BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Λιγοστεύει το σιτάρι της ΕΕ, οι ντομάτες περισσεύουν

Μικρότερη η αναµενόµενη παραγωγή δηµητριακών και αυξηµένη η παραγωγή γάλακτος αντισταθµιζόµενη από τις µη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες υποστηρίζει η νέα έκθεση της Κοµισιόν µε προβλέψεις για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τις αγορές. Καλοί οιωνοί για το ελαιόλαδο.

Λιγοστεύει το σιτάρι της ΕΕ, οι ντομάτες περισσεύουν

3
0

Η συνολική παραγωγή δηµητριακών για το 2018/2019 αναµένεται να φτάσει τους 299 εκατ. τόνους, περίπου 7 εκατ. τόνους λιγότερους σε σχέση µε το 2017/2018, και 3% κάτω από τον µέσο όρο της πενταετίας. Για τα µαλακά σιτάρια, η παραγωγή αναµένεται να µειωθεί κατά 3% , και να φτάσει  τους 138 εκατ τόνους. Η παραγωγή σκληρού σιταριού ενδέχεται να σταθεροποιηθεί στους 8,8 εκατ. τόνους, δηλαδή 5% κάτω από την περσινή χρονιά ρεκόρ, αλλά σε κάθε περίπτωση πάνω από τα µέχρι τώρα επίπεδα. Το κριθάρι θα παραµείνει σταθερό, ενώ το καλαµπόκι αν και είναι νωρίς, θα φτάσει τους 64 εκατ. τόνους.

Η συλλογή γάλακτος στην ΕΕ είναι µέχρι τώρα µεγαλύτερη κατά 2% σε σχέση µε την ίδια περίοδο πέρυσι, ωστόσο παρά τον µεγάλο αριθµό ζώων, η αύξηση ήταν µικρότερη από την αναµενόµενη, κυρίως λόγω των άσχηµων καιρικών συνθηκών την άνοιξη. Η αύξηση παγκοσµίως της παραγωγής οδήγησε σε µια πτώση της τιµής κατά 2% στα 36 λεπτά το κιλό τον Απρίλιο, που όµως θα αυξηθεί κατά το δεύτερο εξάµηνο του έτους. Τα γαλακτοκοµικά προϊόντα αναµένεται να γνωρίσουν αύξηση στην παραγωγή τους της τάξης του 1,1%, που για το τυρί θα είναι 2%.

 Οι καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη την άνοιξη ήταν ευνοϊκές για την παραγωγή ελαιολάδου, η οποία αναµένεται να αυξηθεί την περίοδο 2018/2019, φτάνοντας µέχρι και τους 2,4 εκατ. τόνους, πολύ κοντά δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Σύµφωνα µε την έκθεση η υψηλή προσφορά πιέζει τις τιµές προς τα κάτω, αφού η µέση τιµή στο ελαιόλαδο βρίσκεται 4% υπό του µέσου όρου τετραετίας. Πάντως η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2%, ενώ τα αποθέµατα κατά 12%. Ταυτόχρονα οι συνολικές εξαγωγές µειώθηκαν κατά 5%.

Η σπορά ψυχανθών αναµένεται να µειωθεί κατά 3,5% µέσα στο 2018/2019, και να περιοριστεί στα 19 εκατ. στρέµµατα. Η παραγωγή αρακά και φασολιών αναµένεται να πέσει στους 4,7 εκατ. τόνους, µειωµένη κατά 4% σε σχέση µε πέρυσι. Σε ό,τι αφορά τη ζάχαρη, η φύτευση φέτος καθυστέρησε λόγω των βροχών και του κρύου το Μάρτιο. Αναµένεται πως η παραγωγή θα µειωθεί περίπου κατά 5% και εκτιµάται στους 20,1 εκατ τόνους, ενώ και η παγκόσµια παραγωγή ζάχαρης θα µειωθεί, πιθανότατα ανεβάζοντας την τιµή της.

Οι σπαρµένες µε ελαιούχους σπόρους εκτάσεις της ΕΕ αναµένεται να παραµείνουν σταθερές στα 120 εκατ. στρέµµατα. Η συνολική έκταση µε ελαιοκράµβη υπολογίζεται στα 68 εκατ. στρέµµατα. Οι εκτάσεις ηλίανθου θα µειωθούν σε σχέση µε πέρυσι, και θα φτάσουν τα 810.000 στρέµµατα. Η παραγωγή πάντως αναµένεται να µειωθεί σε όλες τις µεγαλοπαραγωγούς χώρες, ενώ συγκεκριµένα για τον ηλίανθο, η πτώση εκτιµάται στο 6%, δηλαδή θα φτάσει τους 9,7 εκατ. τόνους.

Η παραγωγή βόειου κρέατος αυξήθηκε κατά 2% σε σχέση µε πέρυσι κατά το πρώτο εξάµηνο του 2018. Η κατανάλωση βόειου κρέατος θα παρουσιάσει µια οριακή αύξηση  κατά 0,7%, στα 10,9 κιλά ανά άτοµο, ενώ οι τιµές θα παραµείνουν σταθερές. Στο χοιρινό κρέας, η αύξηση που συντελείται αγγίζει το συν 4,1% και µέχρι το τέλος του έτους η παραγωγή θα φτάσει τους 24 εκατ. τόνους.  Κατά 3,9% αυξήθηκε και η παραγωγή πουλερικών.

 

Η υπερπροσφορά λιγοστεύει τις ντομάτες, ο καιρός τα ροδάκινα

Μείωση κατά 12% στην παραγωγή ντοµάτας αναµένει η Κοµισιόν που αποδίδεται στη µείωση της παραγωγής της Ιβηρικής Χερσονήσου κατά 22%. Η µείωση ενδέχεται  να οφείλεται σε µια προσαρµογή της παραγωγής στη ζήτηση, λόγω της µεγάλης αύξησης της προσφοράς τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο αυτή η υπόθεση µπορεί  να επιβεβαιωθεί µόνο όταν θα συγκεντρωθούν τα απαραίτητα νούµερα για τη φετινή παραγωγή. Ταυτόχρονα, από το Μάιο κυκλοφορούν στην αγορά ντοµάτες και από τα νότια και από τα κεντρικά κράτη µέλη, γεγονός που ασκεί πίεση στις τιµές λόγω της υψηλής ζήτησης. Επιπλέον ήδη από τους πρώτους µήνες του έτους υπήρχαν λόγω καθυστερηµένης συγκοµιδής, αρκετές επιτραπέζιες ντοµάτες στην αγορά. 

Η παγκόσµια παραγωγή βιοµηχανικής ντοµάτας αναµένεται να µειωθεί παγκοσµίως κατά 5% και να φτάσει τους 35,9 εκατ. τόνους µέσα στο έτος, µε σηµαντικές ωστόσο διαφοροποιήσεις ανά περιοχή. Παράλληλα οι εξαγωγές επιτραπέζιας ντοµάτας πέφτουν για τέταρτη συνεχόµενη  χρονιά έπειτα από το ρωσικό αποκλεισµό, ενώ αντίθετα αυξάνονται οι εισαγωγές κυρίως από την Τουρκία.

Στο 11% εκτιµάται η µείωση της παραγωγής σε ροδάκινα και νεκταρίνια, σε σχέση µε την περυσινή χρονιά ρεκόρ, αλλά η φετινή παραγωγή βρίσκεται ταυτόχρονα κατά 7% κάτω συγκριτικά µε το µέσο όρο της πενταετίας. Σηµαντικά µειωµένες αναµένονται και οι εξαγωγές, περίπου κατά 20% εξαιτίας δυσκολιών στις ξένες αγορές, που εντοπίζονται κυρίως στον ρωσικό αποκλεισµό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία