BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αντι-ντάμπινγκ από τις ΗΠΑ στις ισπανικές επιτραπέζιες ελιές

Δασμούς αντι-ντάμπινγκ που θα φτάνουν μέχρι και το 25,5% αποφάσισε να επιβάλει στις Ισπανικές ελιές η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (ITC), αφότου κατέληξε πως οι εισαγωγές προκαλούν προβλήματα στους Αμερικανούς παραγωγούς. Επιπλέον θα επιβληθούν δασμοί κατά των ενισχύσεων της τάξης του 27,02%.

Αντι-ντάμπινγκ από τις ΗΠΑ στις ισπανικές επιτραπέζιες ελιές

1
0

Η απόφαση αυτή σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της (ITC) θα βοηθήσει τους Αμερικανούς αγρότες. Όμως η Κομισιόν είχε ξεκαθαρίσει ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ισπανών ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της είχαν εξάγει στις ΗΠΑ αγαθά αξίας 67,6 εκατ δολαρίων.

Πάντως, το ξέσπασμα του Ντόναλντ Τραμπ στο εμπόριο με την ΕΕ, θα μπορούσε να γονατίσει την ΚΑΠ μέσω της μεταφοράς των φόρων στις ισπανικές ελιές και σε άλλα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως η απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει φόρους αντι-ντάμπινγκ στις εισαγόμενες ισπανικές επιτραπέζιες ελιές, στηριζόμενη στην λογική ότι οι ενισχύσεις της ΚΑΠ επιτρέπουν μια άδικη μορφή εμπορίου, τότε αυτό το επιχείρημα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλα προϊόντα. Έτσι, οι εξαγωγές γαλλικού κρασιού και ελαιολάδου στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωπες με την ίδια φορολογική μεταχείριση.

Οι ελαιοπαραγωγοί στην Καλιφόρνια θεωρούν ότι οι ανταγωνιστές τους στην Ισπανία, έχουν ένα άδικο πλεονέκτημα εξαιτίας των αγροτικών ενισχύσεων της ΕΕ, γιατί τα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ είναι πιο ανταγωνιστικά λόγω αυτών των ενισχύσεων έναντι των τοπικών σε άλλες χώρες.

Ο Ζοάο Πατσέκο από την δεξαμενή σκέψης Farm Europe, έχει προειδοποιήσει ότι η έρευνα αυτή μπορεί να παραλύσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ, καθώς και το μοντέλο της ΚΑΠ στην τωρινή του μορφή. Μάλιστα υπογράμμισε πως «το  επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για να τιμωρήσουν τις ισπανικές επιτραπέζιες ελιές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί  συστηματικά για όλους τους υπόλοιπους τομείς της αγροτικής παραγωγής, στους οποίους οι αγρότες δέχονται άμεσες ενισχύσεις». Ο κ. Πατσέκο θεωρεί πως το επιχείρημα αυτό των ΗΠΑ δεν είναι έγκυρο αφού οι πληρωμές της ΕΕ είναι «ασφαλείς» σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της OECD, οι οποίοι θεωρούν πως οι ενισχύσεις δεν φέρουν καμία επίδραση στο παγκόσμιο εμπόριο. Από την άλλη όμως η αμερικάνικη Συνεργασία για ένα Δίκαιο Εμπόριο στις Ελιές, υπέβαλε αίτημα για μια ανοιχτή έρευνα στις εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών από την Ισπανία, ζητώντας να εφαρμοστούν μέτρα αντι- ντάμπινγκ, επιμένοντας πως τα εισαγώμενα προϊόντα πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές εξαιτίας των ενισχύσεων της ΚΑΠ. Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να ξεκαθαρίσει το κατά πόσο οι εισαγωγές ισπανικών επιτραπέζιων ελιών αποτελούν αντικείµενο ντάµπινγκ και επομένως προκαλούν σηµαντική ζηµία στην αγορά των ΗΠΑ, εφόσον διατίθενται σε τιμές που είναι με άδικο τρόπο χαμηλότερες, και κατ’ επέκταση το κατά πόσο η βιομηχανία των ΗΠΑ και το εργατικό δυναμικό πλήττονται από αυτό το εμπόριο.

Τον Ιούνιο, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ καθόρισε ένα τελικό περιθώριο νταμπινγκ 20,04% και ένα αντισταθμιστικό δασμό  14,75% για όλα τα προϊόντα ελιάς από την Ισπανία. Τα μέτρα αντι-ντάμπινγκ θα εφαρμοστούν από τις 24 Ιουλίου.

Η Κομισιόν τότε είχε χαρακτηρίσει αναιτιολόγητα υψηλούς και απαγορευτικούς τους δασμούς, κατηγορώντας για προστατευτισμό την Κυβέρνηση Τραμπ, ενώ ο επίτροπος για αγροτικά ζητήματα Φιλ Χόγκαν είχε προειδοποιήσει πως: «παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις αυτές και θα αντιδράσουμε αναλόγως, ενώ αν κριθεί απαραίτητο θα στραφούμε και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία