Σύµφωνα µε όσα αναφέρει στην Agrenda ο Νίκος Σταµπουλής, πρόεδρος του συνεταιρισµού φιστικοπαραγωγών Αίγινας η συγκοµιδή ξεκίνησε την προηγούµενη εβδοµάδα και πάει καλά. «Η παραγωγή µας είναι αυξηµένη και µετά το 2016 που ήταν προβληµατική χρονιά συνεχώς ανεβαίνουµε. Ευτυχώς µε τον καιρό δεν αντιµετωπίσαµε προβλήµατα. Επίσης ζήτηση υπάρχει αν και η τιµή δεν έχει καθοριστεί ακόµα ευελπιστούµε ότι θα πιάσουµε 7,30 για το ΠΟΠ και 7 στο µη ΠΟΠ», αναφέρει ο κ. Σταµπουλής. Και προσθέτει: «η συγκοµιδή στο νησί µας θα ολοκληρωθεί περίπου στις 5 Σεπτεµβρίου».
Η πτώση όµως της τουρκικής λίρας είναι κάτι που απασχολεί – όπως µας εξηγεί ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Αίγινας – φιστικοπαραγωγούς της περιοχής. «Η πορεία που βλέπουµε ότι καταγράφει το νόµισµα της γειτονικής χώρας δεν αποκλείεται να εντείνει τον ανταγωνισµό στο φιστίκι. Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την προτίµηση που θα δείξουν οι ξένοι αγοραστές αλλά και τις εισαγωγές που θα γίνουν στη χώρα µας. Εµείς, σαν συνεταιρισµός εξάγουµε για παράδειγµα κάποιες ποσότητες στην Ιταλία», σηµειώνει στην Agrenda ο κ. Σταµπουλής.
Καθησυχαστικός για το θέµα εµφανίζεται από την πλευρά του ο παραγωγός και µέλος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, Μάκης Μπούργος. «Περιµέναµε ότι η λίρα θα µας δηµιουργήσει πρόβληµα. Αυτό µέχρι στιγµής δεν φαίνεται αφού κυριολεκτικά οι Ιταλοί έµποροι έχουν κατασκηνώσει στα µέρη µας! Το ότι οι Ευρωπαίοι επιµένουν στην παραγωγή µας οφείλεται στο ότι δεν εµπιστεύονται τα φιστίκια από Τρίτες χώρες λόγω υπολειµµάτων. Αντίθετα το ελληνικό φιστίκι έχει αποκτήσει αναγνωρισιµότητα λόγω της ποιότητάς του».
Στην Μάκρη παρόλα αυτά αναµένεται µικρή ίσως µείωση της παραγωγής αφού όπως εξηγεί ο κ. Γ. Μπούργος από την περιοχή: «τα καιρικά φαινόµενα είχαν σαν αποτέλεσµα να αναπτυχθεί σεπτόρια και άλλες ασθένειες». Ο µέσος όρος της ετήσια συγκοµιδής της περιοχής ανέρχεται περίπου στους 500 τόνους φιστικού ενώ φέτος θα γίνει και η πρώτη εξαγωγική προσπάθεια στην Ουκρανία µε περίπου 100 τόνους. Το µεγαλύτερο µέρος των εξαγωγών ωστόσο οδηγείται στη Ιταλία.
Καλή ήταν όµως και η παραγωγή του 1ου χεριού στο φιστίκι Μεγάρων, µε τη ζήτηση µέχρι στιγµής – όπως µας αναφέρει ο Γιώργος Παπαβασίλης, παραγωγός και πρόεδρος του Α.Σ. Παραγωγών Μεγάρων – να διαµορφώνεται σε καλά επίπεδα. «Μας ζητούν προϊόν από Ιταλία και αυτό είναι ενθαρρυντικό δεδοµένου του ανταγωνισµού από την Τουρκία», σηµειώνει. Αναφερόµενος στις τιµές τονίζει ότι αναµένονται στα 8 ευρώ το κιλό (ανοιχτό στεγνό) και στα 5 ευρώ για το κλειστό.