BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Στα 70 λεπτά η λιγοστή ελληνική επιτραπέζια ντοµάτα

Οι εντοµολογικές προσβολές από την Tuta Absoluta έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας στη µείωση των φυτεύσεων του Μαΐου µε αποτέλεσµα να δηµιουργείται κενό στην αγορά παρά τη ζήτηση που υπάρχει λόγω και της αύξησης του τουρισµού.

Στα 70 λεπτά η λιγοστή ελληνική επιτραπέζια ντοµάτα

1
0

Δυσεύρετη είναι από τις αρχές Ιουλίου η ελληνική επιτραπέζια ντοµάτα ενώ την ίδια στιγµή η αγορά κατακλύζεται από µεγάλες ποσότητες εισαγόµενης από χώρες όπως η Πολωνία (κατά κύριο λόγο) και η Σερβία. Παρά λοιπόν το γεγονός ότι οι τιµές παραγωγού για το ελληνικό προϊόν κυµαίνονται στα 70 λεπτά το κιλό οι Έλληνες παραγωγοί δεν µπορούν να καρπωθούν την υπεραξία αυτή αφού οι ποσότητες που συγκοµίζονται είναι µικρές. Χαρακτηριστικό της ζήτησης που υπάρχει αυτή την περίοδο είναι ότι οι παραγωγοί µε πολύ καλή ποιότητα που συσκευάζουν, πληρώνονται πάνω από 1 ευρώ το κιλό. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί, ο κύριος λόγος της µείωσης στην παραγωγή δεν είναι άλλος από τις µειώσεις στις φυτεύσεις υπαίθριας ντοµάτας τους µήνες Απρίλιο - Μάιο που δίνουν παραγωγές τον Ιούλιο. Αυτό οφείλεται όπως µας εξηγεί ο ∆ηµήτρης Καββαδάς, πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισµού Πρέβεζας στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι φυτεύσεις της άνοιξης είχαν µεγάλες ζηµιές από το έντοµο Tuta Absoluta «∆εν µπορούµε να ρίχνουµε ζαριές για το αν θα έχουµε ζηµιές από την Tuta Absoluta. Τα έξοδα είναι πολλά οπότε επιλέγουµε να µειώσουµε την παραγωγή µας», σηµειώνει ο κ. Καββαδάς.

Για μεγάλη μείωση στην παραγωγή κάνει λόγο και ο εκπρόσωπος της εταιρείας Γεωργική Ανάπτυξη, στη Μεσσηνία, κ. ∆ηµήτρης Ζωγοπουλος. Σύµφωνα µε τον επιχειρηµατία και παραγωγό πριν από περίπου µια δεκαετία – από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει – την περίοδο της άνοιξης (για τις φυτεύσεις Απριλίου – Μαΐου) οι εταιρείες πουλούσαν στους παραγωγούς 80.000 φακελάκια  των 1.000 σπόρων «τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια λόγω της κατάστασης µε την Tuta οι πωλήσεις δεν ξεπερνούν τα στα 20.000 – 25.000».

Το επόμενο διάστηµα ωστόσο η κατάσταση αυτή αναµένεται να διαφοροποιηθεί αφού στην παραγωγή θα µπουν και οι φυτεύσεις υπαίθριας ντοµάτας ποικιλιών Bobcat, troy και  Mountain Spring από περιοχές όπως η Πρέβεζα, η Εύβοια, η ορεινή Κορινθία, η Αργολίδα και η Χαλκιδική.  Οι ποσότητες αυτές αναµένεται να τροφοδοτήσουν την ελληνική αγορά καλύπτοντας µέρος της µεγάλης ζήτησης που σχετίζεται και µε την αύξηση του τουρισµού.  Σύµφωνα µάλιστα µε εκτιµήσεις οι τιµές αναµένονται ικανοποιητικά για τους παραγωγούς επίπεδα.

Οι προσβολές από την Tuta Absoluta δεν είναι ο µοναδικός λόγος της φετινής µειωµένης παραγωγής τους Ιουλίου. Σύµφωνα µε όσα εξηγεί στην Agrenda ο  κ.  Ζωγοπουλος ένας ακόµα λόγος σχετίζεται µε τις ζηµιές που προκάλεσαν οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις. «Οι συνεχόµενες επί ηµέρες βροχές µέσα στο καλοκαίρι όπως ήταν αναµενόµενο επηρέασαν την παραγωγή της επιτραπέζιας ντοµάτας. Σε πολλά κτήµατα λοιπόν παρατηρούνται έντονες µυκητολογικές προσβολές», τονίζει.

Να σημειωθεί ότι σε σχέση µε πέρσι την αντίστοιχη περίοδο που επίσης καταγράφηκε µείωση της παραγωγής, φέτος οι τιµές παραγωγού είναι αυξηµένες. Ειδικότερα, σύµφωνα µε όσα µας έκαναν γνωστά παραγωγοί, οι τιµές πέρυσι εν ξεπέρασαν τα 50 λεπτά το κιλό στις καλής ποιότητας ντοµάτα. Θα πρέπει πάντως να σηµειωθεί ότι τόσο πέρσι όσο και φέτος οι τιµές παραγωγού αυξοµειώνονται ανάλογα µε τις ποιότητες, τις ποικιλίες και την περιοχή της χώρας.

 

Σταθερή η ευρωπαϊκή παραγωγή  ντομάτας παρά τις επενδύσεις

Παρά τις επενδύσεις που έχουν σηµειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη µε στόχο την παράταση της εµπορικής περιόδου στην επιτραπέζια ντοµάτα, η παραγωγή – σύµφωνα µε τα στοιχεία της έκθεσης για την παγκόσµια αγορά  ντοµάτας που δηµοσιεύει το Fresh plaza – παραµένει σταθερή.  Ειδικότερα, η ΕΕ παρήγαγε περίπου 18 εκατοµµύρια τόνους τοµάτας την περίοδο 2016/2017, εκ των οποίων το 40% πωλήθηκε στην αγορά νωπών προϊόντων. Ο υπόλοιπος όγκος οδηγείται στη µεταποίηση.

Από κοινού, η Ισπανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία και η Γαλλία αντιπροσωπεύουν το 75% της παραγωγής τοµάτας για νωπή κατανάλωση. Η διανοµή αυτή διαφέρει για τη µεταποιητική βιοµηχανία, όπου οι ισπανικές, ιταλικές και πορτογαλικές παραγωγές είναι οι κυριότερες.

 Οι χώρες αυτές προµηθεύουν το 94% των τοµατών για επεξεργασία, αναφέρει η έκθεση. «Ο όγκος παραγωγής δεν έχει δείξει πραγµατικούς αριθµούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Στην πραγµατικότητα, µια εκτίµηση αποκαλύπτει ότι η ΕΕ αναµένει µείωση κατά 1,4% έως το 2030, παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις αυξάνονται», επισηµαίνει η έκθεση. Ωστόσο τονίζετε πως χάρη στην εισαγωγή νέων ποικιλιών, η αξία του προϊόντος έχει βελτιωθεί.

Όσον αφορά στο κοµµάτι της κατανάλωσης τα στοιχεία της έκθεσης αναφέρουν ότι κατά µέσο όρο, οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν 15 κιλά ντοµάτας ετησίως ένας αριθµός που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία