BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πτώση εξαγωγών αγροτικών εμπορευμάτων σε ΕΕ

Το εμπόριο αγροτικών εμπορευμάτων της ΕΕ για τον μήνα Μάιο παρέμεινε ισχυρό σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, διαμορφώνοντας ένας θετικό εμπορικό ισοζύγιο με πλεόνασμα της τάξης των 1,2 δις ευρώ.

Πτώση εξαγωγών αγροτικών εμπορευμάτων σε ΕΕ

2
0
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγροτικών εμπορευμάτων από την ΕΕ σε τρίτες χώρες έφτασαν τα 11,2 δις ευρώ, σημειώνοντας μια μείωση κατά 5,7% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, που όμως σύμφωνα με την σχετική έκθεση, οι περσινές επιδόσεις στις εξαγωγές ήταν σε επίπεδα ρεκόρ. Μειωμένες από την άλλη είναι και οι εισαγωγές, αφού βρίσκονται κατά 8,4% χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα πέρυσι, φτάνοντας στα 10 δις και ως αποτέλεσμα το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ένωσης με τρίτες χώρες, είναι αυξημένο  κατά 23%.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές προς το Μαρόκο αυξήθηκαν κατά 36 εκατ. ευρώ, και κατά 25 εκατ. ευρώ με την Ρωσία, συγκριτικά με τον Μάιο του 2017. Κατά 22 και 20 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι εξαγωγές σε Νότια Αφρική και Αλγερία αντίστοιχα. Την μεγαλύτερη πτώση στις εξαγωγές παρουσιάζει το εμπόριο με τις ΗΠΑ και την Κίνα κατά 196 και 180 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ανά τομέα, τις υψηλότερες τάσεις στις εξαγωγές σημειώνουν τα οινοπνευματώδη ποτά και τα φυτικά έλαια, που σε σχέση με το 2017 απέφεραν στην ΕΕ 48 εκατ. ευρώ και 22 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Αντιθέτως οι εξαγωγές γάλακτος σε σκόνη είναι μειωμένες κατά 80 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές, η ΕΕ εισήγαγε τον Μάιο του 2018 συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι περισσότερα προϊόντα από Χιλή, Μαρόκο, Τυνησία και Αίγυπτο, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης των 74 εκατ. ευρώ, 67 εκατ. ευρώ, 42 εκατ. ευρώ και 39 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Από την άλλη οι εισαγωγές από Ουκρανία, Ινδονησία, Αργεντινή και Αυστραλία είναι μειωμένες. Τέλος, μειωμένες κατά 161 εκατ. ευρώ είναι οι εισαγωγές ακατέργαστου καφέ, ενώ σημαντική αύξηση σημείωσαν οι εισαγωγές εξωτικών φρούτων κατά 183 εκατ. ευρώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία