BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Γονάτισε το δείκτη γεωργίας Bloomberg η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας

Οι τιμές των εμπορευμάτων από το ατσάλι μέχρι τη σόγια γλιστρούν μέσα στη ρωγμή που προκαλεί η απειλή για περαιτέρω αύξηση της έντασης του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ανοίγει ευκαιρίες για το ελληνικό βαμβάκι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

2
0

Το μεγαλύτερο πλήγμα, σύμφωνα με το Bloomberg, δέχονται τα αγροτικά εμπορεύματα από την οφθαλμό αντί οφθαλμού εμπορική διαμάχη ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις, με τον δείκτη τιμών αγροτικών  εμπορευμάτων του Bloomberg να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1991.

Γενικότερα τα εμπορεύματα βρέθηκαν στο χαμηλότερό τους επίπεδο από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, με το σύνολο των τιμών των πρώτων υλών να πέφτουν έπειτα και από τις πρόσφατες εξαγγελίες του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για επιπλέον 200 δισεκατομμύρια δολάρια δασμούς σε αγαθά από την Κίνα. Ο καυγάς φέρνει τα πάνω κάτω στις αγορές εμπορευμάτων, οι οποίες μέχρι πριν από ένα μήνα σκαρφάλωναν σε ένα υψηλό τριετίας, δίνοντας σημεία ενίσχυσης της παγκόσμιας οικονομίας. Η Κίνα ωστόσο, που είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής πρώτων υλών και βασικός προορισμός αρκετών αγροτικών προϊόντων εκ των ΗΠΑ, «ορκίστηκε» να ανταποδώσει με σφοδρότητα τις απειλές για δασμούς του προέδρου Τραμπ.

«Η κλιμάκωση της κόντρας ασκεί  σημαντική πίεση στις τιμές των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων» σημειώνει η Commerzbank AG, τονίζοντας πως η διάθεση των παραγόντων της αγοράς σκοτείνιασε, ενώ οι τιμές των μετοχών άρχισαν να πέφτουν.

Βασικό πεδίο μάχης της εμπορικής αυτής διαμάχης αποτελεί η γεωργία. Συγκεκριμένα, η Κίνα εστιάζει στη γεωργία και την ενέργεια, βάζοντας στο στόχαστρο αγροτικές κοινότητες των ΗΠΑ που ψήφισαν τον Τραμπ το 2016. Ανάμεσα στα αμερικανικά προϊόντα που εξάγονται στην Κίνα, η σόγια, της οποίας το εμπόριο την προηγούμενη χρονιά άγγιξε τα 12 δις δολάρια, σημειώνει την μεγαλύτερη βουτιά, διαμορφώνοντας μια πτώση της τάξης του 2,8%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο ετών. Τις τελευταίες δεκαετίες η ζήτηση σόγιας από την Κίνα έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αφού η χώρα την χρησιμοποιεί κυρίως σε ζωοτροφές για χοίρους.

Μέχρι τον Μάιο, η ασιατική χώρα υποσχόταν ότι θα αυξήσει τις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων από τις ΗΠΑ, καθώς και ενεργειακών προϊόντων, στα πλαίσια μιας επικείμενης συμφιλίωσης και αποφόρτισης της έντασης ανάμεσα στις δυο χώρες. «Οι ελπίδες για περισσότερες αποστολές σόγιας στην Κίνα έχουν γίνει θρύψαλα εξαιτίας των εμπορικών αντίποινων» υποστηρίζει η Commezbank, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ θα δυσκολευτούν σίγουρα στο να βρουν εναλλακτικούς αγοραστές, χωρίς να  υποχρεωθούν να κάνουν σημαντικές εκπτώσεις».

Στα 9,08 δολάρια ανά μισό μπούσελ έκλεισαν οι παραγγελίες Νοεμβρίου, σημειώνοντας πτώση 2,5%, στο χρηματιστήριο του Σικάγο. Οι τιμές στο προϊόν αυτό πιέστηκαν και από την σοδειά ρεκόρ που σημείωσαν το 2017 οι Αμερικάνοι αγρότες, ενώ οι μέχρι τώρα ενδείξεις για την τρέχουσα περίοδο είναι θετικές για την παραγωγή. Ακόμα το καλαμπόκι έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, ενώ το σιτάρι και το βαμβάκι σημείωσαν κι αυτά πτώση στις τιμές τους. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία