BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Κατρακυλά η τιμή σόγιας στις ΗΠΑ, πιο ελκυστική στην ΕΕ

Η τιμή της σόγιας τους τελευταίους δύο μήνες, από όταν δηλαδή η ένταση μεταξύ των δυο ισχυρότερων οικονομιών ΗΠΑ-Κίνας άρχισε να κλιμακώνεται, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, αφού την Πέμπτη 5 Ιουλίου, έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο της διετίας, τα 8,6 δολάρια ανά μπούσελ, από τα 10,50 που ήταν το προηγούμενο διάστημα, μια μείωση 17%.

Κατρακυλά η τιμή σόγιας στις ΗΠΑ, πιο ελκυστική στην ΕΕ

6
0

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes για κάθε πτώση στην τιμή κατά 1 δολάριο, οι Αμερικανοί αγρότες γνωρίζουν μια μείωση στα έσοδά τους της τάξης του 10%, ή αλλιώς απώλεια αξίας 4 δις δολαρίων από τη συνολική παραγωγή σόγιας. Η συνολική αξία της καλλιέργειας την περασμένη χρονιά για τις ΗΠΑ έφτασε τα 41 δις δολάρια, και αποτελεί το 29% της συνολικής αξίας των εκτατικών καλλιεργειών, που σύμφωνα με την έκθεση του NASS, της εθνικής υπηρεσίας στατιστικών για την γεωργία των ΗΠΑ.

Όμως το απόγευμα της Παρασκευής 6 Ιουλίου, οι μελλοντικές τιμές σόγιας παρουσίασαν μια άνοδο ρεκόρ, αφού το προϊόν ήταν νωρίτερα τόσο φθηνό ώστε αύξησε τις αγορές του. Η αύξηση αυτή ήταν της τάξης του 4,5% για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, και διαμορφώθηκε στα 8,945 δολάρια ανά μπούσελ στο χρηματιστήριο του Σικάγο, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη εξέλιξη στην τιμή από όταν αυτά τα συμβόλαια ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται στα τέλη του 2014.    

Όσο οι δασμοί μειώνουν τον όγκο των εξαγωγών της σόγιας από τις ΗΠΑ στην Κίνα, το βλέμμα των Αμερικανών στρέφεται στην ΕΕ, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας του προϊόντος μετά από την Κίνα. Ο λόγος για αυτήν την μετάβαση έγκειται στο γεγονός ότι οι Κινέζοι αυξάνουν τώρα το μερίδιο των εισαγωγών από την Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα σόγιας για την ΕΕ τα τελευταία έξι χρόνια, αυξάνοντας σημαντικά την τιμή της. Μάλιστα, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, που κατά βάση εισάγουν σόγια καθώς οι ετήσιες ανάγκες της χώρας φτάνουν τους 500.000 ανά έτος, αξίας 230 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως θα επωφεληθούν τις αναμπουμπούλας για φθηνότερο προϊόν.

«Αν η Κίνα απαντήσει στους δασμούς, πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα εισάγει περισσότερο από τις ΗΠΑ, παρά από την Βραζιλία» υποστήριξε ο Μάικλ Μαγντοβιτζ, οικονομικός αναλυτής στο πεδίο των ελαιούχων σπόρων της Rabobank, μιας τράπεζας με έδρα το Λονδίνο, η οποία εξασφαλίζει κεφάλαια σε εμπόρους αγροτικών προϊόντων. Ο λόγος για τον οποίο θα συμβεί αυτό σύμφωνα με τον αναλυτή, είναι ότι οι σημαντικές εκπτώσεις της αμερικανικής σόγιας θα την κάνουν περισσότερο ελκυστική έναντι αυτής από την Βραζιλία.

Σύμφωνα λοιπόν  με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κομισιόν και της Κυβέρνησης της Βραζιλίας, η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός της βραζιλιάνικης σόγιας, και το κράτος της Λατινικής Αμερικής ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ένωσης για τουλάχιστον τις τελευταίες έξι περιόδους. Ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει σύντομα, αφού οι προοπτικές που ανοίγει ο εμπορικός πόλεμος, ενδέχεται να αυξήσουν κατά 90% το μερίδιο εισαγωγών της Κίνας από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με υπολογισμούς του ερευνητικού κέντρου με έδρα το Αμβούργο, Oil World.

Η Κίνα θα αντικαταστήσει περί τους 4 εκατ. τόνους αμερικανικής σόγιας, με προμήθεια από την Βραζιλία μέσα στο επόμενο τετράμηνο, αν οι δασμοί συνεχιστούν σύμφωνα με την Rabobank. Αυτές οι απώλειες μπορούν να αντικατασταθούν εν μέρει, δηλαδή περί τους 2 εκατ. τόνους, από μια μετατόπιση της ζήτησης από την Βραζιλία στις ΗΠΑ, οδηγούμενη κυρίως από την ΕΕ, σύμφωνα με την Rabobank. «Είναι κάτι που συμβαίνει ήδη» υποστήριξε ο Πέντρο Ντεινέκα, συνεργάτης της MD Commodities από το Σικάγο, εξηγώντας: «όσο η Κίνα αυξάνει τις αγορές της από την Βραζιλία, ο υπόλοιπος κόσμος στρέφεται στις ΗΠΑ».

Να σημειωθεί ότι οι δασμοί αξίας 34 δις δολαρίων που τέθηκαν σε ισχύ στις 6 Ιουλίου από την Κίνα, αφορούν κυρίως αμερικανικά γεωργικά προϊόντα, προκαλούν αναστάτωση στο εσωτερικό της ασιατικής χώρας, αφού ανεβάζουν υπερβολικά την τιμή του προϊόντος. Όμως, σύμφωνα με το Bloomberg, η Κίνα θα αποζημιώσει τους αγοραστές για την επιπλέον κατά 25% επιβάρυνση στην τιμή της σόγιας, εφόσον οι παραγγελίες κατευθύνονται στις κρατικές αποθήκες.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία