BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Bαρόµετρο η υποτίµηση της τουρκικής λίρας στο φιστίκι

Αυξηµένη παραγωγή αναµένει φέτος το κελυφωτό φιστίκι η συγκοµιδή του οποίου ξεκίνησε αυτές τις ηµέρες τόσο στην Μάκρη και τα Μέγαρα όσο και την Αίγινα. Στόχος µάλιστα στο νησί του Σαρωνικού µετά την καταστροφική χρονιά του 2016 είναι οι ποσότητες να επανέλθουν στους 500 τόνους.

Bαρόµετρο η υποτίµηση της τουρκικής λίρας στο φιστίκι

2
0
Η µόνη ανησυχία των παραγωγών φέτος έχει να κάνει µε τον ανταγωνισµό από την Τουρκία (χώρα που παράγει µεγάλες ποσότητες και διοχετεύει µε φιστίκι την ευρωπαϊκή αγορά) δεδοµένης µάλιστα της σηµαντικής και συνεχόµενης – τον τελευταίο καιρό – πτώσης της λίρας.

Σύµφωνα µε όσα αναφέρει στην Agrenda ο Νίκος Σταµπουλής, πρόεδρος του συνεταιρισµού φιστικοπαραγωγών Αίγινας η συγκοµιδή ξεκίνησε την προηγούµενη εβδοµάδα και πάει καλά. «Η παραγωγή µας είναι αυξηµένη και µετά το 2016 που ήταν προβληµατική χρονιά συνεχώς ανεβαίνουµε. Ευτυχώς µε τον καιρό δεν αντιµετωπίσαµε προβλήµατα. Επίσης ζήτηση υπάρχει αν και η τιµή δεν έχει καθοριστεί ακόµα ευελπιστούµε ότι θα πιάσουµε 7,30 για το ΠΟΠ και 7 στο µη ΠΟΠ», αναφέρει ο κ. Σταµπουλής. Και προσθέτει: «η συγκοµιδή στο νησί µας θα ολοκληρωθεί περίπου στις 5 Σεπτεµβρίου».

Η πτώση όµως της τουρκικής λίρας είναι κάτι που απασχολεί – όπως µας εξηγεί ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Αίγινας – φιστικοπαραγωγούς της περιοχής. «Η πορεία που βλέπουµε ότι καταγράφει το νόµισµα της γειτονικής χώρας δεν αποκλείεται να εντείνει τον ανταγωνισµό στο φιστίκι. Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την προτίµηση που θα δείξουν οι ξένοι αγοραστές αλλά και τις εισαγωγές που θα γίνουν στη χώρα µας. Εµείς, σαν συνεταιρισµός εξάγουµε για παράδειγµα κάποιες ποσότητες στην Ιταλία», σηµειώνει στην Agrenda ο κ. Σταµπουλής.

Καθησυχαστικός για το θέµα εµφανίζεται από την πλευρά του ο παραγωγός και µέλος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, Μάκης Μπούργος. «Περιµέναµε ότι η λίρα θα µας δηµιουργήσει πρόβληµα. Αυτό µέχρι στιγµής δεν φαίνεται αφού κυριολεκτικά οι Ιταλοί έµποροι έχουν κατασκηνώσει στα µέρη µας! Το ότι οι Ευρωπαίοι επιµένουν στην παραγωγή µας οφείλεται στο ότι δεν εµπιστεύονται τα φιστίκια από Τρίτες χώρες λόγω υπολειµµάτων. Αντίθετα το ελληνικό φιστίκι έχει αποκτήσει αναγνωρισιµότητα λόγω της ποιότητάς του».

Στην Μάκρη παρόλα αυτά αναµένεται µικρή ίσως µείωση της παραγωγής αφού όπως εξηγεί ο κ. Γ. Μπούργος από την περιοχή: «τα καιρικά φαινόµενα είχαν σαν αποτέλεσµα να αναπτυχθεί σεπτόρια και άλλες ασθένειες». Ο µέσος όρος της ετήσια συγκοµιδής της περιοχής ανέρχεται περίπου στους 500 τόνους φιστικού ενώ φέτος θα γίνει και η πρώτη εξαγωγική προσπάθεια στην Ουκρανία µε περίπου 100 τόνους. Το µεγαλύτερο µέρος των εξαγωγών ωστόσο οδηγείται στη Ιταλία.

Καλή ήταν όµως και η παραγωγή του 1ου χεριού στο φιστίκι Μεγάρων, µε τη ζήτηση µέχρι στιγµής – όπως µας αναφέρει ο Γιώργος Παπαβασίλης, παραγωγός και πρόεδρος του Α.Σ. Παραγωγών Μεγάρων – να διαµορφώνεται σε καλά επίπεδα. «Μας ζητούν προϊόν από Ιταλία και αυτό είναι ενθαρρυντικό δεδοµένου του ανταγωνισµού από την Τουρκία», σηµειώνει. Αναφερόµενος στις τιµές τονίζει ότι αναµένονται στα 8 ευρώ το κιλό (ανοιχτό στεγνό) και στα 5 ευρώ για το κλειστό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία