BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ισχνή ζήτηση και πτώση τιμών έως 2027 δείχνει ο FAO

Η ζήτηση αγροτικών εμπορευμάτων έχει αρχίσει να μειώνεται, αφού η μεγέθυνση που γνώρισε την τελευταία δεκαετία λόγω της αύξησης του κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Κίνα μετριάζεται, χωρίς ωστόσο να έχει αναδειχθεί κάποια άλλη πηγή παγκόσμιας ζήτησης, αρκετά ικανή να συντηρήσει την γενικότερη ανάπτυξη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τα τωρινά υψηλά αποθέματα κάνουν το ενδεχόμενο για μια ανάκαμψη των τιμών μέσα στα επόμενα χρόνια μάλλον απίθανο.

Ισχνή ζήτηση και πτώση τιμών έως 2027 δείχνει ο FAO

2
0
Μια δεκαετία από τότε που οι τιμές των τροφίμων βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα, η νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας  (FAO) και του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD) για τις προοπτικές του αγροτικού τομέα την περίοδο 2018-2027, που παρουσιάστηκε την Τρίτη 3 Ιουλίου στο Παρίσι, υποστηρίζει ότι η κατάσταση σήμερα και αυτή που προδιαγράφεται, είναι πολύ διαφορετική.

Η παραγωγή έχει αυξηθεί σημαντικά για όλα τα αγροτικά προϊόντα, και μάλιστα άγγιξε πρωτοφανή επίπεδα το 2017 για τα δημητριακά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ οι αριθμοί των αποθεμάτων βρίσκονται και αυτοί σε αντίστοιχα επίπεδα. Την ίδια στιγμή όμως η ζήτηση έχει αρχίσει να μειώνεται, αφού η μεγέθυνση που γνώρισε την τελευταία δεκαετία λόγω της αύξησης του κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Κίνα άρχισε να μετριάζεται, χωρίς ωστόσο να έχει αναδειχθεί κάποια άλλη πηγή παγκόσμιας ζήτησης, αρκετά ικανή να συντηρήσει την γενικότερη ανάπτυξη.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τα τωρινά υψηλά αποθέματα κάνουν το ενδεχόμενο για μια ανάκαμψη των τιμών μέσα στα επόμενα χρόνια μάλλον απίθανο.

Συνεπώς, η τάση αποδυνάμωσης των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας ζήτησης αναμένεται να παραμείνει σε όλη την δεκαετία που εξετάζει η έκθεση, καθιστώντας την παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού ως τον βασικό παράγοντα αύξησης της κατανάλωσης, που όμως και εδώ προβλέπεται μια μείωση των ρυθμών ανάπτυξης του.

Επιπλέον η κατά κεφαλήν κατανάλωση αρκετών αγαθών αναμένεται να παραμείνει σε παγκόσμιο επίπεδο επίπεδη, χωρίς δηλαδή ουσιαστικές αυξομειώσεις. Αυτό είναι σημαντικό αφού σε πολλές χώρες η κατανάλωση βασικών τροφίμων όπως είναι τα δημητριακά βρίσκονται πολύ κοντά σε σημείο κορεσμού. Ταυτόχρονα μειώνεται και η ζήτηση για προϊόντα κρέατος κυρίως λόγω διαφοροποιήσεων στις προτιμήσεις των καταναλωτών σε ορισμένες περιοχές, αλλά και λόγω εισοδηματικών φραγμών σε άλλες. Αντιθέτως, η ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα θα αυξηθεί ακόμα πιο έντονα την επόμενη δεκαετία.

Η παγκόσμια αγροτική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% την επόμενη δεκαετία, αλλά με σημαντικές διαφορές ανά τον κόσμο. Συγκεκριμένα, η αύξηση της παραγωγής στον ανεπτυγμένο κόσμο αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερη, και ειδικά στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης. Αντιθέτως ισχυρή αύξηση  αναμένεται στην Υποσαχάρια Αφρική, την Νότια και Ανατολική Ασία, καθώς και την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

Σε ότι αφορά τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, αυτές θα παραμείνουν συγκεντρωμένες στα χέρια σταθερών ομάδων σημαντικών χωρών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μια αξιοσημείωτη αλλαγή ή μάλλον προσθήκη στις χώρες αυτές, είναι η αυξανόμενη παρουσία της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις παγκόσμιες αγορές δημητριακών ως ισχυρών παικτών, μια τάση που αναμένεται να παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας. Πάντως, αυτή η υψηλή συγκέντρωση που χαρακτηρίζει τις εξαγωγικές αγορές ενδέχεται, σύμφωνα με την έκθεση, να αυξήσει την ευαισθησία των παγκόσμιων αγορών σε μια ενδεχόμενη κρίση στον εφοδιασμό, είτε αυτή προέρχεται από φυσικούς είτε από πολιτικούς παράγοντες.

Μια βασική εκτίμηση της νέας έκθεσης του FAO για την περίοδο 2018-2027, υποστηρίζει ότι οι τρέχουσες πολιτικές θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Έτσι, πέραν των παραδοσιακών παραγόντων που επηρεάζουν διαχρονικά τις αγροτικές αγορές, πλέον προστίθεται και η αβεβαιότητα από τις αγροτικές εμπορικές πολιτικές  καθώς και η ανησυχία για την πιθανότητα αύξησης και εγκαθίδρυσης του προστατευτισμού παγκοσμίως.

Η ανάπτυξη του εμπορίου αγροτικών προϊόντων αναμένεται να επιβραδύνει σημαντικά. Για ορισμένα προϊόντα, όπως η σόγια και τα δημητριακά, ο εμπορικός όγκος αυξήθηκε σημαντικά κατά την προηγούμενη δεκαετία, με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% με 8% ανά έτος. Την επόμενη δεκαετία, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης ζήτησης, ο εμπορικός όγκος θα αυξηθεί με πολύ πιο αργούς ρυθμούς. Ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης εντοπίζεται στο ρύζι και είναι μόλις 2,2% ανά έτος, ενώ άλλα προϊόντα, όπως τα βιοκαύσιμα, δεν εμφανίζουν κανέναν απολύτως ρυθμό ανάπτυξης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία