BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Υψηλότερες τιμές γάλακτος δίνει η Νέα Ζηλανδία

Η στενή εγγύτητα της Νέας Ζηλανδίας με τις αυξανόμενες ασιατικές αγορές και η ικανότητα της να προσαρμόζει τις συνθέσεις γάλακτος στις ανάγκες των πελατών της έχει αποφέρει τις υψηλότερες τιμές γάλακτος για τους αγρότες στον κόσμο.

Η Fonterra βάζει 7 εκατ. σε λιθουανικά γαλακτοκομικά

6
0

Πρόσφατα, οι τιμές του γάλακτος στην Νέα Ζηλανδία ανήλθαν σε 18,64$ σταθερό βάρος σε αμερικανικά δολάρια, σε σύγκριση με το 16,82$ στην Ευρώπη, και 15,45$ στις Η.Π.Α και στην Αυστραλία.

Λόγω του μικρού πληθυσμού, η Νέα Ζηλανδία εξάγει το 90% τις παραγωγής γάλακτος που διαθέτει κυρίως με την μορφή σκόνης γάλακτος ειδικά σχεδιασμένη για να ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών της.

Ο Earl Rattray, ο πρώην διευθυντής του μεγάλου γαλακτοκομικού συνεταιρισμού Fonterra της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Rural News, δηλώνει ότι «Είναι μια εξαιρετική κατάσταση για την Fonterra, η οποία είναι σε θέση να πάρει την πλήρη αξία του λίπους γάλακτος, το οποίο σήμερα αξίζει 1,3 φορές περισσότερο από την πρωτεΐνη».

«Όχι κάθε αγρότης στον κόσμο παίρνει αυτές τις αξίες πίσω, αλλά η Fonterra που προμηθεύει τους αγρότες τις παίρνει. Νομίζω ότι αυτό δείχνει την πραγματική αξία της ύπαρξης μιας γεωργικής ιδιοκτησίας οργανισμού κλίμακας με ευελιξία του μείγματος προϊόντων και μια εντελώς ανεξάρτητη τιμή γάλακτος».

Πάντως αυτοί που εκφράζουν κριτική στην  γαλακτοκομική πολιτικής της Νέας Ζηλανδίας  λένε ότι η Fonterra έχει μονοπωλιακές εξουσίες για τον καθορισμό των τιμών του γάλακτος στην εσωτερική αγορά, γεγονός που της επιτρέπει να ανταγωνίζεται άλλους για τις εξαγωγικές αγορές. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Εθνική Ομοσπονδία Παραγωγών Γάλακτος αντιτάχθηκε για πρώτη φορά στη συμφωνία εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, την οποία η NMPF φοβόταν ότι θα είχε δώσει στη Νέα Ζηλανδία σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ.

Πάντως και η Fonterra έχει τα δικά της προβλήματα και δέχεται εκ των έσω κριτική, με ορισμένους αγρότες να εγκαταλείπουν την συνεργασία και δρουν μαζί με άλλους μικρότερους ανταγωνιστές.

Zήσης Πανάγος 


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία