος της Κινεζικής Συνομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας Βάμβακος. Η συνομοσπονδία εκτιμά ότι ο τομέας κλωστοϋφαντουργίας βάμβακος θα κάνει χρήση 4 εκατομμυρίων τόνων ινών βισκόζης μέχρι το 2019. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία