BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Γραμμή Μαζινό από Καλάβρυτα για τιμές στο αιγοπρόβειο

Γραµµή άµυνας για τις τιµές στο αιγοπρόβειο γάλα και την ενίσχυση της συνεργασίας µεταξύ των παραγωγών αναζητήθηκε στην ευρεία συνάντηση των προέδρων αντιπροσωπευτικών οργανώσεων της χώρας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 7 Σεμπτεβρίου µε πρωτοβουλία του Συνεταιρισµού Καλαβρύτων στα γραφεία της Οργάνωσης.

Γραμμή Μαζινό από Καλάβρυτα για τιμές στο αιγοπρόβειο

1
0

Στην συνάντηση όλοι οι συμμετέχοντες εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να γυρίσουν το παιχνίδι στην υπόθεση της φέτας και να βελτιώσουν τη θέση των παραγωγών που τον τελευταίο χρόνο είδαν τις τιμές να κατρακυλούν. Αυτό εξάλλου φαίνεται και στο ψήφισμα που εκδόθηκε μετά το τέλος της πολύωρης συζήτησης, στο οποίο γίνεται σαφής η πρόθεση τους για ενιαία έκφραση πάνω στα θέματα του κλάδου και η απόφαση τους να καταγγείλουν όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «όλες τις παρανομίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπεύθυνους που οδήγησαν τις τιμές τους γάλακτος στην σημερινή κατάσταση».

Στην ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν τους κτηνοτρόφους:

- Η συζήτηση επί των άρθρων του υπό διαμόρφωση καταστατικού για την ίδρυση της νέας Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

- Η εξέταση της υφιστάμενης κατάστασης στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας και ιδιαίτερα τις τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα καθώς και την  ανάληψη δράσεων, ενόψει και της νέας γαλακτοκομικής περιόδου.

- Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων», το οποίο τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι τις 17/9/2018.

 «Όλες οι θεσμικές οντότητες της κτηνοτροφίας θα συζητήσουμε για τα κοινά μας προβλήματα, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας κοινής άποψης ή απόφασης σε κάποια από αυτά, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις ή και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά» δήλωνε πριν την έναρξη της συνάντησης ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Παύλος Σατολιάς. «Πρέπει να καθορίσουμε τη στάση μας ενόψει της προσεχούς γαλακτομικής περιόδου, με την ευκαιρία και της ανάληψης καθηκόντων του καινούργιου υπουργού αγροτικής ανάπτυξης», υπογράμμιζε.

Μετά το τέλος της συνάντησης εκδόθηκε ψήφισμα το οποίο αναφέρει τα εξής

Σήμερα 7/9/2018 στα Καλάβρυτα, στα γραφεία του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι κτηνοτροφικών φορέων από όλη την Ελλάδα για πρώτη φορά ξεκινώντας μια νέα επανάσταση για την επιβίωση όλων των κτηνοτρόφων.

Βασικό θέμα της συζήτησης είναι η συνεχής κατάρρευση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος και του κρέατος, η οποία ξεκίνησε το 2017 και βλέπουμε να συνεχίζεται και την νέα περίοδο. Τονίστηκε από όλους τους φορείς η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι και η συνέχισή τους τη νέα περίοδο θα οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση του κλάδου της κτηνοτροφίας. Οι τιμές που δόθηκαν πέρυσι και σύμφωνα με ανακοινώσεις που έρχονται στην δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες για την νέα περίοδο έχουν σαν αποτέλεσμα τον αφανισμού του κλάδου. Ενός κλάδου που έχει 100.000 εκμεταλλεύσεις, απασχολεί 400.000 άτομα, δίνει δουλειά σε άλλα τουλάχιστον 15 επαγγέλματα και συνεισφέρει πολλά χρήματα στο ΑΕΠ έχοντας την Φέτα ως ναυαρχίδα. Παράλληλα στα χρόνια της κρίσεως πολλοί νέοι άνθρωποι, παρέμειναν στην επαρχία και επένδυσαν χρήματα και ελπίδες στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου και ξαφνικά βρίσκονται μετέωροι μαζί με όλο τον υπόλοιπο κλάδο.

Σε αντίδραση για τις εξευτελιστικές τιμές που ανακοινώθηκαν ομόφωνα από όλους τους φορείς αποφασίστηκε:

  • Ενιαία έκφραση και δράση του κλάδου της κτηνοτροφίας ενάντια στους μεταποίητες του γάλακτος, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με αποφασιστικότητα και συσπείρωση.

  • Είμαστε αποφασισμένοι να καταγγείλουμε όλες τις παρανομίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπεύθυνους που οδήγησαν τις τιμές τους γάλακτος στην σημερινή κατάσταση.

  • Δηλώνουμε όλοι μαζί ότι θα αγωνιστούμε δυναμικά για το επάγγελμα μας το οποίο στηρίζει την Εθνική οικονομία και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διώξει από αυτό. 

Να σημειωθεί στη συνάντηση είχαν κληθεί να λάβουν μέρος, οι πρόεδροι, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου (ΕΒΟΛ) Νικήτας Πρίντζος, της Ενωσης Αγρινίου (ΑΜΦΙΓΑΛ) Θωμάς Κουτσουπιάς, της ΕΑΣ Λαμίας Θανάσης Παπαθανασόπουλος, της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας, της Πανελλήνιας Ενωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Στέργιος Κύρτσιος, του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος, του Συνεταιρισμού Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου Αναστάσιος Αντωνίου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕ «Τρίκκη» Αχιλλέας Λιούτας καθώς και εκπρόσωπος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αυγοπροβατοτροφίας Αμύνταιου.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία