BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Στα 70 λεπτά το κιλό η λιγοστή ελληνική επιτραπέζια ντομάτα

Δυσεύρετη είναι από τις αρχές Ιουλίου η ελληνική επιτραπέζια ντομάτα ενώ την ίδια στιγμή η αγορά κατακλύζεται από μεγάλες ποσότητες εισαγόμενης από χώρες όπως η Πολωνία (κατά κύριο λόγο) και η Σερβία.

Στα 70 λεπτά το κιλό η λιγοστή ελληνική επιτραπέζια ντομάτα

2
0
Παρά λοιπόν το γεγονός ότι οι τιμές παραγωγού για το ελληνικό προϊόν κυμαίνονται στα 70 λεπτά το κιλό οι Έλληνες παραγωγοί δεν μπορούν να καρπωθούν την υπεραξία αυτή αφού οι ποσότητες που συγκομίζονται είναι μικρές. Χαρακτηριστικό της ζήτησης που υπάρχει αυτή την περίοδο είναι ότι οι παραγωγοί με πολύ καλή ποιότητα που συσκευάζουν, πληρώνονται πάνω από 1 ευρώ το κιλό. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην Agrenda παραγωγοί από όλη τη χώρα, ο κύριος λόγος της μείωσης αυτής στην παραγωγή δεν είναι άλλος από τις μειώσεις στις φυτεύσεις υπαίθριας ντομάτας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο που δίνουν παραγωγές τον Ιούλιο. Αυτό οφείλεται όπως μας εξηγεί ο Δημήτρης Καββαδάς, πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι φυτεύσεις της άνοιξης είχαν μεγάλες ζημιές από το έντομο Tuta Absoluta «Δεν μπορούμε να ρίχνουμε ζαριές για το αν θα έχουμε ζημιές από την Tuta Absoluta. Τα έξοδα είναι πολλά οπότε επιλέγουμε να μειώσουμε την παραγωγή μας», σημειώνει ο κ. Καββαδάς.

Για μεγάλη μείωση στην παραγωγή κάνει λόγο και ο εκπρόσωπος της εταιρείας Γεωργική Ανάπτυξη, στη Μεσσηνία, κ. Δημήτρης Ζωγοπουλος. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία και παραγωγό πριν από περίπου μια δεκαετία – από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει – την περίοδο της άνοιξης (για τις φυτεύσεις Απριλίου – Μαΐου) οι εταιρείες πουλούσαν στους παραγωγούς 80.000 φακελάκια  των 1.000 σπόρων «τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια λόγω της κατάστασης με την Tuta οι πωλήσεις δεν ξεπερνούν τα στα 20.000 – 25.000. Το γεγονός αυτό αποτυπώνει την μείωση στην παραγωγή».

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 21/7 μαζί με το περιοδικό Beer and Brunch

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία